Kluby v Turecku a Grécku môžu padnúť dolu pre korupciu

Prezident Fenerbahce Aziz Yildirim (vpravo)s Robertom Carlosom.
Prezident Fenerbahce Aziz Yildirim (vpravo)s Robertom Carlosom. (Autor: TASR/AP)
Ladislav Harsányi|10. júl 2011 o 20:00

Ako mor sa v Turecku a Grécku šíria korupčné futbalové škandály. Zapletené sú popredné kluby a ich čelní funkcionári. Viacerým hrozí, že roky pobudnú za mrežami a klubom zase preradenie do nižšej súťaže.

Ako mor sa v Turecku a Grécku šíria korupčné futbalové škandály. Zapletené sú popredné kluby a ich čelní funkcionári. Viacerým hrozí, že roky pobudnú za mrežami a klubom zase preradenie do nižšej súťaže.

BRATISLAVA. V tureckej lige sa točia ťažké milióny, kluby lákajú futbalistov z mnohých kútov sveta tučnými šekmi. To, že často nedostanú to, čo im sľúbili, je už vec iná. Navyše, ako ukazuje rozsiahly korupčný škandál, ktorý otriasa tamojším futbalom, peniaze idú aj do nekalých aktivít.

Viac ako 60 podozrivých, vyšetrovanie 19 zápasov prvej a tureckej ligy pre manipulácie. Polícia, prokuratúra a súdy sa v krajine vrhli na razie klubov, poprední funkcionári sa ocitli v celách predbežného zadržania. Medzi zatknutými či zadržanými sú funkcionári, tréneri, hráči i novinári.

Škandál s ovplyvňovaním výsledkov sa koncentruje okolo majstrovského klubu Fenerbahce Istanbul, ktorý sa po takmer stopercentnom jarnom ťažení (16 víťazstiev zo 17 zápasov) zaknihoval 18. titul. Je však podozrenie, že najbohatší turecký klub sa v niektorých zápasoch nedopracoval k bodom športovými prostriedkami.

K takým mali patriť duely Fenerbahce so Sivasporom (zápas posledného kola, v ktorom si mužstvo zabezpečilo titul po výhre 4:3), Karabüksporom či Eskisehisporom. Výsledky si mal istanbulský klub istiť podplácaním súperových hráčov.

Prezident pred súdom

Veľký rozruch vyvolalo zatknutie prezidenta Fenerbahce Aziza Yildirima, ktorý sa skôr než na súde ocitol pre zdravotné problémy v nemocnici. Žalobca začal súdne stíhanie v piatok. Jeden z najbohatších a najvplyvnejších tureckých podnikateľov pred pár dňami pohrozil, že ak prehovorí, strhne so sebou lavínu.

Súd vzniesol formálne obvinenie proti 25 osobám, ktoré sa mali podieľať na ovplyvňovaní zápasov v najvyšších tureckých futbalových súťažiach.

Fenerbahce dôrazne odmieta obvinenia, že korumpoval. „Každý by mal vedieť, že Fenerbahce nikdy nebol a nebude zaangažovaný v žiadnych protiprávnych či ilegálnych aktivitách. Sme hrdí na čistú a víťaznú minulosť,“ ohradil sa klub vo vyhlásení.

Akcie Fenerbahce však na burze klesli o tretinu. Klubu, v ktorom hráva aj slovenský futbalista Miroslav Stoch, hrozí v prípade dokázania nečistých praktík nielen to, že stratí titul, ale aj zostup do nižšej súťaže. Funkcionárom zase väzenie až do dvanástich rokov.

Prípad Fenerbahce musia Turci rozlúsknuť čo najskôr aj preto, že UEFA potrebuje do 15. júla vedieť, kto bude účinkovať v Lige majstrov.

Grécka dráma

Okrem celospoločenskej dlhovej traumy prežíva ťažké obdobie aj grécky futbal. Monitorovací systém UEFA vyhodnotil, že v sezóne 2009/2010 sa na zoznam zápasov podozrivých z manipulácií dostalo 41 duelov dvoch najvyšších súťaží.

Medzi zainteresovanými klubmi sa ocitli majstrovský Olympiakos Pireus, ako aj ďalší prvoligisti Olympiakos Volos, Kavala a Kerkira. Kauza, ktorá dostala názov „calciopulos“, vypukla ešte v marci. Odvtedy vyšetrovanie pokročilo a súdy sú blízko k verdiktom. Ak sa podozrenia dokážu, mužstvá stihne pád do nižšej súťaže.

Na pranier sa dostala sedemdesiatka ľudí, pričom desiati boli predbežne zadržaní. Sú medzi nimi aj aktívni futbalisti Mendrinos (Aris), Reyes (Rodos) či rozhodcovia Kalopulos a Spatas. Najväčšími rybami sú prezident Olympiakosu Pireus i ligy Evangelos Marinakis a majiteľ Olympiakosu Volos Achilleos Beos. Za Volos hrávajú aj Slováci Peter Doležaj a Mário Breška.

„Uvidíme, ako to všetko dopadne – aj my sme v neistote, ale myslím si, že všetko sa skončí dobre a v poriadku. Je veľa otázok, každý si hovorí to svoje. Veľa rečí sa vedie okolo toho, ale je veľa klamstiev. My sa pripravujeme normálne na zápas Európskej ligy, ktorý je 14. júla,“ vraví na margo udalostí Breška.

„Osobne som nikdy nemal problém s pánom Beosom, zažil som ho tri roky aj v Panioniose, aj vo Volose. To, čo robí vo voľnom čase, je jeho vec, mňa to nezaujíma. A môj názor na aféru? Vždy sa budú robiť podvody všade a vo všetkom,“ doplnil Breška.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Kluby v Turecku a Grécku môžu padnúť dolu pre korupciu