Milan Jančuška sa stal najlepším trénerom v Poľsku

Najlepší tréner v Poľsku. Milan Jančuška sa u našich severných susedov dočkal ocenenia svojej práce.
Najlepší tréner v Poľsku. Milan Jančuška sa u našich severných susedov dočkal ocenenia svojej práce. (Autor: archív)
Sportnet|14. okt 2010 o 00:00

Tento týždeň sa v Poľku udeľovali ocenenia za uplynulú sezónu. Kryštálového orla získal aj Košičan Milan Jančuška, ktorý sa stal najlepším trénerom poľskej hokejovej ligy.

Goralov z Noweho Targu priviedol v poslednej sezóne k majstrovskému titulu. Dnes už pôsobí v Sanoku.

KOŠICE. Milan Jančuška je prvým trénerom zo Slovenska, ktorý v Poľsku dotiahol svoj klub k majstrovskej
trofeji. Po troch sezónach sa s Nowym Targom dočkal zlata, dnes je už v službách Sanoku.

"Kryštálového orla si cením, lebo najlepšieho trénera určili hlasy fanúšikov hokeja. Aj oni tak ocenili moju prácu v Nowom Targu," potešený je Milan Jančuška trofejou, ktorá dala akúsi bodku za vydareným účinkovaním v Nowom Targu.

Do troch rokov medailu

Po úspešnej sezóne sa na dvojročnej zmluve dohodol so Sanokom. Ten sa v uplynulom ročníku poľskej ligy zachraňoval v najvyššej súťaži.

"Bojovali o udržanie, nakoniec skončili predposlední. No chcú ísť vyššie, do troch rokov mať medailu, teraz sa k nej máme čo najviac priblížiť. Zatiaľ sa nám to darí, spomedzi desiatich klubov sme na štvrtom mieste," hovorí Jančuška o aktuálnej situácii.

V Sanoku má aj krajanov

V Poľsku je od roku 2007. Pozná tamojšie pomery. A vie aj porovnať úroveň poľskej a našej extraligy. "Pochopiteľne, Slovan a Košice sú výkonnostne niekde inde. Ale dovolím si tvrdiť, že s ostatnými tímami by päť - šesť najlepších poľských celkov hralo vyrovnanú partiu. Koniec koncov, s Nowym Targom sme v lete v príprave hrávali so slovenskými klubmi pravidelne. Všetko sa to odvíja aj od financií. Tie sú porovnateľné, opäť s výnimkou Košíc a Slovana. Kvalitu ligy dvíhajú v Poľsku legionári, no ich počet je limitovaný."

V Ciarko HK Sanok pôsobia takisto cudzinci a slovenský tréner stavil logicky aj na krajanov. "Z Noweho Targu so mnou prišiel obranca Martin Ivičič. Mám tu aj obrancov Romana Guričana z Topoľčian a Zoltána Kubáta z Popradu. Okrem nich je v tíme Estónec Dmitrij Surr či Čech Martin Vozdecký. Traja hráči môžu byť vedení ako cudzinci a traja ako cudzinci s poľskými papiermi. Podmienkou je, aby mali predkov z Poľska, tak ako Guričan a Kubát," popisuje Jančuška poľské pravidlá.

Nesúhlasí s tým, že prechod z majstrovského klubu do Sanoku bol krok smerom dozadu.

"Chcel som skúsiť niečo nové a bola to výzva. Som v hokejovom meste, na prvom tréningu sme mali 300 ľudí. Na prvom prípravnom stretnutí 3 000 divákov. O hokej je v meste veľký záujem. A tak ako v Nowom Targu chcem postupne vybudovať tím, ktorý získa pre Sanok prvú medailu v histórii klubu. Zatiaľ nikdy neskočili lepšie ako na štvrtom mieste. Nebojím sa pracovať s mladými, aj v Sanoku som už mužstvo omladil a verím, že už v prvej sezóne pôjdeme čo najvyššie."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Milan Jančuška sa stal najlepším trénerom v Poľsku