Kde oslávenec Barna robil, futbal neprerobil

Jubilant. Peter Barna dnes oslavuje sedemdesiatku.
Jubilant. Peter Barna dnes oslavuje sedemdesiatku. (Autor: archív)
Sportnet|16. jún 2014 o 00:00

Ak sa na niečo odhodlal, vždy to malo zmysel, čo potvrdzuje viacero príkladov.

Málokto vie, že v ročníku 1991/92 bol Peter Barna vedúcim družstva starších dorastencov Tatrana Prešov, ktorí sa stali čs. futbalovými majstrami. Pred blížiacou sa sedemdesiatkou sa môže spokojne a s čistým svedomím pozrieť za chrbát.

PREŠOV. A keď sme už chlapcov spomenuli, venoval sa skutočne nádejnému tímu zodpovedne. Preto A. Rusnák, Kentoš, Gerich, M. Lukáč, R. Gabria, Valenčin, Novák ml. a ďalší sa po krátkom čase objavili buď v seniorskom ligovom drese zeleno–bielych, alebo neskôr v Humennom či Bardejove.

On sa o chlapcov staral nielen organizačne, ale neraz sa prejavil aj ako štedrý sponzor, čo pre rast mlade bolo dvojnásobne cenné.

Mal niekoľko koníčkov

Jeho najväčšou láskou bola píšťalka, ktorá kvôli futbalu vyzývala aktérov na trávniku k fair hre aj v najvyšších slovenských súťažiach.

Rodák z Krajnej Poľany je na svoj kraj veľmi hrdý. A hoci roky žije v Prešove, na rodákov vždy rád zaspomína nielen ľudovými piesňami, tancom, ale i typickou rusínčinou. Tí zasa mohli byť na Petra hrdí, lebo niekoľko sezón bol prvoligovým delegátom, a tiež členom komisie delegátov SFZ, a predsedom komisie DZ VsFZ. Pracoval aj ako predseda komisie rozhodcov Oblastného futbalového zväzu v Prešove. Nuž, to je vizitka hodná povšimnutia, nehovoriac, že je jedným z mála organizátorov na pohľadanie.

Rôčiky nezastavíš

A pretože život rýchlo plynie, na plecia mu nenápadne zavesil sedem krížikov (nar. 16. júna 1944), avšak pri pohľade späť môže byť na svoje kroky hrdý, lebo nič nerobil nadarmo. Na východe sa stal svojským spôsobom vzácnym priekopníkom tým, že sa snažil zvýrazniť význam a postavenie rozhodcov. Halový turnaj arbitrov sa stal sviatkom rozhodcov. Keďže na toto podujatie venoval pekný putovný pohár, rozhodcovia majú nielen o čo hrať, ale aj ukázať, že loptu neovládajú o nič horšie, ako mnohí aktívni futbalisti. Aj preto „Barnov pohár“ zláka raz do roka okolo 150 arbitrov pod jednu strechu. Navyše, do jarnej sezóny bol aj členom ŠTK VsFZ, naposledy v predposlednom kole Corgoň ligy sa s ním oficiálne rozlúčili zástupcovia SFZ ako delegátom na zápase MFK Košice – MFK Ružomberok. A aj keď rád pracuje, oddych a pokojný pohľad na futbal už potrebuje a si ho i zaslúži.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Kde oslávenec Barna robil, futbal neprerobil