Číta Orwella, venuje sa umeniu. Kto je nový ruský krasokorčuliarsky zjav?

Mark Kondratiuk.
Mark Kondratiuk. (Autor: Reuters)
Titanilla Bőd|15. jan 2022 o 12:00

Voľné jazdy mužov na ME v Tallinne mali výbornú úroveň.

TALLINN. Na stupňoch víťazov statočne zadržiaval slzy. Keď má niekto osemnásť, nechce plakať na verejnosti. Ani vtedy, keď dosiahol životný úspech.

Mark Kondratiuk z Ruska triumfoval v súťaži mužov na ME v krasokorčuľovaní suverénnym spôsobom.

Po krátkom programe bol druhý, ale mal iba minimálne manko na svojho krajana Andreja Mozaľova. Vo voľnej jazde na hudbu rockovej opery Jesus Christ Superstar predviedol tri štvorité skoky a dva trojité axle a stal sa oprávneným víťazom.

Neznesiteľná bolesť

Krasokorčuliar, ktorý sa venuje umeniu, či umelec, ktorý sa venuje krasokorčuľovaniu? Nedávno platilo o Kondratiukovi skôr to druhé.

V trinástich mu diagnostikovali Osgood-Schlatterovu chorobu. Ide o degeneráciu chrupkovitej časti kosti pod kolenom, často sa prejavuje práve u krasokorčuliarov. Spôsobuje veľkú bolesť.

„Či by som mohol vydržať? Možno by to niekto dokázal. Možno teraz by som to dokázal už aj ja. Neviem. Už si tú bolesť nepamätám. Vtedy som to však nedal,“ vravel Kondratiuk pred niekoľkými mesiacmi v rozhovore pre sport24.ru.

Dvanásť mesiacov netrénoval. Bolesť zmizla a láska ku krasokorčuľovaniu ho priviedla naspäť na ľad.

Mnohé veci sa musel znovu naučiť, padal už aj pri dvojitých skokoch. Ani sám nečakal, že raz bude skákať štvoráky a na európskom šampionáte mu zahrajú ruskú hymnu.

Maľba za 500 dolárov

Kondratiuk sa vymyká bežnej predstave o tínedžeroch. Veľa číta, jeho obľúbenými autormi sú Viktor Pelevin a George Orwell.

Rodičia ho odmalička viedli k umeniu. „Zobrali ma do múzeí, aby som spoznal klasické umenie. Neskôr som objavil aj to moderné,“ prezradil.

Ovplyvnili ho najmä dve návštevy múzea Tate v Londýne. „Prvý raz som si myslel, že sú to nezmysly. Išiel som tam však o rok neskôr a všetko som videl v inom svetle. Veľmi ma to zaujalo a sám som začal tvoriť,“ vysvetlil.

Nebojí sa experimentovania, spolupracuje aj s inými umelcami. Má iba osemnásť rokov a už má za sebou dve samostatné výstavy.

Jeden jeho obraz sa predal za 500 dolárov. Vytvoril ho v spolupráci so Sergejom Nikitinom a považuje ho za svoje najlepšie dielo.

„Nie preto, že si ho kúpili za toľko peňazí. Táto veľkoformátová maľba vznikla za niekoľko hodín tvrdej práce a veľkej dávky emócií,“ opisoval Kondratiuk.

Kritika od hejterov

Tvrdá práca a veľká dávka emócií – táto charakteristika sedí aj na krasokorčuľovanie. V nabitej ruskej konkurencii dal Mark Kondratiuk prvý raz o sebe vedieť v minulej sezóne. Prišiel fakticky z neznáma a na majstrovstvách Ruska bol tretí.

Na svetový šampionát ho síce nenominovali, v septembri minulého roka však dostal príležitosť ísť do Oberstdorfu na olympijskú kvalifikáciu.

Skončil na treťom mieste a s prehľadom si zaistil poslednú, tretiu olympijskú miestenku pre Rusko v súťaži mužov.

Hejteri na sociálnej sieti ho aj tak kritizovali: vraj bolo úplne jedno, koho poslali do Oberstdorfu, tú miestenku by získal „hocikto“.

Výborné výkony

Hocikto však nemôže zvíťaziť na majstrovstvách Ruska a práve to sa Kondratiukovi podarilo pred niekoľkými týždňami.

Stupňujúcu formu potvrdil aj na majstrovstvách Európy v Tallinne. Voľné jazdy mužov už dávno nemali takúto úroveň, mnoho pretekárov predviedlo vynikajúci výkon.

Líder po krátkom programe Andrej Mozaljov ťarchu favorita neuniesol a napokon skončil štvrtý.

Medaily tak okrem suverénneho Kondratiuka získali Talian Daniel Grassl a Lotyš Deniss Vasiljevs. Obaja sú v krasokorčuliarskej komunite mimoriadne obľúbení a pre oboch je to prvá medaila z európskeho šampionátu.

Grassl bol pred dvoma rokmi v Grazi štvrtý, k druhému miesto mu vtedy chýbalo 1,86 bodu. Vasiljevs už dlhé roky patrí k širšej špičke, ale zatiaľ bolo jeho najlepšie umiestnenie štvrté miesto z 2017. Obaja mali v hľadisku aj početnú podporu.

V hale Tondiraba panovala euforická nálada, ktorá možno ovplyvnila aj organizátorov. Medailistov totiž pri slávnostnom ceremoniáli pustili na ľad bez rúšok.

A bez akéhokoľvek testovania bolo zrejmé, že ich radostné úsmevy sú nákazlivé.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Číta Orwella, venuje sa umeniu. Kto je nový ruský krasokorčuliarsky zjav?