Mladí olympionici zložili sľub. Gönci: Máme šancu na úspech

Minister školstva Peter Pellegrini (vľavo) a vedúci výpravy Jozef Gönci po zložení sľubu.
Minister školstva Peter Pellegrini (vľavo) a vedúci výpravy Jozef Gönci po zložení sľubu. (Autor: TASR)
TASR|9. aug 2014 o 12:43

Futbalistka Mária Mikolajová a atlét Pavol Ženčár zložili v sobotu v Bratislave slávnostný sľub.

BRATISLAVA. Futbalistka Mária Mikolajová a atlét Pavol Ženčár zložili v sobotu v Bratislave slávnostný sľub slovenskej výpravy pred odchodom na II. olympijské hry mládeže v čínskom Nankingu.

Tie sa uskutočnia od 16. do 28. augusta a SR bude na nich reprezentovať pomerne početná výprava s 38 športovcami: 18 futbalistiek, 4 tenisti (2 chlapci a 2 dievčatá), po 3 atléti (1+2), vodní slalomári (2+1), plavci (1+2), 2 cyklistky, po 1 lukostrelcovi, boxerovi, gymnastovi, strelkyni a jachtárovi.

Slovenskú výpravu na OHM povedie legendárny strelec Jozef Gönci. "Tieto decká sú ešte také vďačné, stále sa učia, počúvajú a získavajú skúsenosti. Vo výprave sú dievčatá a chlapci, ktorí určite budú reprezentovať Slovensko v budúcnosti. Tomu verím," uviedol vedúci výpravy Gönci.

"Samozrejme, nejaké ambície máme, ale nebudem trápiť deti, verejnosť či športovú komunitu nejakými vyjadreniami. Do Nankingu cestuje 38 športovcov, široké spektrum, takže myslím si, že sú tam šance na úspech."

Prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár spoločne s ministrom školstva Petrom Pellegrinim odovzdali slovenskej výprave menovacie dekréty a účastnícke odznaky. Obaja im zároveň vo svojich príhovoroch popriali veľa úspechov. "Myslím si, že bez medaily neprídeme," povedal Chmelár.

Medzi najhorúcejšie želiezka budú patriť kajakár na divokej vode Jakub Grigar, ktorý sa vlani stal juniorským majstrom sveta i Európy. Tenistka Kristína Schmiedlová upriamila na seba ešte väčšiu pozornosť po postupe do finále súťaže junioriek na grandslamovom turnaji vo Wimbledone a plavkyňa Barbora Mišendová zase získala dve medaily na juniorských majstrovstvách Európy v Dordrechte. "Určite to chcem opäť dotiahnuť čo najďalej. Ideme tam o dva týždne skôr, tak verím, že sa stihnem rozohrať a budem hrať dobrý tenis," skonštatovala Schmiedlová.

Pred štyrmi rokmi v Singapure malo Slovensko zastúpenie v podobe 17 športovcov a získalo šesť cenných kovov. Zaslúžili sa o to džudistka Andrea Krišandová (zlato), tenistky Jana Čepelová a Chantal Škamlová (striebro vo štvorhre), kajakár Miroslav Urban (striebro v slalome na hladkej vode). Bronz si vybojovali tenistka Jana Čepelová, tenisový pár Jozef Kovalík Filip Horanský, ako aj džudista Arpád Szakács do 81 kg.

Nominácia slovenských reprezentantov na OH mládeže v Nankingu (zdroj olympic.sk):

FUTBAL (18): Tamara Solárová, Simona Čerkalová, Nikola Vagaská, Kristína Hrádeľová, Lenka Kopčová, Martina Šurnovská, Alexandra Štrúbelová, Timea Bochinová, Mária Mikolajová, Veronika Jančová, Laura Suchá, Denisa Mochnacká, Tamara Gmitterová, Katarína Májovská, Denisa Mráziková, Bianka Brúniková, Andrea Herbríková, Barbara Rigó (tím dievčat všetky ročník 1999)

TENIS (4): Martin Blaško (dvojhra, štvorhra, miešaná štvorhra - 1996), Alex Molčan (dvojhra, štvorhra, miešaná štvorhra - 1997), Kristína Schmiedlová (dvojhra, štvorhra, miešaná štvorhra - 1997), Viktória Kužmová (dvojhra, štvorhra, miešaná štvorhra - 1998)

ATLETIKA (3): Pavol Ženčár (hod diskom - 1997), Michaela Pešková (400 m prek. - 1997), Patrícia Slošárová (vrh guľou - 1998)

PLÁVANIE (3): Tomáš Púchly (50 m v. sp, 100 m motýlik - 1998), Barbora Mišendová (50 a 100 m v. sp., 50 a 100 m motýlik - 1998), Karolína Hájková (50 a 100 m znak - 1997)

KANOISTIKA (3): Jakub Grigar (K1 - 1997), Marko Mirgorodský (C1 - 1998), Michaela Haššová (K1 - 1998)

CYKLISTIKA (2): Tereza Medveďová, Nina Janušíková (horská cyklistika a cestné preteky s hromadným štartom aj časovka - obe 1996)

BOX (1): Michal Takács (do 56 kg - 1997)

LUKOSTREĽBA (1): Boris Baláž (olympijský luk chlapcov a miešaná súťaž - 1997)

GYMNASTIKA (1): Igor Takáč (viacboj - 1997)

STREĽBA (1): Samuela Ernstová (vzduchová pištoľ 10 m a miešaná súťaž - 1997)

JACHTING (1): Martin Beránek (windsurfing 1999)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Mladí olympionici zložili sľub. Gönci: Máme šancu na úspech