Loprais prvýkrát nepôjde Dakar s Tatrou, nedovolili mu to technickí komisári

Aleš Loprais doteraz vždy štartoval na Dakare s kamiónom značky Tatra. Tento rok mu účasť znemožnili technickí komisári.
Aleš Loprais doteraz vždy štartoval na Dakare s kamiónom značky Tatra. Tento rok mu účasť znemožnili technickí komisári. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|2. jan 2015 o 10:36

Jazdec kamiónu Aleš Loprais štartoval s Tatrou zakaždým od premiéry v roku 2006.

BRATISLAVA. Jeho strýko Karel vyhral šesťkrát dakarskú rally. On na celkový triumf stále čaká.

Aleš Loprais patrí medzi najlepších jazdcov na kamiónoch. A i tento rok bude na najslávnejších pretekoch jedným z najväčších favoritov.

Odštartuje už deviaty raz. Prvýkrát však nie s Tatrou. Technickí komisári jeho kamión označili za nevyhovujúci. Situáciu vyriešil. Dohodol sa na spolupráci so značkou MAN holandského tímu VEKA.

„Fanúšikovia sa rozdelili na dva tábory. Ten ortodoxný, ktorý sa cez to nedokáže preniesť, je výrazne menší,“ hovoril Loprais v rozhovore pre denník Blesk.

Aleš Loprais testuje nový kamión.

Štyri dni vôbec nespal

„Ľudia, čo sa v motorizme pohybujú, chápu, že sa bežne prechádza k iným značkám, keď je to v danej chvíli nevyhnutné. Ja som za túto možnosť rád. Mohol som totiž už iba ostať doma, čo by nepotešilo ani ortodoxného priaznivca Tatry,“ hovorí Loprais pre Blesk.

S Tatrou štartoval už pri svojej prvej účasti – ako navigátor strýka Karla. A v ďalšom ročníku kamión šoféroval sám.

Skončil tretí - najlepšie vo svojej kariére. Odvtedy sa nikdy lepšie neumiestnil. Vlani bol šiesty.

„Najťažší Dakar, aký som kedy išiel. Štyri dni som nespal ani minútu,“ hodnotil po skončení súťaže pre idnes.cz. Niektoré etapy mali dĺžku viac ako šesťsto kilometrov.

Musel by ju prestavať

Ak by chcel štartovať s Tatrou aj tento rok, musel by ju celú prestavať. „Toto nebolo možné z časových i finančných dôvodov,“ priznal pre svoju oficiálnu stránku.

V kabíne MAN mu bude robiť spoločnosť aj Ferran Marco Alcayna, ktorý pôsobil v tíme Gerarda de Rooya, víťaza rally z roku 2012.

Tohtoročný Dakar odštartuje v nedeľu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Loprais prvýkrát nepôjde Dakar s Tatrou, nedovolili mu to technickí komisári