Lyžovanie: Biela stopa bojuje s ľadovým povrchom

TASR|5. feb 2002 o 14:25

Banská Bystrica 5. februára (TASR) - Pred 29. ročníkom Bielej stopy SNP, ktorej hlavná kategória odštartuje nadchádzajúcu nedeľu o 9.30, majú organizátori ...

Banská Bystrica 5. februára (TASR) - Pred 29. ročníkom Bielej stopy SNP, ktorej hlavná kategória odštartuje nadchádzajúcu nedeľu o 9.30, majú organizátori starosti so snehom. Ak ešte pred dvoma týždňami počasie sľubovalu pravú zimnú idylu, teraz sa vážne uvažuje o zmene miesta cieľa. Organizátori z banskobystrickej strany dokonca jednoznačne vyhlasujú, že ľadové koryto zvážnice je nebezpečné do takej miery, že znemožňuje prejazd a tým aj bezpečný príchod do cieľa na Králiky.

Konečné slovo pri schvaľovaní trate bude mať až technická delegátka FIS Poľka Barbara Sobanská v piatok popoludní. Dovtedy by však už mal centrálny organizačný výbor na čele s Igorom Horváthom vyriecť predbežný verdikt, možno už počas dneška, keď COV zasadá.

Na kremnickej strane majú menší problém v miestach štartu na Krahuliach. Ako povedal riaditeľ pretekov Ján Rusnák, plochu štartu zatiaľ neupravujú. "Aby nám sneh nezmizol, upravovať ho budeme až na poslednú chvíľu."

Momentálne sa skloňujú najviac dva varianty trate, buď Krahule - Skalka, alebo Skalka - Skalka. Počasie vystrájalo aj v Európe, zo seriálu Euroloppetu, v ktorom BS SNP figuruje od roku 1995, už odvolali dvojo pretekov, rakúsky Dolomitenlauf a nemecký König Ludwig Lauf.

Na Bielej stope SNP, ktorej profil tratí patrí medzi najťažšie na svete, silnejú aktivity povýšiť preteky a zaradiť sa do seriálu Worldloppetu, ktorý zahŕňa najprestížnejšie diaľkové behy na celom svete. Predseda COV Igor Horváth: "Biela stopa je teraz vnímaná tak pozitívne, že by v jubilejnom 30. ročníku mohla na budúci rok figurovať vo Worldloppete, aj keď nespĺňa kritérium tisícky bežcov v cieli v hlavných pretekoch."

Záujemcovia sa môžu prihlásiť na stopu v krajnom termíne až do soboty 21.00, momentálne organizátori evidujú na päťdesiatku 440 bežcov, na 25 km 357 z deviatich krajín - Česka, Rakúska, Poľska, Švajčiarska, Talianska, Bosny a Hercegoviny, Nemecka, Austrálie a Slovenska.

Program BS SNP

sobota - Skalka: 8.30 otvorenie, 9.00 štart priamych účastníkov SNP, 9.30 dorast, 10.00 žiaci

nedeľa, hlavné preteky Krahule - Skalka - Králiky (s pravdepodobnou zmenou): štart na 25 a 50 km o 9.30

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Lyžovanie: Biela stopa bojuje s ľadovým povrchom