Klobúk dolu, gladiátori

Sportnet|22. aug 2009 o 00:00

V novodobej histórii Slovenska ešte nik nestrelil talianskemu tímu tri góly. Slovan odohral dvojzápasy s AC Miláno (0:1, 0:4), 1. FC Košice s Juventusom Turín (0:1, 2:3), Petržalka s Interom Miláno (0:1, 0:4) i s Juventusom (0:4, 1:1).

n Až košickí mladíci po heroickom výkone nastrieľali AS Rím tri góly. Rekordéri však nie sú. Ešte za federálnej ligy hrala Žilina na jeseň 1982 Stredoeurópsky pohár s Hellasom Verona a doma vyhrala 4:0.

Keď žreb určil z pätice možných súperov MFK Košice toho najťažšieho, priznáme sa, napadlo nám staré známe: "Keď už do pekla, tak aspoň na peknom koni." Po polčase dvojzápasu je ešte predčasné robiť uzávery, lebo odveta môže dopadnúť hocijako, no nezávisle od nej si hráči v žlto-modrých dresoch zaslúžia absolutórium. Celé Slovensko pred obrazovkami i fanúšikovia na štadióne priali košickým mladíkom. Proti favoritovi sa nezľakli. Hoci prehrávali 1:3 a nevyzeralo to s nimi najlepšie, zabrali a nakoniec naháňali víťazstvo. To by už bola skutočná senzácia.

Fanúšikovia si určite po zápase neraz povedali: škoda, nepremenenej šance Nováka, škoda jedenástky pred prestávkou a ďalších škoda... Buďme realisti, dosiahnuť takýto výsledok proti Rimanom je skvelé. Keby MFK prehral, nik by nepovedal ani slovo. Preto sa nám remíza nemôže máliť.

Pre všetkých mladých hráčov to bol vrchol kariéry. Dôležitejší zápas ešte nehrali. A počínali si na jednotku. V závere zápasu striedajúci Lukáš Janič, Uroš Matič a hlavne mladučký Kamil Karaš hrali s takým prehľadom a ponúkali také prihrávky, akoby hrali prípravný zápas proti Rimavskej Sobote. Nezaťažení, s čistými hlavami naskočili výborne do zápasu. Je to pre nich veľká škola a práve také zápasy potrebujú na svoj rast. Všetci gladiátori v žltých dresoch si chceli užiť zápas a ten si naozaj naplno vychutnávali až do záverečného hvizdu hlavného rozhodcu. Skandovaný potlesk v závere si vyslúžili oprávnene. Pre fanúšika to bol balzam na dušu, nik neľutoval peniaze za vstupné. Škoda, že takýchto futbalových sviatkov nie je častejšie. Bodaj by eufória z tohto stretnutia vydržala i do nedele, keď MFK privíta v Corgoň lige nováčika zo Senice.

Keď sme pred zápasom písali o tom, že trénerovi Kozákovi sa darí proti talianskym celkom, nik netušil, že túto bilnaciu mu nepokazí ani štvrtkový duel. Opäť neprehral, tentoraz po prvý raz ako tréner. Čaro Talianov uňho pretrváva. Ak by to tak malo pokračovať aj o týždeň, odveta by mohla mať celkom zaujímavý priebeh. Tréner MFK sa len zasmial. Prisľúbil, že s chlapcami sa pripraví čo najlepšie, jeho zverenci budú makať 90 minút a realisticky do novinárskeho pléna hodil otázku: "Vie si niekto z vás predstaviť, že by Taliani nepostúpili?"

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Klobúk dolu, gladiátori