Keď syn zdvihol pohár, otcovi vyhŕkli slzy

Zdeněk Chára starší preberá ocenenie za syna.
Zdeněk Chára starší preberá ocenenie za syna. (Autor: ARCHIV TASR)
Vojtech Jurkovič|17. jún 2011 o 07:00

Zdeněk Chára sledoval veľký zápas svojho syna o Stanley Cup u brata v Plzni. Od dojatia nezaspal, celý štvrtok prepínal zámorské televízne kanály, kde opakovali analýzu a oslavy triumfu Bostonu.

PLZEŇ, BRATISLAVA. Chárov otec Zdeněk, bývalý reprezentant v gréckorímskom zápasení bude mať v auguste šesťdesiatku.

„Môj malý (ako dodnes oslovuje svojho 206 cm vysokého syna) mi telefonoval, že má pre mňa darček, po akom som vždy najviac túžil. Stanleyho pohár,“ vravel otec. Keď na obrazovke videl, že jeho syn ako druhý Európan v histórii NHL dvíha nad hlavu trofej v kapitánskom drese, neubránil sa slzám.

„Myslel som si, že potom čo sme v živote všetko preskákali, ostanem silný. Alebo tie slzy vyrazili práve preto.“

Pri poslednom pravidelnom telefonáte so synom ho otec poprosil, že ak to vyjde, nech mu vezme víťazný puk na pamiatku.

Zdeno Chára prebral Stanley Cup

„Vravel som Zdenovi, nech hrajú presne to čo pri víťazných zápasoch doma.“ Otec tipoval , že Boston vyhrá rozhodujúci zápas 3:0.

„Ale dve tretiny som mal hrozné stresy.“ Potom si s bratom, bývalým atlétom, od radosti odpálili šampanské a v hlave sa mu premietalo celé synovo detstvo.

„Nemal to chlapec ľahké, ale vždy našiel vôľu. Som rád, že po zbabraných majstrovstvách sveta na konci sezóny potešil slovenských fanúšikov.“

Ľuďom už odpustil

Chára senior už ľuďom odpustil, ale pamätá si. Ako mu v Trenčíne nevedeli zohnať solídne korčule a povedali, že z neho hokejista nikdy nebude. Ako sa ho ujal nebohý český agent Jaromír Henyš a tiež už nežijúci tréner Ivan Hlinka ho lámal, aby si vybavil český pas, lebo v ňom videl budúceho reprezentanta Česka.

Zdeno chcel vždy ostať Slovákom. Drel, vážil si každú šancu, snažil a neopakovať chyby a hlavne neuveriteľne tvrdo trénoval v lete. Do vysilenia zápasil s otcom.

V roku 2009 prevzal Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu NHL a do mikrofónu celého sveta povedal: „Mojím najlepším trénerom bol oco. Keby nebolo jeho, nestál by som tu.“

Otec Chára sa vo štvrtok chystal domov do Trenčína, kde čakal na synove telefonické pokyny. Je dosť pravdepodobné, že si vyberie sviatočný oblek a odletí, aby si osobne vychutnal oslavy Stanley Cupu v uliciach Bostonu.

„Keby sa hral posledný zápas tam, už by som tam najskôr bol.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Keď syn zdvihol pohár, otcovi vyhŕkli slzy