Kulturista Križánek mieri na Mr. Olympia. Chcem sa predviesť v najlepšej forme, vraví

Michal Križánek po výhre na EVLS Prague PRO
Michal Križánek po výhre na EVLS Prague PRO (Zdroj: Ronnie.cz)

Križánek sa predstaví medzi najlepšími kulturistami sveta.

LAS VEGAS. Niekoľko rokov trvalo, aby sa slovenský kulturista prebojoval na najvýznamnejšie svetové podujatie Mr. Olympia.

Naposledy to bolo v roku 2019, keď Tomáš Tabačiar súťažil v kategórii do 212 libier.

Tento rok ale bude Slovensko mať zástupcu v tej najsledovanejšej disciplíne, ktorou je kategória "Kulturistika Open", teda bez váhového limitu. Reprezentovať Slovensko nebude nikto iný ako obor Michal Križánek.

Ten sa do Las Vegas, dejiska Mr. Olympia, kvalifikoval na podujatí ELVS Prague, kde v silnej konkurencii nenašiel premožiteľa.

Kľúčový prestup

Križánek ale musel pred časom urobiť kľúčové rozhodnutie a tým bolo prestúpenie z federácie IFBB Elite Pro do IFBB Pro League.

„O tomto prestupe sme s trénerom uvažovali už od začiatku,“ prezradil pre SvetMMA Križánek. „Chceli sme na to ale ísť postupne, čiže sa nebolo kam ponáhľať.“

Definitívne rozhodnutie prišlo po podujatí Mr. Universe, kedy Križánek vedel, že je pravý čas na prestup do najväčšieho svetového kolotoča kulturistiky.

Práve v IFBB Pro League sa točia tie najväčšie peniaze a Križánek sa netají, že okrem prestíže bolo jednou z motivácií aj finančné zabezpečenie.

Na začiatku cesty v novej federácii Križánka čakala súťaž v nižšej lige NPC, kde si musel vybojovať takzvanú Pro kartu. Tú nakoniec získal v Taliansku.

„Keďže som bol profesionál v Elite PRO a vedel som, že idem súťažiť proti amatérom, tušil som, že by to nemal byť problém. Takže áno, bral som to ako povinnú jazdu,“ pokračuje Križánek.

Boj o Olympiu

Tá pravá skúška prišla na podujatí profesionálov EVLS Prague, kde sa už Križánek rovnal s "veľkými chlapcami".

Hoci všeobecne bol aj tentokrát slovenský reprezentant považovaný za favorita podujatia, musel sa vysporiadať s veľkým psychickým vypätím.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Kulturista Križánek mieri na Mr. Olympia. Chcem sa predviesť v najlepšej forme, vraví