Kickboxeri majú medailové ambície

Na domácom šampionáte. Úspešná výprava košických kickboxerov.
Na domácom šampionáte. Úspešná výprava košických kickboxerov. (Autor: archív)
Sportnet|18. jún 2013 o 00:00

Slovenský kickbox má ze sebou domáci šampionát, v druhej polovici sezóny ho čakajú majstrovstvá Európy i sveta.

Slovenský kickbox zdolal prvý vrchol roka, domáci šampionát, v druhej polovici sezóny ho čakajú výstupy na najvýznamnejšie „kopce“ Európy i sveta. V pláne sú výpravy na kadetský a juniorský európsky šampionát v poľskej Krynici (14. - 22. 9.), i majstrovstvá sveta seniorov v ringových disciplínach v brazílskom Sao Paulo (28. 9. - 6. 10.) resp. v tureckej Antalyi (30. 11. - 8. 12.), kde budú disciplíny light contact, full contact, kick light a point fighting.

KOŠICE. Na majstrovstvách Slovenska v hale Dukly Banská Bystrica na Štiavničkách sa prezentovala väčšina adeptov na reprezentačný „dres“, či už v mládežníckych alebo „dospeláckych“ vekových kategóriách, a prvé husle v sedemnásťčlennom „orchestri“ klubov na jednodňovom turnaji (minulú sobotu) hrali borci Guard Steel Trans Kickboxing klub Košice. „Aj keď účasť oproti minuloročnému šampionátu bola o čosi nižšia, azda o tridsať pretekárov menej, športovej úrovni to príliš neublížilo,“ tvrdí prezident Slovenského zväzu kickboxu (SZKB) a zároveň predseda košického Guard Steel Trans klubu Peter Onuščák. „Nie je to nič zásadné, že niektoré kluby odišli resp. boli vylúčené, pretože nedokázali zaplatiť ani základný poplatok. Títo borci sa dajú nahradiť, lebo väčšinou ide o kluby, ktoré sa sústreďujú na K1-ku.“

Dominancia košického Guard Steel Trans klubu

Košičania na domácom šampionáte potvrdili svoju dominanciu z 1 Energy ligy SZKB, za čo získali ocenenie počas slávnostného otvorenia republikových majstrovstiev v Banskej Bystrici. Na nich mali najpočetnejšie zastúpenie zo všetkých slovenských klubov (36 pretekárov), najviac štartov (70) i najviac medailí - 25 zlatých, 16 strieborných a 10 bronzových. A viacero borcov sa predstavilo v reprezentačnej forme. „Určite to boli Miro Madzin a Miro Gočik v ringových disciplínach, už tradične Lucia Cmárová, či ďalší pretekári, ktorí získali po dva tituly, ako Vilo Vanta, Matej Engler, z mladších samozrejme Dominika Gumanová, ale nesklamali ani iní,“ netají Peter Onuščák spokojnosť po domácom šampionáte. „Na základe výsledkov z neho, ako aj výsledkov počas celej sezóny, dostanú jednotliví adepti na reprezentačný dres pozvánku na sústredenie reprezentácie od 5. do 10. augusta v Lešti, kde bude urobená definitívna nominácia na reprezentačné vrcholy roka. Predpokladám, že z nášho klubu by na týchto akciách, kadetských a juniorských majstrovstvách Európy i seniorských majstrovstvách sveta, mohlo štartovať asi pätnásť borcov. Ešte je príliš skoro hovoriť o medailových ambíciách, ale keby naši kadeti a juniori doniesli z Krynice tri alebo štyri cenné kovy, a seniori z Antalye dve, určite by nás to potešilo. Trošku ťažšie to budeme mať v Sao Paulo, kde by sme chceli vyslať aspoň štvorčlennú výpravu pretekárov a z nášho klubu by to mal byť Miro Madzin. Z celoslovenského pohľadu sú našimi medailovými želiezkami aj prešovské juniorky Tartaľová s Nižníkovou, i naša kadetka Dominika Gumanová, medzi seniormi Veronika i Lucia Cmárové, Petríková z ŠKP Košice či Matej Engler,“ odhaduje Peter Onuščák.

Fakty

Zlatí medailisti Guard Steel Trans klubu z majstrovstiev Slovenska: Dominika Gumanová (semi contact, light contact a kick light kadetov do 42 kg), Veronika Cmárová (kl a full contact žien do 60 kg), Lucia Cmárová (kl a lc žien do 65 resp. 70 kg), Matej Engler (lc a kl mužov do 84 kg), Miroslav Smolár (fc a low kick mužov do 84 kg), Viliam Vanta (kl a lc mužov do 69 kg), Tibor Hodbod (sc mužov a lc jun. do 63 kg), Peter Madarasz (fc mužov do 67 kg), Miroslav Madzin (k1 rules mužov do 67 kg), Miroslav Gočik (lk mužov do 75 kg), Michal Karaba (fc mužov do 81 kg), Dominik Kis (lk mužov do 63,5 kg), Mária Vassová (sc žien do 55 kg), Jakub Tomeček (lc jun. do 69 kg), Alex Hovan (kl kadetov do 28 kg), David Guman (sc kadetov do 28 kg), Marek Karch (lc kadetov 28 kg).

tia



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Kickboxeri majú medailové ambície