Na MS je nezastaviteľný, Carolina sa ho chce vzdať. Čo bude ďalej s Martinom Nečasom?

Martin Nečas v drese Caroliny
Martin Nečas v drese Caroliny (Autor: SITA/AP)
Oh my Hockey|26. máj 2024 o 07:45

O služby českého útočníka má záujem viacero klubov z NHL.

PRAHA. Koniec sezóny mu vychádza ako z krásneho sna. V Česku bude po domácich majstrovstvách sveta hrdinom.

Martin Nečas sa síce k národnému tímu pod vedením Radima Rulíka pripojil neskôr, ale prišiel hneď, ako sa dalo, po vypadnutí z play-off NHL. A odvtedy je základným kameňom úspechu.

Česi sa dostali do finále a on má na tom neodškriepiteľný podiel. Pri semifinálovej výhre 7:3 nad Švédskom si Nečas pripísal štyri body, čo v semifinále svetového šampionátu dokázal ako prvý hráč od roku 1994.

Až sa ťažko verí tomu, že sa v NHL stal pre svoj klub, ktorý ho vychováva od mladosti, nepotrebným.

Nie je najvyššou prioritou

Martin Nečas má 25 rokov a za sebou päť plných sezón v NHL. Všetky ich odohral vo farbách Caroliny Hurricanes.

V základnej časti odohral 362 duelov a túto dôveru splatil 243 (97+146) bodmi. V 59 zápasoch v play-off zaknihoval 30 (11+19) bodov.

V ročníku 2023/24 si v 77 stretnutiach základnej časti pripísal 53 (24+29) bodov. Vo vyraďovacích bojoch si vylepšil priemer s 9 (4+5) bodmi v 11 zápasoch.

Martin Nečas oslavuje gól so spoluhráčmi.
Martin Nečas oslavuje gól so spoluhráčmi. (Autor: TASR/AP)

Našťastie sú jeho myšlienky momentálne krajšie, než by boli, ak by na majstrovstvách sveta nenastúpil. V NHL totiž nemá isté miesto. Podľa insidera Elliottea Friedmana je najpravdepodobnejším variantom jeho budúcnosti trejd do iného klubu.

Je obmedzene voľným hráčom a podľa neho sú predstavy hráča a predstavy organizácie o novom kontrakte vzdialené. Prioritou "hurikánov" je skôr udržať Jakea Guentzela a Setha Jarvisa. Na Nečasa už nemusí zostať miesto.

Spomína sa Colorado či Vancouver

Dobrou správou pre rodáka z Nového Města na Morave je, že záujemcov o jeho služby určite bude viacero. Ak Carolina trafí toho správneho, môže ho čakať aj pekný kontrakt.

Podľa webu Evolving Hockey by si mohol zručný forvard vypýtať sumu vo výške 7,5 mil. dolárov, a to aj v prípade dlhodobého kontraktu, ktorý bude chcieť potom, čo sa mu skončil dvojročný premosťovací.

V zámorí sa okamžite začalo špekulovať o tom, ktoré kluby budú mať o jeho služby záujem. A spomína sa ich veru dosť.

Na krídle by ho vedeli využiť napríklad Colorado Avalanche. Tí sa s touto pozíciou trápia od straty dlhodobo zraneného kapitána Gabriela Landeskoga.

Česky útočník Martin Nečas (vpravo) v súboji Erikom Gustafssonom.
Česky útočník Martin Nečas (vpravo) v súboji Erikom Gustafssonom. (Autor: TASR/AP)

Ich dopyt po silnom krídle sa ešte zvýšil potom, čo NHL suspendovala za drogový škandál Valerija Ničuškina. Kariéru navyše ukončil Zach Parise a Jonathan Drouin je zrejme na odchode z Denveru.

Hovorí sa aj o Floride, kde by mohol Nečas okamžite zapasovať. Je totiž zvyknutý hrať v defenzívne silnom tíme, ale Panthers nebudú môcť Caroline ponúknuť takú solídnu protihodnotu ako väčšina konkurentov.

Elliotte Friedman špekuluje o záujme Vancouveru Canucks. Kanadský tím by mu vedel ponúknuť miesto v prvom útoku, no nie v pozícii centra, ktorú by Nečas údajne prioritne prijal.

Ak by mu nevadil prestup do mužstva v prestavbe, mohol by byť spokojný aj v San Jose Sharks. Podľa magazínu The Hockey News by bol pre najslabší tím poslednej sezóny "perfektný", keďže "sa ako 25-ročný stále zlepšuje, zvlášť keď patrí k najdôležitejším útočníkom, čo by sa mu v San Jose splnilo".

Nečasa čaká perné leto. Najprv si užije oslavy medaily zo svetového šampionátu a potom sa zameria na otázku, ako ďalej v NHL.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Na MS je nezastaviteľný, Carolina sa ho chce vzdať. Čo bude ďalej s Martinom Nečasom?