Liberec chce byť lepší ako bolo Sapporo

SITA|6. mar 2007 o 14:29

SAPPORO/LIBEREC 6. marca (SITA) - V nedeľu na záverečnom ceremoniáli 48. majstrovstiev sveta v klasických lyžiarskych disciplínach v areáli Širahatajama v japonskom Sappore prevzal vlajku Medzinárodnej ...

SAPPORO/LIBEREC 6. marca (SITA) - V nedeľu na záverečnom ceremoniáli 48. majstrovstiev sveta v klasických lyžiarskych disciplínach v areáli Širahatajama v japonskom Sappore prevzal vlajku Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) primátor českého Liberca Jiří Kittner a predseda organizačného výboru budúceho šampionátu, ktorý sa vo februári 2009 uskutoční v blízkom okolí tohto podkrkonošského strediska, Roman Kumpošt. Liberčania si boli pozrieť MS v Sappore, aby si zobrali to, čo sa japonským organizátorom podarilo a naopak, aby sa vyhli tomu, čo im nevyšlo. "Myslím si, že Japonci to organizačne zvládli. Problémom bol nezáujem divákov. Zúfalé pokusy so školami, aby tribúny zaplnili aspoň deťmi, nevyšli. Na bežeckom štadióne boli iba zahraniční návštevníci, domácim tento šport nič nehovorí. Už vtedy, keď sme s nimi prehrali boj o pridelenie organizáciu majstrovstiev, som si hovoril, že ich lobing musel byť mimoriadne silný," cituje český denník Sport Romana Kumpošta. Česi o divákov strach mať nemusia. Odhadujú, že osemnásť majstrovských pretekov by mohlo vidieť až 200 000 fanúšikov. "Vychádza to okolo pätnásťtisíc na jedny preteky, to je reálne číslo," potvrdil prvý muž organizačného tímu Liberec 2009.

Liberec by mal byť na tom lepšie aj z hľadiska vzdialeností jednotlivých športovísk. V Sappore boli skokanské mostíky na jednej a bežecké trate na druhej strane dvojmiliónového mesta. Presun z jedného areálu do druhého trval vyše hodiny. V Liberci sa bude skákať na Ještěde, bežecké súťaže budú vo Vesci. "Presun z jedného strediska do druhého môže trvať desať, maximálne pätnásť minút. Z Vesca sa nabehne na diaľnicu, a z diaľnice hore. Akreditované osoby sa budú presúvať kyvadlovou dopravou až ku kabínkovej lanovke, diváci pôjdu na Ještěd od konečnej stanice električky," vysvetľuje v Sporte stratégiu libereckej dopravy Roman Kumpošt.

Liberec sa so Sapporom nemôže ani porovnávať vo veľkosti rozpočtu. "Náš je niečo vyše tristo miliónov korún. Aký veľký balík mali k dispozícii Japonci, neviem. Sapporský primátor hovoril, že len mesto prispelo sumou tridsať miliónov eur (približne miliarda Kč - pozn. SITA)," naznačil rozdiely predseda organizačného výboru budúcich majstrovstiev. Oba liberecké areály podľa jeho slov prejdú v tomto roku rozsiahlou rekonštrukciou a modernizáciou. "Už tento mesiac chceme začať s druhou vlnou výberových konaní na to, čo sme ešte vlani nestihli. Do novembra sa stavby uzavrú. Budúcu zimu od decembra do marca budú na všetkých športoviskách už tréningy, súťaže. Na mostíkoch bude dokončená nová servisná budova, tribúna, osvetlenie, na doskočisku by už mala byť umelá hmota, vyhrievaná kabína pre pretekárov na veži, chladenie nájazdu," priblížil zámery organizátorov Roman Kumpošt.

MS v klasických lyžiarskych disciplínach v Liberci sa uskutočnia od 18. februára do 1. marca 2009.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Liberec chce byť lepší ako bolo Sapporo