Mikita dostane rovnakú poctu ako Michael Jordan

Stan Mikita s Bobbym Hullom.
Stan Mikita s Bobbym Hullom. (Autor: AP)
Tomáš Prokop|10. jan 2011 o 10:21

Socha Stana Mikitu bude stáť od budúcej sezóny pred chicagskou halou United Center.

Agentúrny článok bol nahradený autorským o 16.32

BRATISLAVA. Legendy Chicaga Blackhawks Stana Mikitu a Bobbyho Hula zvečnia do bronzu. Vedenie slávneho klubu NHL sa rozhodlo uctiť si legendy, ktoré pred päťdesiatimi rokmi získali v drese Blackhawks Stanleyho pohár. Sochy sa objavia pred halou na začiatku budúcej sezóny.

Mikita: Je to pocta

„Je to neopísateľný pocit. Bude trvať tak sto rokov, kým zmizne úsmev z mojej tváre. Väčšej pocty sa človek len ťažko dočká," citovala nhl.com šťastného Mikitu.

Rodák z Liptova je stále rekordérom klubu v počte asistencií (926) aj bodov (1467). Za Chicago odohral 21 sezón a jeho číslo 21 visí pod strechou haly ako jedno z nedotknuteľných.

„Stan aj Bobby patrili roky medzi našich najlepších hráčov a spravili pre klub veľmi veľa aj po konci kariéry. Týmto im chceme ukázať našu vďaku a rešpekt, ktorý k nim máme," povedal pre denník Daily Herald prezident klubu John McDonough.

Hull, ktorý v profilige strelil 610 gólov, sa tak dočkal sochy podobne ako jeho syn Brett, ktorý je zvečnený pred halou v St. Louis.

„Keď odhaľovali Brettovu sochu, povedal som mu, nech si tento moment pamätá do smrti, ale vôbec som nedúfal, že sa niečo také prihodí aj mne," dodal slávny krídelník pre Chicago Tribune.

((video))

Budú vedľa Jordana

Sochy Hulla s Mikitom doplnia pred United Centre bronzovú podobizeň basketbalistu Michaela Jordana, ktorý má v Chicagu sochu ako jediný športovec.

Pred halou už síce je hokejové súsošie, ale to neznázorňuje konkrétnych hráčov, aj keď jeden sa podobá na Hulla.

„Teraz už viem, ako sa Michael musí cítiť," dodal pyšne Mikita. „Hlavné je, že sa na nás ľudia budú môcť prísť pozrieť a pripomenúť si tak časy, keď sme ich hokejom bavili," dodal Hull.

Chicago je jedným z najslávnejších tímov v histórii NHL. Patrí medzi originálnu šestku ligy a v minulej sezóne sa po 49 rokoch dočkalo zisku Stanleyho pohára.

Chicago - víťaz Stanleyoho pohára v roku 1961

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Mikita dostane rovnakú poctu ako Michael Jordan