Keď Ligu majstrov vyhrá barman, ktorému nechutia vlastné drinky

Tuchel.
Tuchel. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|30. máj 2021 o 07:08

Chelsea vo finále Ligy majstrov zdolala Manchester City.

BRATISLAVA. Kedysi pracoval ako barman a miešal koktaily. A ešte stihol vyštudovať vysokú školu zameranú na obchod. 

"Nechcel by som piť koktaily, ktoré som miešal na začiatku," priznal v rozhovore pre magazín Die Zeit.

V roku 2017 Thomas Tuchel šokoval, keď sa objavil na titulke tohto časopisu ako model. Je síce ekonóm, ale venuje sa inej vede. Rozoberá futbal do najmenšieho detailu.

Chelsea je novým vládcom európskeho futbalu. V sobotňajšom finále zdolala Manchester City 1:0, keď jediný gól strelil Nemec Kai Havertz.

Hlavným architektom triumfu je však iný Nemec v službách Chelsea - Thomas Tuchel. Ušil taktiku na mieru, ktorá fungovala brilantne.

„Chceli sme byť kameňom v súperovej topánke. Boli sme odvážni a vytvárali sme nebezpečné protiútoky,“ hovoril Tuchel.

Počas zápasu bol v tranze, často mával oboma rukami. Dvíhal ich hore a dole, burcoval divákov Chelsea.

Guardiolu zdolal trikrát za sebou

Zvládli sme to, páni. Neviem, čo povedať. Ako dieťa snívate o týchto zápasoch,“ vravel Tuchel pre BT Sport. Jeho tím bol nebezpečný, ale hlavne senzačne bránil.

„Keď sme vyhrávali 1:0, ani som nevedel, čo mám cítiť. Je neuveriteľné, že sa o to môžem podeliť so všetkými, so svojimi dcérami, s rodičmi,“ pokračoval Tuchel.

Ešte ako tréner Mainzu lietal do Španielska na stáže. Bol študentom Pepa Guardiolu, hltal myšlienky trénera Manchestru City. 

Manchester City - Chelsea 0:1 (0:1)

Gól: 43. Havertz, ŽK: Gündogan, Jesus - Rüdiger.

Rozhodovali: Lahoz - Devis, del Palomar (všetci Šp.), 16.500 divákov.

Manchester City: Ederson - Walker, Ruben Dias, Stones, Zinčenko - Gündogan, De Bruyne (60. Jesus), Bernardo Silva (64. Fernandinho) - Mahrez, Foden, Sterling (77. Agüero)

FC Chelsea: Mendy - James, Thiago Silva (39. Christensen), Rüdiger - Azpilicueta, Kante, Jorginho, Chilwell - Mount (80. Kovačič) - Werner (66. Pulisic), Havertz

Po príchode do Chelsea mu čelil trikrát. A Guardiolu, ktorý je považovaný za najlepšieho trénera sveta, zakaždým pokoril.

V FA Cupe, v Premier League a najmä naposledy vo finále Ligy majstrov.

V dlaniach zvierajú tenisové loptičky

Chelsea prebral Tuchel 26. januára, keď vymenil Franka Lamparda. A klub z Londýna šiel od príchodu Nemca rapídne hore.

V Premier League sa vyšvihla Chelsea z deviateho miesta až na štvrté.

Tuchel má svojské tréningové metódy. Hráči trebárs musia spracovávať lopty kolenami, aby sa naučili preberať nepresné prihrávky.

Obrancovia zase v dlaniach zvierajú tenisové loptičky, aby im nenapadlo uchyľovať sa k tomu, že by útočiaceho hráča chytili za dres.

Ako hráč to Tuchel dotiahol maximálne do druhej ligy, kde sa však nepresadil. Futbal ho neuživil. Kariéru ukončil vo veku 24 rokov pre vážne zranenie kolena.

"Vedel úplne presne rozpitvať súpera. Akoby mal röntgenové videnie. Jeho zápasové plány vždy fungovali," chválil ho v jeho autobiografii tréner Hansi Kletsch.

Štatistiky finále Ligy majstrov.
Štatistiky finále Ligy majstrov. (Autor: SofaScore)

Viedol aj Karhana

V klube FSV Mainz viedol Tuchel pred viac ako desiatimi rokmi aj Slováka Miroslava Karhana.

"Zo začiatku sa aj on učil. A učil sa dobre. Pýtal sa, či je intenzita tréningov v poriadku. Veľa sme preberali najmä taktiku," spomínal Karhan.

Chelsea iba za triumf vo finále Ligy majstrov získala od UEFA prémiu 19 miliónov eur. Celkovo zarobí okolo 107 miliónov eur.

Štyridsaťsedemročný Nemec je inteligentný tréner, ktorý vie futbal rozobrať do poslednej skrutky. Ale tiež je náročný, náladový, a keď si s niekým nesadne, je z toho veľký problém.

Bývalí hráči z Mainzu ho označili za diktátora, šéf Dortmundu Hans-Joachim Watzke ho zase opísal slovami: "Je to skvelý kouč, ale zložitý človek."

Výborne si rozumie s Granovskou

S Parížom Saint-Germain došiel Tuchel vlani až do finále Ligy majstrov a na konci roka 2020 ho opúšťal ako rekordér francúzskej ligy.

Vyhral 76 percent ligových zápasov, čo nikto pred ním nedokázal. 

Ale musel odísť. Opäť pre spory so športovým riaditeľom. 

V Chelsea sa cíti skvele. Výborne si rozumie s riaditeľkou Marinou Granovskou, ktorá je druhou najmocnejšou osobou v klube po majiteľovi Romanovi Abramovičovi.

"Od prvého okamihu som sa cítil súčasťou rodiny veľmi dobre štruktúrovaného klubu. Podpora bola úžasná, cítim sa ako jej skutočná súčasť. Vstup hráčov a prístup je vynikajúci," pochvaľoval si Tuchel.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Keď Ligu majstrov vyhrá barman, ktorému nechutia vlastné drinky