Moldavský klub expresne rýchle postupuje, no tréneri sa tu dlho nezohrejú

Oslavy. Takto sa tešili prednedávnom Moldavčania z postupu do I. ligy. Príznačné bolo, že onedlho došlo k ďalšej trénerskej výmene.
Oslavy. Takto sa tešili prednedávnom Moldavčania z postupu do I. ligy. Príznačné bolo, že onedlho došlo k ďalšej trénerskej výmene. (Autor: Veronika Janušková)
Sportnet|21. jún 2010 o 00:00

Obvykle to chodí tak, že ak sa mužstvu nedarí, prídu k slovu opatrenia. Vyhadzov v taktom prípade nie je nič neobvyklé a najčastejšie si to odskáče tréner. Celkom iná je situácia v Moldave nad Bodvou.

Tam si kormidelníci podávajú kľučku, hoci v uplynulých rokoch celok tri razy po sebe postupoval vyššie a vyššie. Už prvoligista, ktorý vyhral uplynulý ročník II. futbalovej ligy, zase prikročil k zmene na poste kormidelníka a dohodol sa na spolupráci s Ladislavom Molnárom. Na jeden ročník - ako tradične. Či však tento búrlivák vydrží až do konca, je otázne.

Za tri roky poltucet

Cieľavedomý klub má za sebou ďalšie úspešné obdobie, ktoré môže byť predzvesťou oživenia diania v druhej najvyššej súťaži. Kam až siahajú ambície FK Bodva, to nemienime tentoraz hodnotiť a predvídať. Treba zaželať prvoligovému nováčikovi, aby mu vydržal entuziazmus. Na ceste hore boli iste aj nejaké pochybenia, pokusy a omyly, ale bez toho to nejde. Pristavili sme sa však pri tom, prečo od júla 2007 doteraz - teda za tri roky - viedlo tím šesť lodivodov (hoci fyzicky iba päť jednotlivcov, lebo Karol Kisel vstúpil dva razy do tej istej rieky), čo v priemere znamená, že jeden kouč bol na svojom poste pol roka. Pritom štatistiku výrazne "pokazil" uplynulý ročník, v ktorom prevzali štafetu až traja muži s dirigentskými paličkami.

Eufória si vyžiadala i daň

Postupová eufória sa začala po prvej časti súťažného štvrtoligového ročníka 2007 - 2008, keď sa udial masívny nástup nového generálneho sponzora a manažmentu klubu. Bolo jasné, že Štefan Koššuth už dlho na svojom fleku nevydrží. Po ňom prišiel Karol Kisel, ktorý priviedol presvedčivým spôsobom svojich zverencov do III. ligy. "No potom dostal ponuku z prvoligovej Rimavskej Soboty, ktorej neodolal," začal vysvetľovať trénerské zmeny manažér FK Bodva Vladimír Popovič. Ďalším, kto sa ujal mužstva, bol Gejza Farkaš. "Jeho názory na zloženie tímu sa nezhodovali s predstavami vedenia klubu." Kontroverzie sa premietli do škrípajúcich zvukov. Bolo nad slnko jasné, že keď jeden kričí čihí a druhý hota, spolupráca dlho nevydrží. Činovníci sa začali obzerať po nástupcovi a ním sa stal Ľubomír Luhový. "Razili sme myšlienku presadzovať útočný a atraktívny futbal a keďže on ako vychýrený strelec mal na to nos, angažovali sme ho. Do istej miery sa herný prejav podarilo vylepšiť, ale potom prišli niektoré rozporuplné výsledky, a tak sa naše cesty rozišli. Ako inteligentný človek to pokojne akceptoval." V Moldave sa tak ukázal znovu Karol Kisel. "Možno mal smolu v tom, že akurát vtedy zavládol akýsi tichý štrajk. Jeho dôvodom bola nespokojnosť, že hráči vraj nemali zaplatené účinkovanie v Slovenskom pohári. Lenže dohoda bola jasná, prémie mali byť až po postupe s Dunajskou Stredou, čo sa nepodarilo. Osobne som to hráčom vysvetľoval, no prišiel druholigový zápas v Trebišove, kde sme prehrali po úbohom výkone. To bol koniec účinkovania niektorých futbalistov aj trénerského pôsobenia Karola Kisela." Objavili sa názory, že revolta zverencov mu prerástla cez hlavu a neukočíroval dianie v šatni i na ihrisku. Neskôr si i v klube hovorili, že azda bolo treba vyhodiť hráčov a podržať kouča, ale už sa to nedalo vziať späť. Ešte treba kvôli faktografii dodať, že v spomínanom zápolení SP s D. Stredou viedol tím dočasne Štefan Koššuth. To, čo v uplynulom ročníku rozbehli dvaja kormidelníci, dokončil Jaroslav Galko. "Mal zmluvu do konca júna a jednoducho nedošlo k jej predĺženiu," dokončil zdôvodnenia trénerských zmien Vladimír Popovič.

Stále im niečo prekážalo

Určite pohyb na trénerskom poste vyvolával odozvu a reakcie i medzi fanúšikmi. Funkcionári si však myslia, že to nevnímali negatívne. "Nazdávame sa, že ľudia pochopili našu snahu zatraktívniť herný prejav nášho tímu, a preto sme hľadali všetky možné spôsoby na oživenie vrátane dopĺňania kádra a angažovania nových trénerov. To, že sme boli na dobrej ceste, dokumentuje i skutočnosť, že sme stále postupovali. No neustále nám niečo neštimovalo a neboli sme celkom spokojní s tým, aké výkony podávalo mužstvo," pripomenul manažér FK Bodva. Takže maximálna náročnosť a naháňanie ideálu sprevádzajú činnosť vedenia Moldavy. Možno tu raz nájdu takého adepta, ktorý naplní ich zámer bezo zvyšku a vydrží dlhšie než len niekoľko mesiacov.

Kormidelnícka chronológia

Štefan Koššuth: júl 2007 - marec 2008

Karol Kisel: marec 2008 - jún 2008

Gejza Farkaš: jún 2008 - marec 2009

Ľubomír Luhový: marec 2009 - september 2009

Karol Kisel: september 2009 - november 2009

Jaroslav Galko: január 2010 - jún 2010

Ladislav Molnár: ?

Aj Ferguson by sa zrejme zbalil

Na Slovensku je to tak, v Anglicku zase inak. Na Ostrovoch je ikonou medzi trénermi Sir Alex Ferguson. Tento 68-ročný kormidelník slávneho klubu Manchester United si sadol na jeho lavičku v novembri 1986 a dosiaľ na nej tróni. Čochvíľa to bude 24 rokov! Aj tak ale nemá primát v dĺžke trvania kontaktu v tomto klube, lebo legendárny Matt Busby bol manažérom ešte o čosi dlhšie. Pravda, ide skôr o výnimku, hoci napríklad podľa aktuálnych informácií FC Barcelona mieni navrhnúť Guardiolovi predĺženie spolupráce o ďalších šesť rokov (je trénerom Barcelony od roku 2008). Pravdaže, nemožno porovnávať jednotlivých koučov, no predstavy nášho čerstvého prvoligistu sú zrejme odlišné. Akoby sa činovníci riadili zásadou, že zmena je život.

Ľubomír Luhový: Nepátral som po príčinách

"Mám skúsenosti s predčasným rozviazaním zmluvy - jednoducho povedané s vyhadzovom. Aj keď robíte dobre, niekedy je potreba vo vedení klubu meniť trénera. Vôbec sa nad tým nezamýšľam. S výnimkou porážky s béčkom Žiliny - čo som trošku aj tušil vzhľadom na niektoré signály - na sklonku môjho pôsobenia chlapci pod mojím vedením neprehrali ani raz. Vzápätí som bol odvolaný. Moja reakcia bola: Dobre, v poriadku. Nepátral som po príčinách, vedel som, že je to nemenné. Poďakoval som za spoluprácu a tým to pre mňa zhaslo. Musím ale objektívne povedať, že za ten čas, čo som bol v klube, sa podmienky na prácu naozaj zlepšovali zo dňa na deň. Boli doslova corgoňligové. Ono to chodí tak, že klub má svoju filozofiu, a buď to kormidelník akceptuje, alebo nie. Do trénerskej roboty som si nenechal kafrať. Boli tlaky, aby sa niečo menilo, pomaly každý týždeň prišli požiadavky na výmenu nejakých hráčov, ale povedal som jasne, že pokiaľ nebude náhrada, tak to nie je možné. Ustál som aj tieto predstavy. Po postupe do II. ligy som súhlasil s menšou obmenou kádra, ale natoľko, aby nebol veľký zásah do tímu. Predpokladal som, že budem mať viac priestoru na prácu, ale nestalo sa tak."

Jaroslav Galko: Rošáda ma neprekvapila

"Doviedol som síce tím do postupovej sféry, ale pravdepodobne nebola s mojou prácou úplná spokojnosť, a preto nedošlo k pokračovaniu spolupráce. Najprv síce bola predbežne vízia, že by som mohol zostať na lavičke, ale onedlho som si vypočul verdikt, že funkcionári majú vyhliadnutého iného nástupcu. Kontrakt mi končí teraz v júni a ja sa teda obzerám po inom pôsobisku. Pokiaľ ide o pohnútky druhej strany, ťažko sa mi o tom hovorí. Pokiaľ viem, tak v istom úseku bolo hromobitie po jednom zápase, čo ma samotného prekvapilo, ale to, že už nie som hlavným koučom, nie je také prekvapujúce."

Karol Kisel: Každý odchod bol iný

"Môj prvý odchod z FK Bodva bol podmienený ponukou z vyššej súťaže, a tak som odišiel do Rimavskej Soboty. Nepáčilo sa to síce majiteľovi klubu, ale mňa to lákalo vyskúšať si prácu v kvalitnejších zápoleniach než je III. liga. V tomto období moldavský celok bol naozaj o hlavu lepší než súperi a nemali sme konkurenciu. Pri druhom odchode som nedostal ani poriadne šancu. Prišiel som v rozbehnutej súťaži a všimol som si, že treba učiniť nejaké zmeny, ale už som sa ku slovu nedostal. Keby sa úsilie premietlo aj do mojich možností ovplyvniť chod tímu, som presvedčený, že postup by nám neušiel. To už bola úloha pre môjho ďalšieho kolegu..."

Ako to vnímal kanonier

Roman Jurko zažil viac radosti v drese Bodvy a patrí medzi tých pár hráčov, čo sa škriabali od IV. až po I. ligu. Tento kanonier výrazne pomohol tímu k bodom, ale zároveň si musel zvykať na metódy kormidelníkov. Ako vnímal ich pomerne časté odchody? "Väčšinou to bolo po nevydarených zápasoch. My, hráči, sme o tom nerozhodovali, museli sme sa sústrediť na svoje výkony, lebo tiež sme boli pod neustálym tlakom a stále sa od nás vyžadovali tie najvyššie ciele. Takže tieto otázky sme neriešili a brali sme ich ako súčasť futbalového diania v klube." Pravdaže, na niektorých koučov si futbalisti zvyknú hneď, prácu iného pochopia o čosi neskôr. Býva aj tak, že predsa len daktoré rošády sú studenou sprchou aj pre šatňu. "Keď sme sa prebojovali zo štvrtej do tretej ligy a neustále sme vyhrávali, a predsa odišiel pán Kisel - to bolo nečakané." A ako hráči sa zžívali podchvíľou s inými metódami trénerov? "Našou úlohou je hrať futbal, a ten vo svojej podstate rovnaký - treba dopraviť loptu do brány súpera a vyhrávať zápasy. Ide o to, akým štýlom sa to deje. My musíme počúvať a rešpektovať. To je tiež poslaním hráča."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Moldavský klub expresne rýchle postupuje, no tréneri sa tu dlho nezohrejú