Malolipníčania po jesennej časti znova potvrdili pozíciu lídra

FK Malý Lipník. Kolektív Malolipníčanov si v okresnej VI. lige počínal suverénne.
FK Malý Lipník. Kolektív Malolipníčanov si v okresnej VI. lige počínal suverénne. (Autor: archív)
Marián Dic|4. nov 2016 o 00:00

Predseda klubu František Kravčák priblížil aj účinkovanie mužstva v VI. lige.

MALÝ LIPNÍK. Nemenný účastník okresnej futbalovej ligy v Starej Ľubovni je Sokol Malý Lipník, ktorého doterajšie účinkovanie v súťaži v jesennej časti ročníka 2016/2017 opäť nadchlo nie jedného priaznivca „koženej“ v staroľubovnianskom regióne.

Jasnou rečou to potvrdilo aj umiestnenie, tak ako vlani, na čele tabuľky, čo bol taktiež aj obraz nielen kvalitného kádra a spoľahlivej práce realizačného tímu. Mužstvo väčšinou zložené zo skúsených hráčov preukazovalo pravidelne kvalitné výkony s úspešnými výsledkami. Vzhľadom na užší počet iba deviatich účastníkov v súťaži bol každý bod pre tímy nesmierne dôležitý, čo potvrdila po jeseni aj samotná tabuľka s minimálnymi bodovými odstupmi.

S touto potrebou si však Malolipníčania poradili najlepšie, z čoho môžeme usúdiť, že ich pozícia lídra po prvej polovici súťaže je úplne zaslúžená.

V nasledujúcom rozhovore svoju spokojnosť s doterajším priebehom a pôsobením v súťaži neskrýval ani predseda klubu František Kravčák, ktorý nám taktiež priblížil aj účinkovanie mužstva v VI. lige.

Máte za sebou jesennú časť súťažného ročníka, v ktorej ste vedúcim postavením znova potvrdili suverenitu v konkurencii tímov z vášho okresu. Ako by ste osobne zhodnotili prvú polovicu súťaže?

„Do sezóny sme nastupovali s cieľom udržať si hernú kvalitu z predchádzajúceho ročníka a opäť bojovať o špicu tabuľky. Káder ostal v podstate pohromade, no z hosťovania sa vrátil Pavol Pristaš a z Plavnice prišli Ján Pavlišin a dorastenec Jakub Varhoľ. Pred súťažou sme mali na súpiske 23 hráčov. Sezónu sme odštartovali podľa očakávania v Šarišskom Jastrabí, kde i napriek problémom so zostavou, kedy sme nastúpili bez náhradníkov, sme hladko zvíťazili. Netradičný hokejový, ale remízový výsledok sa zrodil v Plavči, kde sme v oboch polčasoch prišli o dvojgólový náskok a tak aj o prvé dva body. Zaujímavý súboj bol aj s Novou Ľubovňou, kedy sme už po prvom polčase prehrávali o dva góly, avšak vďaka vynikajúcemu výkonu po zmene strán sme vsietili poltucet presných zásahov. V tomto duchu hráči pokračovali aj v dueli s najväčším prekvapením súťaže, mužstvom Veľkého Lipníka, kde sme hostiteľov herne zaskočili a prekvapujúco hladko ich zdolali až o štyri góly. Azda jediným sklamaním v jeseni bol výkon mužstva v prvej polhodine stretnutia v Jakubanoch, kde sme prehrávali už štvorgólovým rozdielom, pričom navyše náš brankár Mašlej kryl ešte pokutový kop. V záverečnom meraní síl s Ľubotínom sme boli efektívni hlavne zásluhou hetriku najlepšieho strelca súťaže Sikorjaka a jednoznačným víťaz-stvom sme potvrdili pozíciu jesenného lídra. Treba uviesť, že všetky doterajšie zápasy odohrala iba trojica hráčov, brankár a zároveň kapitán mužstva Mašlej a hráči Pristaš a Sedlačko. Rozhodujúcu úlohu v tíme zohráva hrajúci tréner Peter Kačmarčík, ktorému sa napriek ťažkostiam darí každú nedeľu dať dohromady partiu hráčov ochotných bojovať za náš klub a obec.“

Ste s doterajším účinkovaním vášho tímu maximálne spokojný?

„O maximálnej spokojnosti hovoriť nemôžem, pretože klub, ktorý nemá ambíciu postúpiť niekde vyššie, je skôr utrpením. V súťaži prevažne hráme systémom spoločného stretnutia sa v nedeľu pred majstrovským zápasom a jeho povinného odohrania. Napriek tomu, že do každého súboja ideme s túžbou zdolať súpera, dosiahnuté víťazstvá nemajú pre nás až taký význam, ako to býva v dôležitejších regionálnych ligách na Slovensku. Na druhej strane si však myslím, že v ostatných mužstvách tejto ligy majú kluby asi ešte väčšie problémy, čo potvrdzuje aj ich účinkovanie v súťaži.“

Priebeh sezóny potvrdil nielen hernú silu a kvalitu kolektívu, ale aj výraznú úspešnosť vo väčšine stretnutí. Z čoho tieto pozitíva najviac vyplývali?

„Hlavné plus pre nás je najmä široký káder viac než 20 hráčov, ktorý sa dokáže vhodne naplniť aj pri absenciách. Niektorí z nich totiž chodia za prácou či už do Holandska alebo Čiech, iní zase študujú v Bratislave a ďalší pre osobné problémy občas taktiež nečakane vypadnú zo zostavy. S týmito starosťami sa nám však, našťastie, stále darí ideálne sa vysporiadať a na zápasovej súpiske dokážeme mať vždy dostatočný počet hráčov.“

Podobne ako o vlani, aj v doterajšom priebehu ligy sa mužstvá držia v tabuľke plece pri pleci a vzácna vyrovnanosť určite predpokladá dramatickú jarnú odvetu. Ako túto neustálu a pravidelnú vyrovnanosť v súťaži vnímate momentálne vy osobne?

„Táto vyrovnanosť je podľa mňa aj akési pravidlo a keď si to vcelku i zoberieme, tieto minimálne rozdiely môžu predpokladať príťažlivú odvetu a množstvo zaujímavých zápasov. Treba si uvedomiť, že víťaz tejto súťaže môže byť ešte akýkoľvek iný tím a rozhodnúť o tom môže aj jeden dôležitý šesťbodový súboj medzi mužstvami z prvej štvorky v tabuľke.“

Ako sa vám v súčasnom období darí vytvárať spoľahlivé podmienky i zázemie pre chod futbalu v obci a čo očakávate od nastávajúceho obdobia pri účinkovaní vášho klubu v súťaži?

„Nesmierne dôležitý faktor pri našej existencii je podľa mňa nesmierna podpora našich hráčov a funkcionárov spoločne so všetkými futbalovými zanietencami malolipníckeho futbalu. Neustále musíme pracovať a vytvárať futbal s tým, čo máme k dispozícii a ak by sme nemali problém s mládežou, situácia okolo „koženej“ u nás by bola zaiste omnoho lepšia. Pôsobíme tu totiž bez mládežníckej základne, čo nám neumožňuje rozvíjať výchovu našich odchovancov a ak sa nám i podarí udržať niektorých našich futbalistov, ako boli v minulosti Lajčák alebo Svisták, tí okamžite odchádzajú za lepšími podmienkami alebo za prácou do Čiech.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Malolipníčania po jesennej časti znova potvrdili pozíciu lídra