Mihok si vyskúšal futsal vo svetovom balení

Reprezentoval. Matúš Mihok štartoval na akademických MS v Španielsku.
Reprezentoval. Matúš Mihok štartoval na akademických MS v Španielsku. (Autor: fk prešov)
Sportnet|29. júl 2014 o 00:00

Futsalista Prešova má za sebou štart na akademických majstrovstvách sveta v Španielsku.

Futsalista Prešova má za sebou štart na akademických majstrovstvách sveta v Španielsku.

PREŠOV. Dosiaľ sa do reprezentácie Slovenska podarilo dostať iba mladým futsalistom FK Slovanet Prešov. V seniorskej kategórii ich pozvánka naďalej obchádza.

Preto možno istým zlomom môže byť účinkovanie Matúša Mihoka, ktorý sa predstavil v národných farbách na nedávnych akademických majstrovstvách sveta v Španielsku.

Výber vysokoškolákov obsadil v Malage dvanáste miesto zo 16 účastníkov a predbehol iba Gruzínsko, Čínu a Omán.

Azerbajdžan bol nakoniec vylúčený pre podvodné konanie pri akreditácii a boli mu boli anulované všetky dosiahnuté výsledky.

Štartu na tomto vrcholnom podujatí predchádzali sústredenia širšieho výberu. Pôvodne do úvahy prichádzali aj ďalší východniari.

Nahustený program, náročný žreb

Lenže španielsky kouč Marcos Angulo sa rozhodol vziať iba jediného prešovského zástupcu a tak Rudolf Beliš, Matúš Lipka a Ján Adam zostali doma.

Hoci pred odchodom boli Slováci ešte optimistickí a hovorili o tom, že by sa chceli dostať zo základnej skupiny do bojov o 1. – 8. miesto, realita bola iná.

Predsa len už vyžrebovanie bolo náročné a naši si v prvej časti turnaja merali sily s favorizovaným domácim Španielskom či s vyspelým Českom, ktoré postavilo viac hráčov seniorskej reprezentácie.

Navyše Slováci mali veľmi nízky vekový priemer, iba niečo nad 21 rokov. „Okrem toho sme sa museli vyrovnať s nahusteným programom v krátkom časovom slede, čo nebolo jednoduché. Hoci sme mali nejaké zrazy, predsa len na dostatočnú prípravu to nebolo dostačujúce,“ podotkol M. Mihok, študent Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity, ktorý bol prvý raz na takomto turnaji.

„Myslím si, že sme mali na to, aby sme sa dostali zo skupiny vyššie, ale trošku zahaprovala šťastena. Zo základných skupín, ktoré boli štyri, postupovali prví dvaja, zvyšní účastníci si potom merali sily len o umiestnenie.“

V úvodnom zápase natrafili Slováci na Španielov a podľa predpokladov to mala byť jednoznačná záležitosť hostiteľov, ktorí patria do absolútnej špičky. Lenže slovenskí akademici boli napodiv tvrdým orieškom a prehrali len 1:3.

„My sme však hlavne bránili, súper mal oveľa častejšie loptu pod kontrolou, bol aktívnejší. Hoci nakoniec náš premožiteľ nezískal medailu, predsa ukázal, že vrcholný futsal je o niečom inom než náš.“

Zbieranie skúseností

V druhom stretnutí to už bolo veselšie, vyhrali sme nad Izraelom 3:2 po dramatickom priebehu. „Dali sme ku koncu gól a rozhodli.“

Pred záverečným duelom v skupine Slováci vedeli, že pokiaľ chcú pomýšľať na postup, musia vyhrať. Nestalo sa a úspešní boli Česi po výsledku 6:3. „Postavili oveľa skúsenejších borcov a to rozhodlo.“

Takže chlapcom spod Tatier zostalo napokon len nepostupové tretie miesto a zostávajúce zápasy akejsi útechy o konečné umiestnenie ich ambície už nenaplnili. Prehrali zvyšné dva duely s Ukrajinou 4:5 a s Nemeckom v zápase o 11. priečku 1:2.

„Obaja konkurenti boli hrateľní, mohli sme ich zdolať, ale nevyšlo to a dva razy sme podľahli o gól,“ pripomenul M. Mihok, ktorý bral túto previerku ako súčasť získavania značných skúseností, čo sú na nezaplatenie.

Slovensko pozostávalo vyslovene z nováčikov na takomto fóre a to sa tiež podpísalo pod výkony a výsledky.

„Bola to cenná futsalová škola, ktorú sme absolvovali a rád by som si čosi podobné zopakoval.“ O dva roky majú byť AMS v Brazílii a štartovať tam by bol naozajstný sviatok.

Zaujali aj slová prešovského futsalistu o tom, ako vnímal kvalitu špičkových tímov (finále Rusko - Brazília 8:5, o 3. miesto Irán – Bielorusko 3:3, na pok. kopy 6:7).

„Videl som zápasy medailistov a uvedomil som si, že zatiaľ nemáme na to, aby sme sa približovali k špičke na svete. Tí, čo skončili na popredných pozíciách, boli oveľa ďalej v technike, sile, rýchlosti. Na takýchto akciách sa hrá inak, v neporovnateľne inom tempe než u nás,“ dodal hráč FK Slovanet, ktorému sa páčila atmosféra a divácka kulisa v Malage.

Tiež postrehol odlišný trend rozhodovania, keď strážcovia pravidiel nechávali plynulosť hry, tolerovali tvrdšie zákroky.

A koľko priestoru dostal východniar? „Nedal som gól, čo ma mrzelo, ale získal som inšpiráciu pre ešte tvrdší tréning. Bol som však spokojný s tým, čo som odohral. Absentoval som proti Česku a Izraelu a nastúpil som v troch zvyšných dueloch. Problémom bola len komunikácia s trénerom, ja som sa s ním len zoznamoval, iní ho už poznali,“ pripomenul futsalista, ktorý sa venuje aj veľkému futbalu v Š. Michaľanoch.



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Mihok si vyskúšal futsal vo svetovom balení