Korupcia rozdelila aj etickú komisiu FIFA, Rusku a Kataru potvrdili MS

Pri voľbe Kataru najviac rezonovalo kontroverzné sponzorovanie kongresu Konfederácie afrického futbalu v roku 2010.
Pri voľbe Kataru najviac rezonovalo kontroverzné sponzorovanie kongresu Konfederácie afrického futbalu v roku 2010. (Autor: oficiálny zdroj MS)
SITA|13. nov 2014 o 10:22

Etická komisia FIFA konštatovala, že výber dejísk MS 2018 a 2022 bol v poriadku.

ŽENEVA. Futbalové majstrovstvá sveta v rokoch 2018 a 2022 sa budú hrať v Rusku a Katare, tak ako pôvodne rozhodla Medzinárodná futbalová federácia FIFA. Jej etická komisia potvrdila vo štvrtok obe dejiská šampionátu, pretože počas vyšetrovania údajnej korupcie nenašla žiadne dôvody pre nové voľby.

Vynoril sa však nový problém. V samotnej etickej komisii FIFA panujú po preštudovaní 430-stranového materiálu a vynesení záveru rozpory.

Garcia sa odvolá

Korupcia rozdelila aj etickú komisiu FIFA.

Šéf vyšetrovacej komory etickej komisie FIFA Michael Garcia sa nestotožnil s názorom svojho kolegu zo súdnej komory Joachima Eckerta a odvolá sa proti jeho záverom korupčnej kauzy s voľbou organizátorov majstrovstiev sveta 2018 a 2022.

"Mám v úmysle obrátiť sa na odvolaciu komisiu FIFA," reagoval americký žalobca na výrok nemeckého sudcu.

Eckert vo štvrtok zverejnil 42-stranový sumár vyšetrovania, ktoré viedol Garcia. Konštatoval, že nenašiel dôkazy svedčiace o úplatkoch či zákulisných dohodách a nevidí žiaden dôvod na opakovanie celého procesu výberu. Prakticky tým posvätil práva Ruska na MS 2018 a Kataru na MS 2022.

Eckert od začiatku septembra študoval 430-stranovú Garciovu správu, ktorej obsah zostal utajený. Tvrdí, že dôveryhodnosť volieb nebola narušená a niet dôvodov na revíziu výsledkov.

Voľby sa opakovať nemajú

V dlhoočakávanom 42-stránkovom dokumente etická komisia konštatovala, že rôzne nedostatky, ktoré sa počas kandidátskeho procesu vyskytli, nie sú natoľko závažné, aby spochybnili integritu výberového konania dejísk šampionátu ako celku.

Podľa správy komisie neexistuje ani žiadny náznak, že by šéf FIFA Sepp Blatter konal nesprávne s tým, že jedno konkrétne obvinenie voči nemu v tejto súvislosti je "preukázateľne nepravdivé".

Šéf etickej komisie Hans-Joachim Eckert po preštudovaní správy nezávislého vyšetrovateľa Michaela Garciu uviedol, že voľby dejísk z decembra 2010 sa opakovať nebudú, hoci podozrenia z korupcie sa objavili takmer okamžite po pridelení MS 2018 a 2022.

Rusko a Katar sa ale podľa etickej komisie neprevinili tak, aby im organizáciu šampionátu odobrali a prípad by mal byť definitívne uzavretý.

Ruský výbor kandidatúry sa podľa hodnotiacej správy previnil najmä tým, že dodal iba "limitované množstvo dokumentov", na základe ktorých mohlo prebiehať vyšetrovanie. Rusi argumentovali tým, že počítače s potrebnými dokumentami mali iba zapožičané a po voľbách ich vrátili pôvodnému majiteľovi. Ten ich údajne medzitým zničil.

Pri voľbe Kataru najviac rezonovalo kontroverzné sponzorovanie kongresu Konfederácie afrického futbalu v roku 2010 a Eckert kritizoval aj nedostatočnú transparentnosť Katarčanov a ich nejasný vzťah k dvom osobám, ktoré vystupovali ako poradcovia výboru kandidatúry.

Anglicko a Austrália

Viac kritiky si v súvislosti s voľbou dejísk MS od etickej komisie vyslúžili Anglicko a Austrália.

Anglicko dostalo iba dva z 22 hlasov pri voľbe organizátora MS 2018, Austrália iba jeden pri voľbe MS 2022, Eckert ale pri kandidátskom procese oboch týchto krajín zaznamenal "potenciálne problematické skutočnosti a okolnosti".

Správa kritizuje najmä neprimeranú snahu Angličanov získať si pred voľbou priazeň bývalého viceprezidenta FIFA Jacka Warnera, ktorý v roku 2011 po obvineniach voči svojej osobe rezignoval na všetky funkcie vo futbalovom hnutí. Anglická Futbalová asociácia (FA) ale kritické závery etickej komisie odmieta.

Britské médiá stáli na čele kritickej kampane spochybňujúcej víťazstvá Ruska a Kataru. Otvorene sa v nich hovorilo o podplácaní členov výkonného výboru Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), ktorí v decembri 2010 hlasovali o dejiskách.

"Nemôžeme akceptovať kritiku napádajúcu čestnosť anglickej kandidatúry či osôb s ňou spojených. Naša kandidatúra bola transparentná a aj správa vyšetrovateľov potvrdzuje ochotu spolupracovať. Tieto dva faktory považujeme za dostatočné dôkazy dôveryhodnosti," reagoval hovorca FA.

Rozhodnuté bolo 4 roky

Exekutíva FIFA rozhodovala o dejiskách MS 2018 a 2022 na svojom zasadnutí začiatkom decembra 2010. Rusko uspelo vo voľbe šampionátu 2018 prekvapujúco pred spoločnými kanidatúrami Španielska a Portugalska i Holandska a Belgicka, najmenej hlasov dostalo Anglicko.

Kataru pridelili právo hostiť MS o štyri roky neskôr, uspel v hlasovaní pred USA, Kórejskou republikou, Japonskom a Austráliou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Korupcia rozdelila aj etickú komisiu FIFA, Rusku a Kataru potvrdili MS