Klub horských športov sa snaží stavať na mládeži

Na stene.
Na stene. (Autor: archív KHS Kras)
Peter Podolinský|18. nov 2016 o 00:00

Končiaci sa rok 2016 bol pre Klub horských športov Kras rokom zmien a rastu.

ROŽŇAVA. Klub horských športov Kras založili fanúšikovia hôr v roku 1991. Jeho účelom združovať športovcov, ktorých činnosť súvisí z horami a prírodou ako napríklad horolezcov, skalolezcov, horských cyklistov, skialpinistov, jaskyniarov a každého, kto vykonáva svoju činnosť vo voľnej prírode.

„Ako aktívny člen Slovenského horolezeckého spolku James sme sa podieľali na vytvorení pravidiel a výnimky zo zákona o ochrane prírody a krajiny a sprístupneniu Zádielskej tiesňavy pre lezeckú verejnosť. Väčšina lezeckých ciest v Zádieli nesie meno členov klubu. Posledné tri roky sa sa aktívne venujeme aj mládeži a pod vedením inštruktorov akreditovaných ministerstvom školstva vedieme lezecký krúžok pre deti od troch do jedenásť rokov. Klub združuje dvadsaťpäť aktívnych členov a dvadsať detí v záujmovom krúžku,“ povedal predseda Klubu horských športov Kras Erik Balog.

Umelá stena

Pre fanúšikov športového lezenia ponúka klub možnosť zatrénovať si na umelej stene.

„Záujem o lezenie na umelej stene v priestoroch telocvične strednej zdravotníckej školy postupne rastie. Svojimi aktivitami ako krúžok pre deti a preteky v lezení sa snažíme dostať tento šport do povedomia verejnosti a prilákať nových členov,“ pokračoval Balog.

Členovia klubu sa snažia zapojiť aj do pretekov v lezení, no nie je jednoduché uspieť.

„Konkurencia pretekárov v športovom lezení je veľká a zatiaľ sa žiadnemu spomedzi dospelých členov klubu nepodarilo vybojovať významnú priečku v rámci Slovenského pohára. Naší malí lezci Lea Balog a Patrik Prokšej vybojovali na súťaži v Košiciach krásne druhé miesto v kategórii U10 ženy a U10 muži. Mám sen, že niektorí z našich juniorov budú v budúcnosti reprezentovať Slovensko v športovom lezení na olympijských hrách a snažím sa pomaly tento sen naplniť,“ povedal Balog.

To pravé lezenie

V Krase však nezanedbávajú ani lezenie v prírode.

„Tréning na umelej stene je len príprava na to pravé lezenie v prírode. Pocit keď človek vlastnými silami prekoná prírodnú prekážku ktorú väčšina ľudí považuje za neprekonateľnú, je neopísateľný a dodáva nám veľa životnej energie. Zádiel je z pohľadu skalného lezenia jedinečný. Množstvom a krásou ciest prevyšuje ostatné Slovenské skalné lokality. Obtiažnosť ciest je vysoká a preto odporúčam záujemcom o lezenie, aby nás vyhľadali a my ich ochotne zasvätíme do jedinečných lezeckých zážitkov,“ uviedol Balog.

Rok 2016 bol pre klub rokom zmien a rastu.

„Nabrali sme nové smerovanie, otvorili sme sa verejnosti, začali sme propagovať naše aktivity a oslovili sme deti, ktoré sú naša budúcnosť. Rád by som vychoval generáciu mladých športovcov , horolezcov, ktorým budem môcť odovzdať štafetu tohto klubu tak, ako som ju ja prevzal od zakladajúcich členov,“ povedal Balog.

Plány

Do roku 2017 idú členovia Krasu s novými a smelými plánmi

„Pred rokom vznikla v klube myšlienka vybudovať v Rožňave na verejnom priestranstve vonkajšiu lezeckú stenu. Spracovali sme naše predstavy a vytvorili projekt,“ povedal Balog.

Prebojovali sa s ním medzi prvých šesť projektov, ktoré môže verejnosť svojim hlasom podporiť.

„Naším plánom je túto lezeckú stenu pre verejnosť postaviť,“ uzavrel Balog.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Klub horských športov sa snaží stavať na mládeži