Memoriál Tomáša Jakubča opäť láka zaujímavou účasťou

Vlani sa z prvenstva na turnaji tešili hráčky Baia Mare. Potvrdia Rumunky úlohu favorita aj tohto roku a obhája primát?
Vlani sa z prvenstva na turnaji tešili hráčky Baia Mare. Potvrdia Rumunky úlohu favorita aj tohto roku a obhája primát? (Autor: Peter Brendza)
Sportnet|6. aug 2015 o 00:00

Predstaví sa okrem slovenského aj chorvátsky majster, rumunský vicemajster a popredný maďarský tím.

Počas nasledujúceho víkendu sa v Chemkostav aréne predstaví okrem slovenského aj chorvátsky majster, rumunský vicemajster a popredný maďarský tím.

MICHALOVCE. Už tradične v druhý augustový víkend sa v Chemkostav aréne uskutoční ženský hádzanársky turnaj Memoriál Tomáša Jakubča.

Ten v závere tohto týždňa od piatka 7. do nedele 9. augusta napíše už svoju dvadsiatu druhú kapitolu. Turnaj bude mať opäť kvalitnú účasť, keď sa na ňom predstavia dvaja majstri svojich krajín a jeden vicemajster.

Okrem michalovskej Iuventy sa ho zúčastní aj obhajca prvenstva a rumunský vicemajster HCM Baia Mare, chorvátsky šampión a účastník skupinovej fázy Ligy majstrov RK Podravka Koprivnica, no a štvrtým do partie je maďarský DVSC Debrecen.

Turnaj štartuje v piatok zápasom Iuventa - Baia Mare (18.30 hod.) a vrcholí tradične v nedeľu dopoludnia. Michalovský fanúšik sa teda má na čo tešiť!

Opäť európska špička

Funkcionárom Iuventy Michalovce sa už tretí rok podarilo na memoriál zabezpečiť tímy z európskej špičky.

Najväčšiu pozornosť bude zrejme na seba lákať obhajca prvenstva z rumunského Baia Mare.

Káder družstva, ktorému v minulej sezóne o chlp unikol majstrovský titul, prešiel počas leta výraznou zmenou.

Aj napriek tomu tam ostala kvalita v podobe viacerých rumunských reprezentantiek, no a Baia Mare príde do Michaloviec aj s dvoma hráčkami, ktoré sa môžu pýšiť honorom najlepšia hádzanárka sveta.

Brazílčanku Alexandru do Nascimento, ktorá tento honor získala v roku 2012, veľmi predstavovať netreba. Táto ľavoruká hádzanárka sa totiž blížiaceho sa memoriálu zúčastní po tretíkrát v rade (v roku 2013 tu hrala v drese rakúskeho Hypo Niederosterreich).

Okrem nej sa v Michalovciach predstaví aj nová posila Baia Mare Allison Pineau, ktorá získala primát najlepšia hádzanárka sveta v roku 2009.

„Aj tento rok môžem povedať, že máme solídnu zahraničnú účasť, čím sme nadviazali na predošlé dva ročníky, kedy sme začali s oslovovaním súperov zvučnejších mien. Tohto roku je najjagavejším tímom obhajca prvenstva, rumunský vicemajster HCM Baia Mare. Kvalitu však majú aj ďalší účastníci turnaja, či už ide o chorvátskeho majstra, alebo Debrecín, ktorý sa u nás už trikrát radoval z prvenstva na turnaji,“ uviedol športový riaditeľ Iuventy Michalovce Jaroslav Čúrny.

Ten ešte v máji avizoval, že turnaja sa zúčastní aj ruská Astrachanočka Astrachaň, ktorá nakoniec bude v Michalovciach chýbať.

„Konanie ruského klubu ma trošku prekvapilo. Sami sa nám totiž už v máji ozvali, že chcú do Michaloviec prísť, pretože sa u nás pred rokom cítili skvele. Ich zámerom bolo aj to, že tu ostanú aj ďalší týždeň, podobne ako tomu bolo minulý rok. Počas tohto týždňa chceli s nami odohrať aj ďalší prípravný duel, navyše ich zámerom bolo hrať aj s ďalším súperom. Zrazu koncom júna nám oznámili, že z dôvodu finančnej krízy v Rusku rušia celé európske turné. Nám sa už vtedy ozýval maďarský Debrecín, ktorý si vlaňajšiu účasť u nás veľmi pochvaľoval. Následne sme riešili, či pôjdeme do turnaja s piatimi alebo štyrmi účastníkmi, čo sa napokon vyriešilo odrieknutím Astrachanočky samo,“ poznamenal k zmene účastníka turnaja športový riaditeľ Iuventy Michalovce.

Pribudne pätnáste meno?

Zo štyroch účastníkov turnaja sa traja v Michalovciach už radovali z prvenstva. Historicky najúspešnejším tímom je michalovská Iuventa, ktorá zvíťazila štyrikrát (naposledy ešte v roku 2006, predtým trikrát ešte ako Zekon Michalovce), hneď za ňou je Debrecín.

Ten zvíťazil trikrát (2003, 2005, 2007), Baia Mare sa zase tešilo minulý rok.

Za dvadsaťjeden doterajších ročníkov sa z prvenstva radovalo štrnásť klubov z ôsmych krajín (Slovensko, Maďarsko, Poľsko, Rusko, Ukrajina, Rumunsko, Srbsko, Rakúsko).

Ich počet môže rozšíriť absolútny nováčik, chorvátsky majster RK Podravka Koprivnica.

„Chorvátsky majster je určite zárukou kvality, aj keď počas leta pustil žilou a najlepšie hráčky tam skončili. Je to však účastník Ligy majstrov, balkánska hádzanárska škola, teda iný typ hádzanej, na akú je michalovský divák zvyknutý. Som preto presvedčený, že aj omladený tím Podravky bude pre našich divákov z hádzanárskeho hľadiska lákavý a bude oživením turnaja,“ podotkol k nováčikovi turnaja športový riaditeľ Iuventy Jaroslav Čúrny.

Na úvod proti obhajcovi

Hráčky osemnásobného slovenského majstra sa iba minulý víkend vrátili z dvojtýždňového sústredenia v Liptovskom Jáne a domáci turnaj teda absolvujú z hrubej prípravy, bez predošlého zápasu.

„Aj preto na turnaji neočakávam od nás nejaké super výkony. V podobnom programe sa však u nás predstavia aj Baia Mare či Koprivnica, iba Debrecín odohral už niekoľko prípravných duelov,“ poznamenal tréner Iuventy František Urban.

Jeho zverenky na úvod turnaja v piatok o 18.30 hod. nastúpia proti Baia Mare, v sobotu o 16.30 hod. proti Koprivnici, no a zakončia ho v nedeľu zápasom od 10. hodiny proti maďarskému Debrecínu.

„Hneď na úvod nás čaká asi najťažší súper. Baia Mare je kvalitné družstvo a s lepším tímom som sa ako hlavný tréner asi ešte nestretol,“ zložil poklonu prvému súperovi na turnaji tréner Iuventy Michalovce.

Program turnaja

Piatok 7. augusta:

Michalovce - Baia Mare (18.30 hod.)

Sobota 8. augusta:

Debrecín - Koprivnica (10.00 hod.)
Michalovce - Koprivnica (16.30 hod.)
Debrecín - Baia Mare (18.30 hod.)

Nedeľa 9. augusta:

Michalovce - Debrecen (10.00 hod.)
Baia Mare - Koprivnica (12.00 hod.)
Záverečný ceremoniál (13.30 hod.)

Listina víťazov

1. ročník (1991) ZVL Prešov

2. ročník (1992) Miškolc (Maďarsko)

3. ročník (1993) Zekon Michalovce

4. ročník (1996) Jaroslaw (Poľsko)

5. ročník (1997) Jaroslaw (Poľsko)

6. ročník (1998) Kisvarda SE (Maďarsko)

7. ročník (1999) Zekon Michalovce

8. ročník (2000) Jaroslaw (Poľsko)

9. ročník (2001) Zekon Michalovce

10. ročník (2002) Radnički Belehrad (Srbsko)

11. ročník (2003) DVSC Debrecín (Maďarsko)

12. ročník (2004) KS Lublin (Poľsko)

13. ročník (2005) DVSC Debrecín (Maďarsko)

14. ročník (2006) Iuventa Michalovce

15. ročník (2007) DVSC Debrecín (Maďarsko)

16. ročník (2009) HC Rostov na Done (Rusko)

17. ročník (2010) Karpaty Užhorod (Ukrajina)

18. ročník (2011) Barabás Veszprém (Maďarsko)

19. ročník (2012) Jolidon Kluž (Rumunsko)

20. ročník (2013) Hypo Niederösterreich (Rakúsko)

21. ročník (2014) HCM Baia Mare (Rumunsko)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Memoriál Tomáša Jakubča opäť láka zaujímavou účasťou