Messi je asi z Jupitera a hrá za dvoch, tvrdil tréner Nigérie

Argentínčan Lionel Messi.
Argentínčan Lionel Messi. (Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|26. jún 2014 o 00:37

Messi strelil štyri zo šiestich gólov tímu, na ďalší prihral. Rozhodol všetky tri zápasy v skupine a vždy bol vyhlásený za muža zápasu.

BRATISLAVA. Na svete je málo iných miest, kde je futbal takou vášňou. V Argentíne je desivo ohromujúca. Presahuje rámec spoločnosti. Na múroch väčšiny domov žiaria futbalové graffiti.

Ak sa prechádzate v uliciach hlavného mesta Buenos Aires, na každom kroku stretnete ľudí vo futbalových dresoch. Bez ohľadu na ročné obdobie, obliekajú si ho k šortkám aj k dlhým nohaviciam.

Na jar sa tisíce Argentínčanov vydali na cestu do horského mestečka Tilcary, aby sa pri posvätnej soche Panny Márie pomodlili za úspech na majstrovstvách sveta. Mnohí prešli tisícky kilometrov.

Pred každým svetovým šampionátom patrí Argentína medzi favoritov, ale teraz je tlak ešte väčší. Turnaj sa hrá v Brazílii, ktorá je najbližším a najväčší rivalom. A ten hlavný dôvod je Lionel Messi, podľa mnohých najlepší futbalista všetkých čias.

((foto))

Za Argentínu pridal

V minulosti mu vyčítali, že za Barcelonu strieľa viac gólov ako v reprezentácii. Na predchádzajúcich MS (v Nemecku 2006 a v Afrike 2010) dal spolu iba gól.

Za posledné dva roky však svoju produktivitu za národný tím výrazne zlepšil. Kým v kvalifikácii o MS 2010 vyťažil z osemnástich zápasoch štyri góly, v štrnástich súbojoch o Brazíliu ich strelil desať.

Je namotivovaný ako nikdy, rád by prekonal legendárneho Maradonu, ktorý mal zásadný podiel na poslednom triumfe Argentíny v roku 1986.

„V Brazílii hrám najdôležitejší turnaj v kariére a cítim, že som na vrchole,“ priznáva zvyčajne skromný Messi.

A svoju úlohu zatiaľ zvláda takmer dokonale. Argentína je na drobnom hráčovi Barcelony maximálne závislá – zrejme ešte viac ako Brazília na Neymarovi.

Slabina v obrane

Messi strelil počas MS v Brazílii štyri zo šiestich gólov svojho tímu, na ďalší prihral. Rozhodol všetky tri zápasy v skupine a vždy bol vyhlásený za muža zápasu. Argentína vyhrala skupiny bez stratu bodov. Messi ukazuje, že je výnimočný aj bez spoluhráčov z Barcelony.

„Messi má talent od Boha. Je to zrejme mimozemšťan, ktorý priletel z Jupitera. To je ako keby mali o jedného, či skôr dvoch hráčov navyše,“ cituje sport.es trénera Nigérie Stephena Keshio. Jeho tím v poslednom zápase skupiny prehral s Argentínou 2:3, Messi strelil dva góly.

Do osemfinále postúpili oba tímy, Argentína z prvého, Nigéria z druhého. Afričanov čaká Francúzsko, Juhoameričanov preverí Švajčiarsko. Messi spolu s Agüerom, Lavezzim a Di Maríom tvorí jeden z najnebezpečnejších útokov na MS, ale Argentína je zraniteľná v defenzíve.

Druhý gól Argentíny v zápase proti Nigérii

messi.gif

V Brazílii hrá rád

Obrana vedená Pablom Zabaletom z Manchestru City ani proti Nigérii nepôsobila isto. „Odstránili sme niekoľko nedostatkov, ale stále máme rezervy, je nutné využiť náš potenciál. Musíme zostať pokojní a pracovať na splnení nášho sna,“ dodal Messi.

Zápas proti Nigérii nedohral, tréner Sabella ho vystriedal už v 63. minúte. „Potrebujeme ho oddýchnutého,“ vysvetľoval kouč.

Messi sa cíti v Brazílii ako doma, klimatické podmienky mu zdá sa vyhovujú. „V Brazílii, či v Južnej Amerike hrám radšej ako v Európe. Nemusím sa prispôsobovať inému rytmu, iným kulisám. Všetko je pre mňa známe. Viem presne, čo tu môžem očakávať,“ uzavrel Messi, ktorý od dvanástich rokov žije prevažne v Barcelone.


MS vo futbale, F-skupina

Nigéria - Argentína 2:3 (1:2)

Góly: 4. a 47. Musa - 3. a 45.+1. Messi, 50. Rojo

Hralo sa v Porto Alegre na Estadio Beira-Rio, rozhodoval Talian Rizzoli, žlté karty: Omeruo, Oshaniwa, 43 000 divákov

Nigéria: Enyeama - Ambrose, Omeruo, Yobo, Oshaniwa - Musa, Onazi, Obi Mikel, Babatunde (65. Uchebo) - Odemwingie (80. Nwofor), Emenike

Argentína: Romero - Zabaleta, Federico Fernandez, Garay, Rojo - Gago, Mascherano, Di Maria - Messi (63. Alvarez), Aguero (38. Lavezzi), Higuain (90. Biglia)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Messi je asi z Jupitera a hrá za dvoch, tvrdil tréner Nigérie