Konček dostal divákov do varu

Sportnet|25. aug 2012 o 00:00

Spokojný a s úsmevom sa vrátil domov z tohtoročnej Veľkej ceny Slovenska rožňavský okruhový jazdec Julo Konček.

Na Slovakiaringu získal vo svojej triede po oba dni druhé miesto a súbojom s P. Nemcom dvíhal divákov zo sedadiel. Jeho výkon ocenili aj organizátori, keď sa spolu s jazdcami FIA GT1 zúčastnil autogramiády.

ROŽŇAVA. Tohtoročná Veľká cena bola v tomto roku už tretím vystúpením Jula Končeka na Slovakiaringu. Dva týždne pred ňou tu pretekal v rámci rakúskeho Histo Cupu. Tiež sa jazdilo vo veľkej horúčave, tak už vedel, čo ho čaká.

Piatková kvalifikácia sa však nevyvíjala podľa predstáv rožňavského jazdca. „Robili sme veľké prípravy. Dali sme nové pneumatiky, závodný benzín, no dopadlo to najhoršie. Pri štyridsiatke vozov v triede nebolo možné zajazdiť jedno kolo, keď by som bol na trati sám,“ posťažoval sa Julo Konček.

Výsledkom bol ôsmy čas a štart zo štvrtého radu. Preteky sa vyvíjali pre Končeka dobre, predbehol niekoľko súperov a od tretieho kola sa usadil na pozícii.

Výsledkom bolo piate miesto celkovo a druhé miesto v medzinárodných majstrovstvách Slovenska a prvé miesto v majstrovstvách Poľska.

Súboj do posledných metrov

Poučený z prvej kvalifikácie, druhú začal J. Konček už o pol ôsmej ráno. „Oplatilo sa. Darilo sa mi nad očakávania a v úplne poslednom kole som zajazdil čas 2:21,133, čím som sa znova o niečo zlepšil,“ tešil sa J. Konček.

Tento čas ho na štarte zaradil na piate miesto. Potom však nasledovalo dlhé čakanie, pretože kategória D4 do 2000 ccm mala štart na programe až o 14.30 hod. Ten sa navyše oneskoril o dvadsať minút.

„Na štarte išli zasa dvaja súperi cezo mňa, no to už asi nezmením. Od štvrtého kola som začal pridávať a približoval som sa súperom,“ uviedol J. Konček.

Za sebou nechal Horáčka na oktávii, Nagya na seate. Potom už pred ním bol P. Nemec na oktávii.

„Vtedy sa začali preteky, ktoré privádzali, ako som neskôr videl na videu, divákov do varu. Parkrát sme si vymenili pozície. V poslednom kole som po tlakom Nemca vyšiel mimo trať. Na zvyšku som sa snažil stratu eliminovať. Poslednú zákrutu sme prešli bok po boku a potom som Nemca na krátkej rovinke predstihol o štyri desatiny,“ opísal dramatický záver J. Konček.

Výsledkom bolo vynikajúce celkové štvrté miesto, druhé miesto v majstrovstvách Slovenska a prvé miesto v majstrovstvách Poľska.

„Po rokoch na okruhoch som sa presvedčil, že nemožno zvoľniť ani na sekundu. Nikdy nevieme, čo sa do konca ešte môže stať. Potom tie sekundy môžu chýbať. Potešil ma súboj s Patrikom Nemcom, ktorého považujem za veľmi dobrého pretekára. Je to taký hnací motor do ďalších pretekov, že sa človek nemôže vzdať, aj keď sa mu súper vzďaľuje. Stále treba ísť na doraz,“ vyznal sa J. Konček.

Podujatie sprevádzali aj viaceré nehody. Do jednej sa nezavinene dostal aj Končekov kolega z JUKO & Company Racing Scuderia tímu M. Rajnoha.

Narazil do lotusu poľského jazdca, ktorý sa vracal kolmo na trať, čo je dosť nebezpečné.

„Marián sa mu už nevedel vyhnúť. Navyše vyšiel na koleso lotusu, čo ho vyhodilo a trikrát išiel cez strechu. Čo v 69 rokoch určite nie je sranda,“ priblížil J. Konček.

Keď počas pretekov prechádzal okolo, videl M. Rajnohu pri aute, čo ho trochu upokojilo. Skúsený jazdec však zranenia mal a skončil v nemocnici.

Problémy kolegu však na jazdu Končeka nemali vplyv. „To sa nedá. Preteky beriem vážne a snažím sa robiť všetko pre dobrý výsledok,“ podotkol J. Konček.

Autogramiáda

Na záver pretekov sa potom J. Konček zúčastnil spolu s jazdcami FIA GT1 autogramiády. „Bola to pre mňa veľká pocta. Bol to zážitok sedieť vedľa M. Laudu a ďalších jazdcov, ktorý sa asi už tak skoro nezopakuje. Vážim si v prvom rade preto, že ma vybrali, v druhom preto, že som bol vedľa týchto jazdcov, ktorí sú špička,“ uzavrel J. Konček.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Konček dostal divákov do varu