Tóthov nástupca Úradník: Na súde ani v chôdzi nevyhráte bez dôkladnej prípravy

Miroslav Úradník na ME 2022.
Miroslav Úradník na ME 2022. (Autor: PAVOL UHRIN)
Gabriel Bogdányi, atletický novinár|26. aug 2022 o 18:30

Prvé preteky vyhral v rifliach a košeli.

Vyštudoval právo, ale živí ho atletika. Presnejšie – chôdza. MIROSLAV ÚRADNÍK so smiechom vraví, že od svojho vzoru, Mateja Tótha, je zatiaľ lepší len v konzumovaní sladkostí.

Robí však všetko pre to, aby sa mu v budúcnosti vyrovnal aj na chodeckých okruhoch. Malý pitbul, ako ho nazval bývalý kouč Roman Benčík, zvládol prvý rok v pozícii lídra slovenskej chodeckej reprezentácie na jednotku. Opäť platilo, že ak sa raz do niečoho zahryzne, už to nepustí. 

Čo ste si pomysleli, keď sa pred marcovými MS tímov v Ománe prvý raz objavilo v médiách, že po ukončení kariéry Maťa Tótha a materskej pauze Mariky Katerinka Czakovej budete lídrom chodeckej reprezentácie?

Priznám sa, ostal som trošku zaskočený. Ja a líder? To si asi niekto robí žarty... Nahradiť Maťa Tótha zo dňa na deň nie je možné! Nepripisoval som tomu však veľký význam, aby ma to zbytočne nezväzovalo.

Potom sa situácia s pozíciou lídra zopakovala aj v júli pred MS v americkom Eugene i nedávno pred ME v Mníchove. Zvykáte si už na úlohu ťahúňa chodeckej reprezentácie?

Pred svetovým i európskym šampionátom som už to už bral ako fakt. Zo Slovákov som v sezóne dosiahol najkvalitnejšie výkony, preto sa čakalo, že ich pretavím do dobrých výsledkov.

Miroslav Úradník so svojím vzorom Matejom Tóthom na OH 2021.
Miroslav Úradník so svojím vzorom Matejom Tóthom na OH 2021. (Autor: ARCHÍV M. U.)

Potešiteľné a veľmi vzácne je, že na všetkých troch chodeckých vrcholoch – vždy ste štartovali na 35 km – ste sa líderského postu zhostil na jednotku. Na MS tímov v ománskom Maskate ste skončili 17. (z Európanov deviaty), na MS na 21. mieste (z Európan siedmy) a pozíciu v európskej desiatke ste opäť potvrdil 6. priečkou na mníchovských ME. Ktoré umiestenie považujete za najcennejšie?

Naozaj mám za sebou veľmi kvalitnú – a dovolím si povedať – aj úspešnú sezónu. Cením si, že v Eugene som v extrémne silnej konkurencii bol 21. a zašliapal som na 35 km kvalitný výkon 2:31:16, no v mojom rebríčku jednoznačne dominuje 6. miesto na ME v Mníchove. Tieto preteky boli moje najemotívnejšie, no zároveň, aj vzhľadom na mimoriadne náročný záver, aj najťažšie v tomto roku.

Olympijský víťaz a majster sveta na 50 km Matej Tóth, ktorého ste vystriedali v pozícii lídra reprezentácie, je aj váš vzor. Čím vás upútal?

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Tóthov nástupca Úradník: Na súde ani v chôdzi nevyhráte bez dôkladnej prípravy