Legenda s číslom 99

Wayne Gretzky doviedol Edmonton k štyrom ziskom Stanleyho pohára.
Wayne Gretzky doviedol Edmonton k štyrom ziskom Stanleyho pohára. (Autor: ispymullet.com)
Tomáš Prokop|29. jan 2011 o 19:00

Najslávnejší hokejista sveta Wayne Gretzky, ktorého rekordy sú stále neprekonané, oslávil v stredu päťdesiatku.

História hokeja má oproti futbalovým dejinám jednu dôležitú výhodu. V hokeji sa takmer všetko počíta a kto chce, vyrobí si presné rebríčky hráčov podľa hocijakého kritéria. A vďaka tomu je otázka o najlepšom hokejistovi o niečo menej sporná.

Rekordy drží The Great One

Deväťdesiatdeviatka je v hokeji magická ako žiadne číslo v inom športe. Hoci aj basketbal má Michaela Jordana s povestnou dvadsaťtrojkou alebo futbal Pelého s desiatkou.

Hokejová 99 je posvätná a bude ňou naveky. NHL ju vyradila zo svojej ponuky. Gretzkého 99 ostane len pod stropmi hál v Edmontone a Los Angeles.

K legendárnemu číslu sa Wayne dostal náhodou. V detských časoch mu ho ponúkol tréner po tom, ako bola obsadená deviatka, ktorú nosil jeho idol Gordie Howe.

Najlepší hokejista histórie s ňou pokoril takmer všetky útočné rekordy a posunul ich čísla do takých výšin, že ich len sotva niekto prekoná. V 1487 zápasoch strelil 894 gólov a dosiahol neuveriteľných 2857 bodov (o 1000 bodov viac ako druhý v poradí Mark Messier).

gretzky.jpg_res.jpg

Vyhrával s náskokom 60 - 70 bodov

Nebolo nič neobvyklé, že končil sezónu s náskokom 60 - 70 bodov pred druhým v poradí. A nezáležalo, či ním bol Peter Šťastný, Jari Kurri, Mark Messier, Marcel Dione alebo Mario Lemieux, ktorý sa mu ako jediný dokázal neskôr priblížiť.

V stredu pridal k svojim číslam ďalšie, okrúhlu päťdesiatku v dátume narodenia. Pri gratuláciách si pre zámorské médiá zaspomínal a z jeho slov bolo cítiť, že mladý duch ho neopúšťa a stále žije život s radosťou. Tak ako mu to večne pripomínala jeho stará mama.

„Pamätám si, akoby to bolo ešte včera, keď som bol v šatni a zaväzoval si korčule. Oproti mne sedel Gordie Howe. Mal päťdesiat a ja sedemnásť. Vtedy som si povedal, päťdesiat, to je veľa, a dnes ich oslavujem ja,“ dodal s úsmevom slávny stredný útočník, ktorý skončil kariéru hráča 18. apríla 1999.

Už keď mal šestnásť, celá hokejová Kanada vedela, že jej rastie velikán. Na majstrovstvách sveta do dvadsať rokov predstihol starších hráčov a ovládol kanadské bodovanie turnaja.

„Od mladého veku kládli naňho obrovské nároky. Bol lídrom, od ktorého chceli veľké víťazstvá a on ich dokázal priniesť. Pritom však ostal džentlmenom a skvelým človekom,“ zaspomínal si Peter Šťastný.

Šťastný si proti Gretzkému zahral na Kanadskom pohári, ale stretol sa s ním aj v tíme Kanady v roku 1984, keď už ako spoluhráči doviedli tím javorového listu k titulu. „Bez najmenších pochýb môžem povedať, že bol najlepším hráčom v histórii hokeja,“ dodal Šťastný.

Neznesiteľná ľahkosť hry

Hokej je tvrdá hra urastených chlapov, ale najlepším hráčom jeho histórie je jemný technik s precíznosťou šperkára. Bol nekanadský typ, bez veľkých ramien a svalov. Jeho štýl vystihuje heslo „The Great One.“

Napriek hernej genialite a vyspelosti ostal celý život skromný a nikdy sa nenadraďoval nad druhých. „Zažil som ho ako spoluhráča len tri mesiace, ale dojem na mňa spravil obrovský. Dodnes na to spomínam. Keď sa povie prirodzená autorita, vybaví sa mi Wayne Gretzky. Nikdy nemusel nikoho karhať, nad nikým sa vyvyšovať, ale všetci mu stopercentne dôverovali. Ako keby sa ho všetka sláva ani len nedotkla,“ pripomenul si časy s Gretzkým Igor Liba, ktorý si s ním zahral v drese Los Angeles Kings.

Dodnes je držiteľom šesťdesiatich rekordov zámorskej profiligy. „Po jeho prvej sezóne v NHL sa rozhodli tréneri ostatných tímov, že ho odrežú tak, že budú brániť jeho krídla v útoku. Gretzky im odpovedal 92 gólmi v 80 zápasoch,“ hovorí o Gretzkého genialite jeden z najslávnejších kanadských hokejových novinárov Don Cherry.

V zámorí sa hrá odjakživa tvrdý hokej a dlhoveká kariéra fyzicky slabších hokejistov je skôr výnimkou ako pravidlom. Gretzky v nej vydržal skvelých dvadsať rokov. Lúčil sa vo veku 38 rokov. Netrpel vážnejšími zraneniami, aj keď na sklonku kariéry sa hovorilo, že obrancovia k nemu pristupujú s rešpektom, lebo jeho zranenie by sa mohlo rovnať vojne s Kanadou.

Tieto slová však vyvracia Róbert Švehla, ktorý patril na konci tisícročia k najtvrdším a najčastejšie bodyčekujúcim bekom. „Bol výnimočný tým, že vedel do hry priniesť prekvapujúci moment. Mal výborný pohyb, neustále korčuľoval s hlavou hore, tvrdo naraziť ho bolo takmer nemožné,“ vysvetlil bývalý obranca Floridy či Toronta.

99.jpg_res.jpg

Bondra sa cítil ako malý chlapec

Legendárny Kanaďan s dvoma deviatkami na chrbte sa stal aj ikonou Zápasov hviezd, v ktorých nikdy počas kariéry nechýbal. V jednom z nich si po jeho boku zahral terajší manažér slovenskej reprezentácie Peter Bondra.

„Prišiel som do šatne a zrazu som sa cítil ako malý chlapec. Sedel tam Wayne Gretzky, pokojne debatoval a ja som sledoval každý jeho pohyb, každé gesto. Chcel som vedieť, čo robí inak ako ja, prečo je taký dokonalý. Hovoril som si, ako môže stále zbierať 150, 160 bodov, veď to nie je normálne, potom som s ním vykorčuľoval na ľad a pochopil som. Každý jeho pohyb, všetky rozhodnutia. Gretzky je hokej a hokej je Gretzky. Hráč neporovnateľný s niekým iným. Svojský, jedinečný.

((vid))

Medzi najlepších by patril aj dnes

V diskusiách o najlepšom hokejistovi všetkých čias sa často hovorí, či by bol Wayne Gretzky taký skvelý aj v dnešnej dobe, keď sú obranné systémy dokonale prepracované a aj brankárske výstroje sú väčšie než tie, ktoré mali gólmani v 80. rokoch.

„Určite by aj teraz pravidelne dosahoval v sezóne viac ako sto bodov. Ale dnes je hra viac prešpekulovaná. Je málo prečíslení. V skorších časoch sa hral tzv. all time hockey, keď ste aj viac ako päťkrát išli dvaja na jedného, traja na dvoch. Veď Edmonton strelil za Gretzkého éry v sezóne 400 gólov, čo sa už dnes nevidí,“ dodal Bondra.

Trochu iný názor má Róbert Švehla. Podľa neho sú dnešní hráči lepšie pripravení, ako to bolo v minulosti. „Nedá sa to porovnávať. V niektorých zápasoch z tej doby som mal pocit, akoby sa hráči okolo Gretzkého ani nevedeli korčuľovať. Predsa len vtedy nehrali v NHL hokejisti z Európy a dnes sa hrá oveľa prepracovanejší obranný systém. On by však pravdepodobne patril medzi najlepších.“

dres.jpg_res.jpg

Čo o ňom možno neviete

- Jeho predkovia pochádzajú z Bieloruska, aj preto má kladný vzťah k východnej Európe. Ako prvý orodoval za to, aby NHL pustila svojich hráčov na olympiádu v Soči.

- Jeho meno s číslom 99 má aj značka vína, ktorú propaguje.

- V bežnom živote nosil topánky číslo 9, ale v korčuliach hral o číslo a pol menších. Prsty mal v korčuliach skrčené, lebo sa mu tak lepšie hralo.

- Vyhral všetky možné ceny, ale ako hráč sa nikdy nedočkal olympijského zlata, po ktorom túžil. Blízko k nemu bol v roku 1998 v Nagane, kde vyradili Kanadu v semifinále Česi s vynikajúcim Dominikom Haškom. Zlato získal až ako generálny manažér na olympiáde v Salt Lake City o štyri roky neskôr.

- Ako desaťročný nastrieľal v žiackej lige medzi rovesníkmi 378 gólov, čím stanovil prvý zo svojich veľkých rekordov.

- V poslednom zápase kariéry proti Pittsburghu povedal Jaromírovi Jágrovi: „Teraz je to tvoje,“ symbolicky mu tak odovzdal hokejovú štafetu.

- V roku 2003 pobúril Kanaďanov, keď podporil amerického prezidenta Georgea W. Busha v invázii do Iraku. Po manželke má aj americké občianstvo.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov