Dlho som nebola tak nervózna, reagovala Gutová-Behramiová po úspešných pretekoch

Lara Gutová-Behramiová získala malý glóbus za obrovský slalom
Fotogaléria (9)
Lara Gutová-Behramiová získala malý glóbus za obrovský slalom (Autor: Tlačová agentúra SR/AP)
Nikola Baďová|17. mar 2024 o 13:35

Brignoneová urobila maximum, ale na malý glóbus to nestačilo.

BRATISLAVA. Švajčiarskej lyžiarke Lare Gutovej-Behramiovej stačilo na zisk veľkého krištáľového glóbusu umiestnenie do štrnásteho miesta v nedeľňajšom obrovskom slalome. 

„Táto sezóna je ovplyvnená zraneniami a zrušením množstva pretekov. Je to špeciálny ročník. O všetkom je viac menej rozhodnuté. Finále má iný nádych,“ komentovala v štúdiu RTVS bývalá slovenská lyžiarka Veronika Zuzulová. 

Švajčiarka v nedeľňajšom obrovskom slalome bola vo výhodnej pozícii. Náskok na čele v hodnotení disciplíny bol 95 bodov na Federicu Brignoneovú, čo bolo nakoniec rozhodujúce. 

Gutová-Behramiová si obe svoje jazdy postrážila a získala svoj druhý veľký glóbus v kariére. 

Fotogaléria: Gutová-Behramoviová získala malý glóbus za obrovský slalom

Finále Svetového pohár v Saalbachu 2024:

Piatok 22.3.
Super-G ženy – 10:00
Super-G muži – 11:30

Sobota 23.3.
Zjazd ženy – 11:15

Nedeľa 24.3.
Zjazd muži – 11:15

/priamy prenos vysielajú stanice RTVS, ČT Sport, Eurosport 1, ORF 1 či Das Erste/

Teoretická šanca

Talianske média však varovali pred zázrakom. 

„Všetko je otvorené a možné. Videli sme to aj v sobotu pri Marcovi Odermattovi, ktorý nečakane vypadol. Súboj môže byť ešte otvorený. Je dôležité, ako si to pretekárky postrážia,“ uviedla Zuzulová. 

V prvom kole bolo dôležité, aby si lyžiarky s nízkymi číslami vypracovali dobrý náskok, pretože podmienky v druhom kole nebudú ideálne. 

„Svah vyzerá jednoduchý, ale nie je jednoduché ísť na ňom rýchlo. Uvidíme, čo sa stane. Dúfam, že sa mi to podarí a užijem si to. Stále mám rovnaký postoj a chcem útočiť na víťazstvo. Chcem byť dobrá v oboch kolách,“ povedala pre FIS talianska lyžiarka. 

Stavba prvého kola nebola zložitá. „Je postavené priamo a plynulo. V závere sú uzavreté bránky. Preteky sú celkom dlhé na ženy,“ reagoval moderátor Eurosportu Dominik Kárnik. 

Prehľad istých víťazov jednotlivých disciplín

Celkové hodnotenieLara Gutová-BehramiováMarco Odermatt
Zjazd – ???, ???
Super-G - ???, ???
Obrovský slalom - Lara Gutová-Behramiová, Marco Odermatt
Slalom - Mikaela Shiffrinová, Manuel Feller

Na hrane rizika

Brignoneová predviedla výbornú jazdu. Od začiatku pôsobila agresívne, často bola v zjazdárskom postoji a v cieli si vybudovala takmer pol sekundový náskok. 

„V jednej z brán mala namále, keď ju šmyklo na vnútornej lyži. Škoda tejto malej chyby, mohla byť ešte rýchlejšia. Bola to podobná chyba, ako sa stala Marcovi Odermattovi a tá ho stála víťazstvo,“ opísala Zuzulová. 

Gutová-Behramiová na svoju súperku nestačila a stratila 1,67 sekundy. Švajčiarka bola po prvom kole ôsma. 

„Lara nepotrebuje vysoké umiestnenie, ale nie je to pretekárka, ktorá by chcela iba zísť do cieľa. Nepredviedla čistú jazdu, ako ju poznáme. Strata je veľmi veľká. 

Nešla veľké riziko, aby si udržala postavenie. Musí si to však obhájiť. V druhom kole sa môže všetko zmeniť,“ varovala bývalá slovenská lyžiarka. 

Zázrak sa nekonal

Ani postavenie druhého kola nebolo zložité. „Tréneri sa snažia postaviť trať čo najjednoduchšie vzhľadom na podmienky,“ poznamenala Zuzulová. 

Švajčiarska lyžiarka šla aj v druhom kole podobnú jazdu. Cieľ preťala na priebežnom štvrtom mieste, ktoré jej zaručilo zisk malého glóbusu za obrovský slalom a aj veľkého glóbusu. 

Lara Gutová-Behramiová sa teší zo zisku malého glóbusu za obrovský slalom.
Lara Gutová-Behramiová sa teší zo zisku malého glóbusu za obrovský slalom. (Autor: TASR/AP)

Na štarte totiž stálo ešte sedem pretekárok, ktoré by ju už nemohli odsunúť z potrebných bodov. Nakoniec z toho bolo desiate miesto. 

„Mala to pod kontrolou. Nebola to síce jazda na istotu, ale s rozumom prišla do cieľa. Dnes jej cieľom bolo to, čo ukázala,“ reagovala Zuzulová. 

„Je to neuveriteľné. Obrovský slalom bol pre mňa vždy dôležitý a veľmi som ho chcela vyhrať. Dlho sa mi nestalo, aby som bola tak veľmi nervózna. Dnes to nebolo ono, zle som spala. 

V prvom kole som nešla dobre a v druhom som šla na istotu, na to čo som potrebovala. Bolo mi jedno či skončím prvá alebo nie,“ povedala pre FIS tridsaťdvaročná Švajčiarka. 

Maximum pre Talianku

Preteky vyhrala Brignoneová, ktorá predviedla ďalšiu výbornú jazdu a cieľ preťala s obrovským náskokom 1,36 sekundy na Alice Robinsonovú. 

Tretia skončila nórska reprezentantka Thea Louise Stjernesundová. 

Preteky vyhrala Federica Brignoneová (v strede). Druhá skončila Alice Robinsonová (vľavo), tretia Thea Louise Stjernesund (vpravo).
Preteky vyhrala Federica Brignoneová (v strede). Druhá skončila Alice Robinsonová (vľavo), tretia Thea Louise Stjernesund (vpravo). (Autor: TASR/AP)

Finále Svetového pohára pokračuje ďalší týždeň rýchlostnými disciplínami, kde sa rozhodne o držiteľkách malých glóbusov za zjazd a super-G. 

V oboch disciplínach vedie Gutová-Behramiová. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Dlho som nebola tak nervózna, reagovala Gutová-Behramiová po úspešných pretekoch