Je v poriadku, že RFA dáva Mawarovi druhú šancu? (komentár)

Promotér RFA Boris Marhanský.
Promotér RFA Boris Marhanský. (Zdroj: Real Fight Arena)
Svet MMA|8. sep 2023 o 14:33

Zdá sa, že sa skutok nestal a všetko ide podľa plánu.

Asi takýmto štýlom prezentoval angažovanie vyšetrovaného bojovníka Tadeáša Růžičku promotér RFA Boris Marhanský. Argumenty, ktoré promotér použil sú ale mierne povedané, kontroverzné.

Poďme si teda ukázať na konkrétnych výrokoch Marhanského, ako sa da ospravedlniť angažovanie vyšetrovaného násilníka.

„Keby som si podľa mojich informácií, čo mám k dispozícii, myslel, že Mawar dostane nejaký trest, tak by sme to takto neriešili.“

Tento výrok poukazuje na to, že RFA vie o niečom, o čom my ostatní nevieme. O čo ide sa ale od promotéra nedozvieme, môžeme sa iba domnievať.

Na jednej strane tu máme dôkazy, kde profesionálny bojovník so smiechom a nadávkami fackuje bezvládne telo, video, ako dievčina uteká od Růžičku, lebo ju chce zmlátiť a do tretice tu máme svedectvo ľudí, ako Ružička navádza svoju priateľku, aby fyzicky napadla iné osoby.

Promotér ale deklaruje, že niečo vie, ale zrejme sa zhodneme, že nemá v ruke policajný spis s oslobodzujúcim verdiktom.

„Vypočuli sme si Mawarovu verziu a je škoda, že on sám ju nemôže povedať verejnosti.“

Už od prvej chvíle po vydaní vlastného videa sa verejnosť dožaduje vysvetlenia. Bolo to ešte pred tým, ako sa o prípad začala zaujímať polícia. Odpoveď bola, neverte bulváru, sú to krysy.

Čo potom Mawarovi bráni povedať svoju verziu? Dostal snáď súdny príkaz nehovoriť pravdu? To video je akože fejk, alebo tých 10 svedkov boli herci?

Samozrejme, že môže povedať, ako to je, samozrejme, že mu v tom nič nebráni. Len ono to je ťažko prebiť hocakou verziou príbehu to, čo sme videli na videu.

„Bojové športy často dávajú športovcom druhé šance a my ju Mawarovi dáme.“

No, to je pravda, bojové športy dávajú druhé šance. Ale je to poväčšine v prípadoch, keď sa nájde dopingový hriešnik, chalan prestúpi do konkurenčnej ligy a potom sa chce vrátiť späť a podobne.

Dať druhú šancu človeku, ktorý je práve v tejto chvíli čerstvo vyšetrovaný za závažné násilné skutky, to nie je druhá šanca, to je odkaz, že nech sa stane čokoľvek, ste u nás vítaní.

„Veríme, že sa teraz ukáže ako profesionálny športovec.“

Ujasnime si to. V civilizovanom svete profesionálny športovec nereprezentuje seba iba v klietke alebo na ihrisku, ale ide svojim správaním príkladom aj v súkromnom živote.

Po tom, čo sme videli na niekoľkých videách, ako Růžička napríklad hovorí, že chlapovi poskáče po hlave a podobne, nebude tento človek už nikdy profesionál. A môžeme si nahovárať, čo chceme.

„Ja nie som sudca, ale verím, že sa nejakého verdiktu čo nevidieť dočkáme.“

Pán Marhanský uvedie v prvej vete, že má informácie o tom, že Mawar trest nedostane a o tri vety neskôr povie, že nie je sudca a nejakého verdiktu sa čo nevidieť dočkáme.

Týmto výrokom sa promotér sám vynegoval a nepriamo potvrdil, že v skutočnosti nevie, ako tento prípad skutočne skončí. A ani by vedieť nemal, ak by totiž mal hocikto mimo polície prístup k informáciám z vyšetrovania, bol by to veru prúser.

„Ak sme mu ponúkli titulovú možnosť, tak to s ním potom zrejme nebudeme chcieť ukončiť.“

Zopakujme si realitu. Momentálne čakáme, ako dopadne vyšetrovanie a kľudne môže dopadnúť v neprospech Růžičku. Potvrdí sa tak, že tento bojovník je notorický násilník.

Čiže, ak by sme na moment pripustili, že Mawar dostane dajme tomu podmienku na 3 roky, RFA nebude mať žiaden problém pokračovať s ním a ukazovať pokojne aj deťom, aký to majú športový vzor?

Je jasné, že RFA chce iba vyťažiť maximum z ostro sledovanej kauzy a pozerá sa na situáciu z pohľadu čísel. Nie je to ale všetko iba o ziskoch. Ak totiž angažujete dokázateľného násilníka, ktorého vyšetruje polícia a nič spoločné s ním nechce mať nikto okrem vás, nie je to v poriadku.

V bojových športoch sú veľmi dôležité morálne zásady a RFA týmto krokom ukazuje, ako má nastavený kompas.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Je v poriadku, že RFA dáva Mawarovi druhú šancu? (komentár)