Matadori mali nohu na plyne, ale aj na brzde

Vyštverali sa najvyššie. Humenčania majú po prvej časti najlepšiu pozíciu.
Vyštverali sa najvyššie. Humenčania majú po prvej časti najlepšiu pozíciu. (Autor: Judita Čermáková)
Sportnet|18. nov 2011 o 00:00

Jeseň majú za sebou aktéri futbalových majstrovstiev regiónu Východ. V kluboch môžu bilancovať plusy i mínusy a chystať plány na ďalšiu fázu tohto ročníka. Aké boli doterajšie zápolenia?

Jeseň majú za sebou aktéri futbalových majstrovstiev regiónu Východ (hoci de facto aj časť jarnej odvety vzhľadom na predohrávané kolá). V kluboch môžu bilancovať plusy i mínusy a chystať plány na ďalšiu fázu tohto ročníka. Aké boli doterajšie zápolenia? Určite zaujímavé, hoci futbalová kvalita miestami pokrivkávala. Tréneri varili len z toho, čo bolo poruke, a neraz toho nebolo veľa. Hoci ide o najvyššiu regionálnu súťaž a môže pôsobiť naoko honosne, nemožno zabúdať, že ide o súperenie amatérov so všetkým, čo k tomu patrí.

KOŠICE. Určite je nevšedným faktom i to, že pre väčšinu účastníkov sú majstrovstvá stropom.

Možno ani nie tak finančným, ako skôr hráčskym. „Hráči majú iné povinnosti, neživia sa futbalom. Jedni sú študenti, ďalší majú starosti so zamestnaním a to vplýva negatívne i na tréningovú dochádzku. Neraz sme boli na tréningoch naozaj iba niekoľkí, a tak sa nedá zvyšovať úroveň hry,“ povzdychol si napríklad šéf Barce a tréner v jednej osobe Imrich Balogh (na dvoch stoličkách naraz sedel i Jozef Komara v Sp. Podhradí). Podobné patálie mali však aj inde, trebárs v N. Hrušove, kde diery plátali dorastencami. Výpadky postihli i ambicióznych. Trebárs Sninčanov. „Stačilo, aby prišli zranenia a káder sa zredukoval. Úmerne s tým odchádzala i koncepcia, výkonnosť, ucelenosť herného prejavu,“ pridal svoj postreh kouč Pavol Diňa. Nuž, starosti s budovaním kádrov boli u mnohých, potenciál na súce obsadenie postov nebol dostatočný (preto sa ozvali i kritické námietky na margo predohrávaných kôl). K slovu prišla i mladá krv, ktorá sa však ešte len orientuje, ako to chodí medzi dospelými, ale hlavné slovo mali predsa len matadori (Hanc, Ljubarskij, Lelkeš, Jambor, J. Majoroš, Šoltis, Šimko, Urban a mnoho ďalších). Išlo o ústredné postavy a s ich zástojom rástla či padala schopnosť celkov obstáť.

Aj tréneri sa menili

Ani región sa nevyhol zmenám na trénerskom poste (dovolenka Diňu v Snine, nástup Jozefa Daňka namiesto Ľubomíra Puháka v Giraltovciach, odchod Karola Kisela z Barce z vlastného rozhodnutia, zdravotná indispozícia Jána Bodnára v Krásnej, keď tím potom viedol hrajúci tréner Martin Urban). To tiež vtláčalo punc prekvapivým zvratom. Iba Humenčania deklarovali otvorene myšlienku postupu. „Súvisí to s postavením futbalu a jeho tradíciou. Táto súťaž nezodpovedá tomu, čo by sme chceli hrať,“ povedal priamo manažér klubu Martin Friga. Líder pelotónu sa dostal na vedúcu pozíciu až v 16. kole, keď od 11. kola naháňal Sviťanov. Tí zase nahradili Hanisku, ktorá ako nováčik bola príjemným prekvapením a určite to v odvete ešte rozbalí podobne ako V. Opátske. Spočiatku mali veľa elánu v Sp. Podhradí a po 9. kolo viedli, ale potom vypustili paru, ktorá sa im znovu vrátila ku koncu. Podobné, hoci nie také výrazné, to bolo i v Bard. N. Vsi. Naopak, od začiatku sezóny sa na chvoste usadila dvojica N. Hrušov a V. Šariš. Ktovie, či a ako sa vydá na stíhaciu jazdu na jar. Etapa budúci rok sľubuje ešte dramatickejšie momenty a mnohé, čo platilo dosiaľ, už nebude pravda. Len so získaním dostatku vyspelých futbalistov to bude zrejme rovnaké.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Matadori mali nohu na plyne, ale aj na brzde