Matadora Ľubomíra Sabola trápi laxnosť zelenáčov

Ľ. Sabol sa mladým niekedy aj čuduje.
Ľ. Sabol sa mladým niekedy aj čuduje. (Autor: Róbert Andrejov)
Sportnet|28. feb 2014 o 00:00

Ľubomír Sabol má 33 rokov, a tak bol jedným z dirigentov a tútorov v prvoligovom hokejovom tíme HC Prešov 07.

Ľubomír Sabol má 33 a práve Kristove roky ho oprávňovali k tomu, aby bol jedným z dirigentov a tútorov v prvoligovom hokejovom tíme HC Prešov 07.

PREŠOV. Jeho úlohou okrem „povinného“ akurátneho výkonu bolo i usmerňovanie omladiny a cibrenie spoluhráčov. Hlavne v tom, aby upozornil na chyby a spôsob ich odstraňovania.

Niekedy sa mu aj to darilo viac, inokedy menej. Určite však absolvoval zaujímavý ročník, hoci ako potvrdil v nasledujúcich myšlienkach, nešlo o jeho subjektívne pocity, ale o to, ako to išlo či nešlo mužstvu.

Tiež jeho zamrzelo hlavne vypadnutie v prvom kole play–off s Trnavou a predčasný koniec sezóny.

Odplácanie sa nevypláca

Je to pochopiteľné, lebo pokiaľ sa niečo buduje dlhý čas počas dlhodobej časti a potom sa to i vinou individuálnej nedisciplinovanosti zrúti v pár zápasoch, nemožno sa čudovať rozčarovaniu. To vníma inak borec jeho významu a na druhej strane napríklad začínajúci hráč.

„Vyraďovačka je špecifická a v nej sa vážne prehrešky neodpúšťajú. Mladí chlapci si ešte naplno neuvedomili, o čo ide a v čom je play–off špecifické. Mám na mysli hlavne zbytočné fauly, odplácanie a vylučovanie, na čo sme sakramentsky doplatili. Škoda, lebo Trnava bola naozaj azda najprijateľnejším súperom, akého sme v nadstavbe mohli dostať. Mali sme značnú šancu na postup ďalej,“ poznamenal Ľ. Sabol, ktorý bol najstarším v kolektíve vedno s brankárom Martonom.

Keď sa ocitol vlani v lete v tábore Šarišanov, domnieval sa, že tím by mohol mať celkom solídne vyhliadky

„Nazdával som sa, že budeme na tom lepšie, keď som videl mužstvo v príprave. Lenže potom sa to rozbilo a nejakí hráči neboli ešte dotiahnutí. Preto sme sa pri rozbehu trápili. Celá sezóna bola rozkúskovaná, no mohli sme skončiť vyššie už po základnej časti, keby bolo všetko tak, ako malo byť.“

Chcú sa hokejom živiť?

Predminulý ročník prežil v Bardejove, kde bol medzi zrelšími hráčmi. V Prešove sa ocitol medzi prevahou zelenáčov.

„Podľa mňa nám chýbali dvaja kvalitnejší beci k tomu, aby sme sa dostali minimálne do semifinále.“

Nebol nikdy strelcom, ale pripravoval zase zázemie pre účinné kanonierske vlohy Halásovi. „V našej formácii bol Igor na to určený a my sme ho stále svojimi prihrávkami hľadali. Ja som nebol nikdy vychýrený strelec.“

Na margo prístupu menej zrelých vyslovil zaujímavú poznámku.

„Mne je jedno, či hrám so skúsenými alebo začínajúcimi, ale ide o mentalitu. Zdá sa mi, že mladší sú momentálne čudní v tom zmysle, že nerobia nič navyše pre svoj hokejový rast, uspokoja sa s priemerom. Keď som začínal ja, pristupoval som k tomu inak, chcel som byť výraznejší. Terajší mladíci majú ťažké povahy, ťažko im čosi vysvetliť, nedajú si povedať. Mali by si však vstúpiť do svedomia a položiť si zásadnú otázku, či sa chcú vôbec hokejovom živiť. Ja som im to prízvukoval, ale je na nich, či si to zoberú k srdcu,“ dodal Ľ. Sabol.

Keby ste dostali ponuku zotrvať naďalej v Prešove, pristali by ste? „To momentálne neviem zodpovedať, záležalo by na viacerých veciach. Podmienkach a tiež na tom, ako bude vyzerať nové mužstvo.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Matadora Ľubomíra Sabola trápi laxnosť zelenáčov