Kapitán Kanady Getzlaf: Chceme zlato

Ryan Getzlaf je kapitánom aj v Anaheime.
Ryan Getzlaf je kapitánom aj v Anaheime. (Autor: SITA/AP)
Ondrej Gajdoš|16. máj 2012 o 18:00

Kanada nastúpi na štvrťfinále so Slovenskom bez potrestaného obrancu Methota.

HELSINKI. To je otázka, prevrátil očami pred novinármi Ryan Getzlaf. Jeden z novinárov sa kapitána Kanady po stredajšom tréningu spýtal, aký je cieľ mužstva na týchto majstrovstvách sveta.

„Chceme zlato!“ odvetil útočník Anaheimu Ducks, akoby to bola najväčšia samozrejmosť na svete.

Vedia hrať pod tlakom

Kanaďania majú 24 titulov majstrov sveta, ale posledný vybojovali v Moskve 2007 a vlani ani predvlani sa nedostali ani do semifinále. V oboch prípadoch ich vyradili ruskí hokejisti.

V rebríčku Medzinárodnej hokejovej federácie klesli na 5. miesto, čo je najhoršie umiestnenie od zavedenia renkingu v roku 2004. To všetko prišli napraviť na šampionát do Helsínk a v dnešnom zápase so Slovenskom sú veľkým favoritom.

„Slováci s lídrom Zdenom Chárom majú dobrý tím, ale my sme sa v základnej skupine zlepšovali od zápasu k zápasu. Iné než víťazstvo si nepripúšťame,“ vravel Getzlaf.

„Aj keď máme mladé mužstvo, vieme hrať pod tlakom. Prevažná väčšina hráčov je z NHL.“

Z 24-člennej súpisky len obranca Ryan Murray nepôsobí v NHL, tréner Brent Sutter si ho vybral z tímu nižšej ligy Everett Silvertips.

Kanada vyhrala v základnej skupine šesť zápasov, iba tímu USA podľahla 4:5 po predĺžení. S devätnástimi bodmi postúpila do štvrťfinále play off z prvého miesta. Slovensko zdolala v úvode turnaja 3:2.

Sharp: Kamarátstvo pôjde bokom

„Chvíľu nám trvalo, kým sme si zvykli na európske rozmery klziska,“ povedal krídelník Patrick Sharp. „Teraz už necítime žiadny hendikep. Naša hra je stále lepšia.“

Sharp hral vlani v Chicagu s Tomášom Kopeckým, teraz nastúpia proti sebe.

„Tomáš má na majstrovstvách sveta streleckú formu. Neprekvapuje ma to, je to výborný hokejista,“ doplnil Sharp. „Už sme sa v Helsinkách pozdravili, ale v zápase pôjde kamarátstvo bokom. Každý chce vyhrať.“

Úvodné buly je už o 12.00 SELČ, vo Fínsku je v stredu štátny sviatok. Kanade bude chýbať potrestaný obranca Marc Methot, za zranenie Bielorusa Kovyršina po narazení na mantinel dostal stop na jeden zápas.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Kapitán Kanady Getzlaf: Chceme zlato