Kopecký strelil gól, Hossa s Demitrom asistovali

Hokejisti Chicaga vyhrali Centrálnu divíziu.
Hokejisti Chicaga vyhrali Centrálnu divíziu. (Autor: SITA/AP)
TASR|4. apr 2010 o 22:35

V NHL bodovali traja slovenskí hokejisti.

PHILADELPHIA. Slovenský hokejový útočník Tomáš Kopecký prispel v noci na pondelok v zámorskej NHL svojim 10. gólom v sezóne k výhre Chicaga nad Calgary 4:1, ktoré sa tak stalo víťazom Centrálnej divízie. Miestenku v play off si vďaka prehre Flames vybojovali v Západnej konferencii už aj Detroit a Los Angeles.

Kopecký otvoril skóre duelu už v 3. minúte po bekhendovej strele a jeho spoluhráč Marián Hossa zaznamenal 25. asistenciu v základnej časti pri poslednom góle duelu. Hossa bol spolu so spoluhráčom Patrickom Sharpom so šiestimi streleckými pokusmi najaktívnejším strelcom zápasu.

Titul v divízii po sedemnástich rokoch

Chicago zvíťazilo tretíkrát za sebou, po 17 rokoch získalo divízny titul a ukončilo osemročnú nadvládu Detroitu vo svojej divízii. Naposledy jastrabi triumfovali v Norrisovej divízii ešte v ročníku 1992/1993. "Je príjemné zapísať sa do histórie," tešil sa Patrick Kane, autor tretieho gólu Blackhawks. "Je fajn zdolať divízneho rivala ako sú Red Wings. Je krásne byť teraz v tíme jastrabov."

Flames si prehrou skomplikovali boj o poslednú miestenku do play off v Západnej konferencii, keďže svojou prehrou zaistili postup siedmemu Los Angeles Kings. "Musíme čakať na pomoc od iných," skonštatoval tréner Calgary Brent Sutter. "Matematika je jednoduchá. Musíme získať o bod viac ako Colorado, nemôžeme byť bodovo vyrovnaní. Musíme všetko vyhrať a Colorado musí súčasne získať maximálne tri body."

Demitra dosiahol na pätnásty bod

Dramatický duel videli diváci vo Vancouvri. Po góle Alexandra Edlera do prázdnej bránky viedli Canucks 55 sekúnd pred koncom záverečnej tretiny 3:1, no hráči Minnesoty Cody Almond a Antii Miettinen dvomi gólmi v rozpätí 23 sekúnd poslali duel do predĺženia.

V ňom o zisku titulu v Severozápadnej divízii pre Canucks po triumfe 4:3 rozhodol v presilovke Sami Salo. "Zvíťazili sme a to je dôležité," povedal brankár Roberto Luongo. "Najdôležitejšie je, že sme napokon vyhrali," pridal sa Ryan Kesler. "Nepredpokladali sme, že v poslednej minúte dvakrát inkasujeme. Zomkli sme sa však a nakoniec sme to v presilovke ukončili." Pavol Demitra si pripísal asistenciu pri druhom góle domáceho tímu v početnej výhode a na konte má v tejto sezóne v 25 zápasoch 15 bodov (2+13).

Dôležité víťazstvo si pripísali do tabuľky hokejisti Colorada Avalanche nad San Jose. Lavíny v Denveri v záverečnej tretine, ktorú na strely vyhrali 17:5, neudržali vedenie 4:2, no napokon zdolali žralokov 5:4 po predĺžení. Avalanche tak na poslednej postupovej priečke v Západnej konferencii získali dvojbodový náskok pred Calgary, ktoré však odohralo o zápas viac.

"Je to najdôležitejšie víťazstvo v roku," povedal tréner lavín Joe Sacco, ktorý nedal dôveru slovenskému gólmanovi Petrovi Budajovi. "Máme svoj osud vo vlastných rukách. To je najdôležitejšie. Musíme už len naďalej vyhrávať," dodal autor víťazného gólu John-Michael Liles. "Sharks sú ťažký súper. Aj keď sme viedli o dva góly, takmer to nestačilo." Po prehre San Jose si Washington už zaistil zisk Prezidentovej trofeje pre najlepší tím po základnej časti.

Philadelphia zdolala Detroit 4:3 a na ôsmej priečke Východnej konferencie získala dvojbodový náskok pred deviatym NY Rangers, ktorý odohral o zápas menej. Flyers zvíťazili iba po tretí raz z posledných desiatich duelov. "Vieme, o čo sa teraz hrá," skonštatoval Daniel Carcillo, útočník letcov, ktorí sa bodovo dotiahli na siedmy Boston. Red Wings si napriek prehre zaistili postup do play off po 19. raz za sebou.

Výsledok prvého nedeľňajšieho stretnutia zámorskej NHL:

Philadelphia - Detroit 4:3 (2:2, 2:0, 0:1)

Góly: 1. Carcillo (Laperriere), 8. Timonen (Laperriere, Boucher), 21. Giroux, 38. Asham (Timonen, Leino) - 15. Cleary (Kronwall, Eaves), 17. Helm (Rafalski, Cleary), 43. Daciuk (Williams, Zetterberg). Vylúčení: 6:5 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 25:34, brankári: Boucher - Osgood. Diváci: 19 596.

Chicago - Calgary 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)

Góly: 3. KOPECKÝ (Hjalmarsson, Eager), 20. Brouwer (Seabrook, Kane), 36. Kane (Seabrook, Niemi), 58. Byfuglien (HOSSA, Toews) - 37. White (Backlund). Vylúčení: 1:3 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 31:26, brankári: Niemi - Kiprusoff. Diváci: 21 573.

Vancouver - Minnesota 4:3 po predĺžení (1:0, 1:0, 1:3 - 1:0) - Pavol Demitra (Vancouver) 0+1

Góly: 6. Kesler (Burrows, S. Salo), 31. Wellwood (Bieksa, DEMITRA), 60. Edler, 63. S. Salo (H. Sedin, D. Sedin) - 50. Brunette (Miettinen, Schultz), 60. Almond (Wellman, Schultz), 60. Miettinen (Brunette, Havlat). Vylúčení: 8:7 na 2 min, presilovky: 2:1, oslabenia: 1:0. Strely na bránku: 39:27, brankári: Luongo - Backstrom. Diváci: 18 810.

Colorado - San Jose 5:4 po predĺžení (1:2, 2:0, 1:2 - 1:0)

Góly: 14. Quincey (O´Reilly), 34. Mueller (Foote, Cumiskey), 39. Mueller (Duchene, Hannan), 41. Šťastný (Hejduk, Mueller), 63. Liles (Wilson, Hejduk) - 9. Murray (Boyle, Thornton), 9. McGinn (Ortmeyer, Mitchel), 49. Marleau (Heatley, Thorton), 55. Pavelski (Heatley, Clowe). Vylúčení: 3:6 na 2 min, navyše Vlasic 10 min osobný trest + do konca zápasu, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 40:22, brankári: Anderson - Nabokov. Diváci: 12 893.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Kopecký strelil gól, Hossa s Demitrom asistovali