Miro Jakubov získal všetky humenské triumfy

Medailoví piráti. Zľava Mikolaj Sarnecki, Martin Pavelka, Miguel Angel De Amo, Miroslav Jakubov a Jakub Hriňák.
Medailoví piráti. Zľava Mikolaj Sarnecki, Martin Pavelka, Miguel Angel De Amo, Miroslav Jakubov a Jakub Hriňák. (Autor: Peter Sokol)
Sportnet|19. feb 2014 o 00:00

Je jediný z chemesákov, kto má v zbierke poltucet zlatých medailí.



HUMENNÉ. Začiatkom tejto sezóny bol ešte v nemeckom Bottrope, ale po dvoch mesiacoch sa objavil na tréningu chemesákov a čoskoro už oficiálne na súpiske ŠK Chemes Humenné.

Miroslav Jakubov je síce volejbalovo vychovaný univerzál, ale práve počnúc touto sezónou sa mení na smečiara.

Nie je mu to celkom cudzie, lebo v reprezentačnom období za trénera Zaniniho bol jeho postom práve smečiarsky.

Jeho úlohou teda už nie sú iba smeče, už musí zvládať aj príjem podania, či hru v poli. A darí sa mu to, čo potvrdil aj ostatný záverečný turnaj Final four Slovenského pohára.

Zlatý poltucet

Vitrína Mira Jakubova je plná medailí, či iných trofejí. Hlavné miesto majú, logicky, tie chemesácke, veľa je aj v zlatom prevedení.

Ba vlastne, ich má zo všetkých chemesákov najviac, maximum, poltucet zlatých extraligovo – pohárových medailí.

Je trojnásobným víťazom Slovenského pohára i trojnásobným majstrom Slovenska. Presne takú zlatú bilanciu má aj klub v kategórii mužov.

„Tu som s volejbalom začínal, pomerne dlho som za mužov aj hrával. Práve za môjho pôsobenia začal klub stúpať, získavať výsledky, trofeje. Vždy som sa snažil dať volejbalu všetko, aj klubu Chemes Humenné, ktorý mi to umožnil. Zatiaľ máme v sezóne pohár, no verím, že ešte dôvody na oslavy úspechov pribudnú,“ načal debatu Miroslav Jakubov.

2008: Blonďáci

Extraliga – 1. miesto. Súťažný ročník 2007/2008: Chemesáci v semifinále extraligy vyradili večného rivala VKP Bratislava, zvládli predčasné finále, ktorého reálny súper nebol ani zďaleka taký kvalitný.

Finále: Chemes Humenné – Nové Mesto nad Váhom 4:0 na zápasy (doma 3:1, 3:0, vonku 3:0, 3:1). Tréner: Richard Vlkolinský, hráči: M. Matta, T. Gut, S. Soták, M. Vajda, R. Ondrušek, M. Mikula, P. Kašper, M. Hriňák, L. Sabol, Miroslav JAKUBOV, M. Pollák, V. Kríž, P. Tholt.

„Prvý titul sa vždy pamätá. Boli sme vtedy všetci odfarbení na blond. Semifinále sme rozhodli na palubovke VKP Bratislava, hovorilo sa, že kto postúpi z nás dvoch do finále, bude majster. Tak sa aj stalo. Veľmi pekné spomienky, tuším sa niekde zachovalo aj video z dlhej cesty domov. Bolo super,“ začal spomínať „Kubo“.

2009: Záverečné slovo

Slovenský pohár (Spišská Nová Ves) – víťaz. Súťažný ročník 2008/2009: Bolo to druhé humenské pohárové finále. Pred rokom doma podľahli bratislavským policajtom 2:3, na Spiši sa udiala opäť päťsetová bitka, tentokrát s chemesáckou radosťou. Naši volejbalisti viedli už 2:0 na sety, súper však vyrovnal. V tajbrejku bolo 12:9 i 14:12 pre zverencov Richarda Vlkolinského, kouč Ivan Husár však za stavu 14:14 živil nádej na zvrat. Nestalo sa zásluhou Mira Jakubova. Na 15:14 upravil smečom, potom šiel na podanie a „položil“ eso.

Chemes Humenné – VKP Bratislava 3:2 (21, 23,-25,-21,14). Tréner: Richard Vlkolinský, hráči: V. Kríž, M. Matta, M. Hriňák, M. Pollák, R. Ondrušek, Miroslav JAKUBOV (v zápase 30 bodov), M. Vajda, M. Javorčík, T. Gut, L. Sabol, M. Hudák, P. Kašper.

„Aj prvý zisk Slovenského pohára sme si užívali. Asi sme vtedy porazili na ceste do finále Prešov, v Spišskej Novej Vsi sme mali čo VKP vracať. Že to vyšlo práve mojím posledným esom sú pekné spomienky, nie ja som však vyhral Slovenský pohár. Všetci – hráči na palubovke, tréner, vedenie klubu i fanúšikovia. Vtedy už s nami pravidelne chodievali na významné zápasy,“ mienil odchovanec humenského volejbalu, ktorý ako žiak športovo vyrastal v rámci volejbalových tried základnej školy SNP 1 v Humennom.

2010: Hladké derby

Extraliga – 1. miesto. Súťažný ročník 2009/2010: Len málokto čakal, že finále extraligy – východniarske derby. Prešovské „koňare“ však senzačne vyradili VKP Bratislava, chemesáci si bez väčších problémov boj o zlatú medailu rezervovali. Cesta za druhým titulom v histórii humenského klubu veľmi dramatická nebola.

Chemes Humenné – Prešov 4:0 na zápasy (doma 3:1, 3:0, vonku 3:0, 3:0). Tréner: Richard Vlkolinský, hráči M. Javorčík, P. Kašper, J. Tomášik, M. Hriňák, M. Mizerák, Miroslav JAKUBOV, M. Vajda, M. Matta, J. Leškanič, J. Hriňák, V. Kríž, M. Hudák.

„Vo finále nás čakala úloha favorita. Bolo to asi po prvýkrát, keď sa očakávalo, že musíme uspieť. Nechcem vtedajší Prešov nejako znevažovať, lebo supervýkonmi poslali VKP iba do boja o bronz, ale vo finále akoby psychicky „odišli“. Aj sa vtedy medzi fanúšikmi hovorilo, aby sme vonku štvrtý zápas prehrali, ale v športe sa takto taktizovať nevypláca. Hrali sme na doraz, vyhrali hladko v štyroch stretnutiach,“ poznamenal 26-ročný volejbalista.

2011: Opuchnutý členok.

Slovenský pohár – 1. miesto. Súťažný ročník 2010/2011: Opäť to bola sezóna v duchu súboja „titanov“. VKP Bratislava bral napokon titul, obaja sa stretli aj v pohárovom finále na myjavských kopaniciach, keď sa vo svojej rodnej hale predstavili bratia Milan a Roman Mizerákovci. Dva týždne pred finále si vo Svidníku na extraligovom zápase privodil „Kubo“ ťažký výron členka. S napätím sa očakávalo, či sa stihne dať do poriadku, sledovali to chemesáci i súper. Napokon nastúpil a – tešil sa.

VKP Bratislava - Chemes Humenné 0:3 (-16,-22,-19). Tréner: Richard Vlkolinský, hráči napr.: Javorčík, Kríž, M. Hriňák, Kašper, Sukochev, Miroslav JAKUBOV, Vajda, R. Mizerák, M. Mizerák.

„Vtedy to bolo všelijaké, pár dní pred zápasom som začal s ľahkým tréningom, chcel som však hrať. Tréner Vlkolinský sa vtedy predviedol ako skvelý a odborný zdravotník, členok mi tak otejpoval, že som ho počas celého zápasu vôbec necítil. Noha vydržala, no po zápase bola ešte asi mesiac opuchnutá. Opäť to bola rivalita, my alebo VKP. Vydrali sme, čo bolo skvelé nielen kvôli bratom Mizerákovcom, ale aj fanúšikom, ktorí za nami vycestovali a spravili nám priam domáce prostredie,“ opísal kopanické zážitky vtedy ešte univerzál.

2012: Zvrat na nulu

Extraliga – 1. miesto. Súťažný ročník 2011/2012: Pred dvoma rokmi sa po prvýkrát dostal na výslnie iný bratislavský klub, novovzniknutý Volley team. Prehrýzol sa až do finále, ba nadstavbu ukončil pred chemesákmi, takže mal výhodu lepšej pozície. Aj prvý zápas finálovej série „biele tigre“ doma vyhrali 3:2, ale odveta už dopadla 3:0 pre chemesákov, ktorí doma potvrdili vzostup formy dvoma víťazstvami na nulu a rovnako bez straty setu došli až k zisku tretieho klubového titulu majstra Slovenska.

Tréner: Rostislav Chudík (nahradil R. Vlkolinského v polovici sezóny), hráči: M. Krys, J. Hriňák, J. Leškanič, P. Kašper, J. Dekker, V. Kríž, M. Mizerák, S. Soták, G. Sukochev, M. Hudák, J. Bališin, Miroslav JAKUBOV, M. Javorčík...

„Viacerí naši volejbaloví fanúšikovia nad nami lámali palicu v polovici sezóny, keď sa nám výsledkovo nedarilo. Vtedy asi nik nerátal, že môžeme vyhrať titul. Vedenie klubu sa rozhodlo vymeniť trénera, Rasťo Chudík nás akoby uvoľnil, vyčistil hlavy, kondične sme boli trénerom Rišom Vlkolinským „nadupaní“ dobre a zrazu to začalo fungovať. Ocitli sme sa vo finále a získali titul. Myslím, že Volley team bol z nás vtedy úplne zaskočený. Vzali sme mu titul, s ktorým už rátal,“ mienil Miroslav Jakubov, ktorý si to po sezóne namieril do nemeckého Bottropu.

2014: Pohár (zatiaľ)

Slovenský pohár – 1. miesto. Prvý vrchol súťažného ročníka 2013/2014 už majú volejbalisti ŠK Chemes Humenné za sebou. A úspešne. Organizačne zvládli na výbornú pripraviť celé podujatie Final four, aj na palubovke dosiahli to, čo si predsavzali. A cestu k zisku tretieho Slovenského pohára, sumárne šiestej klubovej trofeje, už sledovalo konečne aj humenské hľadisko.

Chemes Humenné – Prešov 3:0 (17,20,20). Tréner: Richard Vlkolinský, hráči M. Javorčík, M. Sarnecki, J. Bališin, M. Mizerák, M. Pavelka, J. Hriňák, R. Szymczak, P. Mlynarčík, P. Beňa, J. Joščák, Miroslav JAKUBOV, R. Boldy, M. De Amo.

„Hrali sme doma, veľmi sme chceli vyhrať, konečne potešiť aj humenských divákov oslavami naživo. Konečne nám to vyšlo, herne aj psychicky sme boli lepší, ako naši súperi. Neviem, či by bolo finále so Svidníkom také, ako proti Prešovu, ale to sa už nikto pýtať nebude. Prešov fantasticky zvládol semifinále, postúpil. My sme celý turnaj ťahali za jeden povraz, čo sa prenieslo do zisku trofeje,“ dodal Miroslav Jakubov.

Miroslav Jakubov

Narodený: 4. júna 1987 v Humennom. Aktuálne však býva v Modre nad Cirochou.

Rodinný stav slobodný, priateľka Martina.

Výška 199 cm, váha 95 kg. Smečiarsky dosah 350 cm, blokársky dosah 330 cm.

Hráčsky post: smečiar.

Materský klub: VK Chemes Humenné, terajšia 10. sezóna.

Iné kluby: RWE Volleys Bottrop (GER) – postúpil do I. Bundesligy.

Reprezentant Slovenska.

peso

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Miro Jakubov získal všetky humenské triumfy