Leukémia mi pomohla k triumfu, tvrdí Van der Weijden

SITA|21. aug 2008 o 11:44

PEKING 21. augusta (SITA, AFP) - Holanďan Maarten van der Weijden je ďalším z radu športovcov, ktorí po ťažkej životnej skúške dokráčali vo svojom odvetví až na samotný vrchol. Aj v prípade 27-ročného ...

PEKING 21. augusta (SITA, AFP) - Holanďan Maarten van der Weijden je ďalším z radu športovcov, ktorí po ťažkej životnej skúške dokráčali vo svojom odvetví až na samotný vrchol. Aj v prípade 27-ročného diaľkového plavca platí, že po prekonaní ťažkej choroby sa vrátil do športového diania silnejší a odolnejší ako predtým. Van der Weijden v roku 2001 ochorel na zákernú leukémiu, o dva roky neskôr bol už znova súťažne vo vode a pred niekoľkými hodinami sa stal v Pekingu olympijským víťazom v premiére plaveckého maratónu na 10 km.

"Leukémia ma naučila uvažovať po novom a myslieť len na to, čo ma čaká v najbližšom čase. Keď ležíte v nemocnici, cítite obrovskú únavu a všetko vás bolí, nerozmýšľate nad tým, čo bude o pár dní alebo týždňov. Skôr iba o tom, ako prežiť najbližšiu hodinu," zamyslel sa Van der Weijden. Vzápätí sa preniesol z minulosti do prítomnosti a svoju ťažkú životnú skúšku prirovnal k štvrtkovým pekinským pretekom. "To, čím všetkým som prešiel, mi pomohlo k triumfu. V olympijskom finále som použil tú istú taktiku. V ´balíku´ uprostred ostatných plavcov som vyčkával na správnu chvíľu, kedy zaútočiť, a zbytočne som na začiatku pretekov nerozmýšľal už o ich závere."

Van der Weijden sa po vyliečení okrem iného rozhodol, že bude pomáhať postihnutým rakovinou. Na výskum boja proti tejto chorobe zozbieral 50 000 eur, a to vlastným pričinením tým, že preplával jazero Ijsselmeer. "Rakovina ma naučila mnohému, napríklad aj pomáhať ľuďom, ktorí to skutočne potrebujú," nechal sa počuť nový olympijský víťaz.

Vyše dvojmetrový dlháň zdolal v záverečnom pekinskom súboji o medaily Brita Davida Daviesa a Nemca Thomasa Lurza. Jeho odstup od strieborného, resp. bronzového medailistu v cieli bol 1,5 a 2 sekundy. Britský plavec bol po pretekoch úplne ´grogy´ a skončil v medicínskej opatere na nosidlách. "V závere som bol taký rozbitý, že som už myslel len na to, ako si ľahnem a zaspím," komentoval Davies. "Vedel som, že Maarten má skvelý finiš a snažil som sa ho držať. V posledných 700 metroch to bolo tvrdé, strácal som silu. Napokon ma to stálo striebro, ale aj bronz je dobrý," poznamenal Lurz.

Šokujúco predčasne sa olympijských 10 km skončilo pre ruského favorita Vladimira Djatčina. Úradujúci majster sveta videl v závere červenú kartu za nešportové správanie a bol diskvalifikovaný. "To sa mi stalo vôbec prvý raz v kariére. Bojovali sme vo vode viacerí o čo najlepšie pozície. Určite som si však nepočínal s úmyslom niekoho odstrčiť alebo vytlačiť," dôvodil Rus.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Leukémia mi pomohla k triumfu, tvrdí Van der Weijden