Kuciaka vítalo vo Varšave stotisíc ľudí

Kuciak.
Kuciak. (Autor: TASR)
Pavol Spál|6. jún 2013 o 22:32

Futbalistov v piatok čaká vonku v boji o svetový šampionát najslabší tím – Lichtenštajnsko

VADUZ. Patril medzi hlavných hrdinov, ktorých pred pár dňami vo Varšave na námestí vítalo a velebilo stotisíc ľudí.

„Autobus nás viezol cez celé centrum. Bolo to neopakovateľné, také niečo som ešte nezažil. Odporúčam, pozrite si videá,“ opísal zážitok z osláv poľského titulu Dušan Kuciak, brankár v službách Legie Varšava.

Dvadsaťosemročný Slovák odchytal všetky ligové zápasy - bez striedania. Inkasoval najmenej gólov v súťaži.

V Legii je spokojný

V piatok večer (o 20.00 vysiela Dajto) zamení klub za národný tím. Na štadióne Rheinpark vo Vaduze bude čeliť Lichtenštajnsku - v kvalifikácii o postup na svetový šampionát v Brazílii. Pod dres si už tradične oblečie tričko s podobizňou manželky a dcéry.

„Je to zvyk. Chcem byť s nimi v každej situácii. Po každom zápase si dám dres dolu a poďakujem im, že sú takto so mnou. Keď som bol mladší, pravidelne som opakoval tú istú rozcvičku, ale už to nerobím. Snažím sa nevyviesť z miery nejakými drobnými chybami, či už mojich spoluhráčov, alebo rozhodcov.“ Kuciaka údajne lanária špičkové európske kluby. „Z Legie sa nikam nechystám. Je to hra médií alebo manažérov. Žiadnu ponuku som nedostal. Ešte rok mám platnú zmluvu.“

O Kuciaka sa usiluje vraj i Inter Miláno. „Ak je na tom aspoň desať percent pravdy a všimli si ma, tak je to super. Som však realista, viem, že tam by som nemal veľkú šancu chytať,“ vysvetľuje Kuciak.

Reprezentačnou jednotkou je od septembra minulého roka, keď nahradil Jána Muchu. Brankár Evertonu sa vzdal reprezentácie, lebo v klube nechytával.

„Mucha nemal šťastie. Veril, že Tim Howard prestúpi. Šancu dostal až po dva a pol roku a využil ju fantasticky. Som prekvapený a i trošku smutný z toho, že ho kouč vtedy nepodržal. Jano vtedy ukázal, že má na to, aby chytal v Premier League.“

Kuciak želá Muchovi angažmán, kde začne opäť pravidelne chytávať.

„Potom budú mať reprezentační tréneri také menšie bolenie hlavy, koho z nás postaviť. Sem–tam si s Muchom zavoláme. V sobotu mal svadbu, tak som mu gratuloval.“

Slováci majú skóre 25:0

Ak chcú Slováci ešte pomýšľať na postup na MS, musia bezpodmienečne vyhrať. Šampionát majú istý, iba ak všetky zvyšné zápasy skupiny vyhrajú.

Lichtenštajnsko je najslabší tím skupiny. Jediný bod má po remíze s Litvou (1:1).

Slováci s výnimkou jednej remízy (v roku 2005) zvyšné súboje vyhrali so skóre 25:0. „Iste, bola by hlúposť dostať gól ako prvý. Chceme vyhrať a ukázať fanúšikom, že vieme hrať futbal,“ dodal Kuciak.

Frick je rekordérom

Lichtenštajnsko (148. miesto) je vo svetovom rebríčku o 94 miest za Slovákmi. Kniežatstvo nemá vlastnú ligovú súťaž, napríklad Vaduz pôsobí v druhej švajčiarskej lige.

Tím tvoria zväčša hráči, ktorí hrajú vo Švajčiarsku. Všetci sa futbalom živia. Sú zohraní, mnohí hráči spolu odohrali až šesťdesiat zápasov.

Najväčšou postavou tímu je Mario Frick – rekordér v počte zápasov (107) i gólov (16). Bývalý útočník sa presunul do obrany. Kedysi hral i v talianskej lige za Veronu. Najviac gólov v ôsmich vzájomných zápasoch strelil Róbert Vittek – šesť.

Zo súčasného kádra sa presadil iba Marek Hamšík (dvakrát), jeden gól dal i Marek Sapara. „Iný výsledok ako víťazstvo by bol výrazným neúspechom,“ hovoria tréneri.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Kuciaka vítalo vo Varšave stotisíc ľudí