Křemen: Snooker láka čoraz viac hráčov

Pavol Křemen. Najlepší východoslovenský snookrista.
Pavol Křemen. Najlepší východoslovenský snookrista. (Autor: Michal Frank)
Michal Frank|3. okt 2013 o 00:00

Nová sezóna v hre snooker sa začala na Slovensku súbežne hranými turnajmi Big Bang 2013.

Východoslovenský turnaj mal očakávaného víťaza, stal sa ním Prešovčan Pavol Křemen.

PREŠOV. Šiestym najlepším z vyše stovky hráčov slovenského snookrového renkingu (konečné poradie sezóny 2012/2013) je Pavol Křemen z prešovského Freebal Snooker Clubu.

Z východniarov je najúspešnejší a svoju dominanciu potvrdil aj na turnaji Big Bang, ktorý zorganizoval košický a prešovský klub.

Turnajom Big Bang („Veľký tresk“) sa na Slovensku začala nová sezóna 2013/2014. Súbežne sa hral v Prešove a v Bratislave.

Body z neho sa rátajú do rebríčka. Nasledovať budú viaceré série, vrátane prešovskej Lineas Snooker Cup i slovenská liga.

[content type="video" source="youtube" id="videoseries?list=PLmjOKCwcVDh7Stj7ChA-QYMcYbCKC9vDI" width="490" height="276"][/content]

Výsledky vďaka tréningom

„Snažím sa ísť do každého zápasu naplno, hrať to najlepšie, čo viem a potom sa ukáže. Hlavné je, že sa stretneme a zahráme si snooker. Ide o to, aby sme postupne budovali snooker na Slovensku. Umiestnenie je druhoradé,“ povedal nám počas turnaja Pavol Křemen, ktorý ho napokon dotiahol do víťazného konca.

Výkonnosť väčšiny slovenských snookristov je podľa Křemena vyrovnaná, keďže tento šport funguje na amatérskej báze. Napriek tomu on stále vyhráva. Sú dôvodom tréningy?

„Možno aj áno. Snooker je aj o tréningoch, že človek príde sám ku stolu, začne potápať gule, skúšať rôzne pozície, nie je to len o hraní. Práve pri tréningoch človek zistí veľa vecí, vycibrí si techniku.“

Snooker hráva P. Křemen štyri roky. Medzičasom sa zaradil do slovenskej špičky. Ostatnú edíciu série Lineas Snooker Cup vyhral bez zaváhania.

„Snažím sa. Snooker ma baví, v klube máme vytvorené dobré podmienky na trénovanie. Baví ma to, trénujem trikrát, štyrikrát do týždňa,“ uviedol Křemen.

Pripustil, že mu v rámci prešovskej série chýbala konkurencia poolistov, teda hráčov biliardu, ktorým kolidovali termíny.

Bronzový na masters

Svoju kvalitu potvrdil Křemen aj mimo svoje mesto. Na záverečnom turnaji masters v Bratislave, ktorého sa zúčastnili šestnásti najlepší hráči rebríčka, obsadil tretie miesto.

„Je to zatiaľ môj najväčší úspech. V súboji o bronz som zdolal 4:2 Jakuba Koniara, ktorý bol pred dvoma rokmi majstrom Slovenska,“ podotkol.

Zároveň to bolo náplasťou za nevydarený slovenský šampionát, na ktorom vypadol hneď v prvom kole. Žreb mu v ňom prisúdil neskoršieho víťaza, profesionálneho poolistu Jaroslava Polácha.

Medzinárodné ambície Pavol Křemen zatiaľ nemá. V rámci republiky chce konečne uspieť na majstrovstvách Slovenska, čo je najprestížnejší domáci turnaj.

Vzorom Ronnie O'Sullivan

Snooker je mimoriadne populárnym športom vo vysielaní najznámejšej športovej televíznej stanice. Podobne sa k nemu dostal aj Křemen.

„Ako každý z nás, najprv pozeraním v televízii. Začalo ma to baviť, chcel som si to vyskúšať. Našiel som si tento prešovský klub, odvtedy tu chodím a baví ma to,“ konštatoval Pavol Křemen.

Podľa neho tejto hre prepadáva čoraz viac ľudí: „Na Slovensku to nie je ešte také populárne, málo je tých 'postihnutých', ktorí sa tomu venujú, ale pôjde to hore. Vidieť to na tom, že stále viac a viac hráčov sa zapája do turnajov. Nováčikov pribúda.“

Niektorí sa dostali k snookru cez karambol či biliard, P. Křemen priamo. Nie je to však ľahké. Neodrádzala ho v začiatkoch náročnosť?

„Treba veľa trpezlivosti. Sú dni, kedy to ide, a kedy nejde, striedajú sa ako na hojdačke. Aj mne niekedy nevyjde zápas, ale príde ďalší... Strieda sa to. Problém je v tom, že tá výkonnosť nie je vždy taká, ako by mala byť, ale to sa dá zlepšiť práve tréningmi.“

Jeho najobľúbenejším hráčom a vzorom je Ronnie O'Sullivan. „Keď sa naň človek pozerá, ide mu to tak ľahko, že sa človeku ani nechce veriť, že je to taká ťažká hra. Až keď si človek vyskúša snooker naživo, tak zistí, že to nie je také ľahké, ako to vyzerá v telke,“ dodal v súčasnosti najlepší východoslovenský snookrista.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Křemen: Snooker láka čoraz viac hráčov