Kanoistov čaká posledný boj o olympiádu. Bude to drsné, vraví Myšák

Slovenský rýchlostný kanoista Denis Myšák.
Slovenský rýchlostný kanoista Denis Myšák. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|15. mar 2024 o 07:00

Slovenský štvorkajak čakajú zmeny.

BRATISLAVA. Je takmer isté, že na olympijských hrách v Paríži bude mať Slovensko menšiu výpravu ako hrách v Tokiu. Približne štyri mesiace pred štartom hier má istý štart v Paríži 14 slovenských športovcov. 

V nasledujúcich týždňoch sa tento počet isto zvýši, no i tak to bude zrejme najmenšia výprava v ére samostatnosti. 

Svoj podiel na tom majú aj rýchlostní kanoisti. Kým v minulosti si na majstrovstvách sveta vybojovali minimálne jednu miestenku, teraz ju nemá nik. 

Taký úvod olympijskej sezóny ešte v ére samostatnosti kanoisti nezažili. Stále to môžu prelomiť. Bude to však posledná možnosť a už bez príležitosti pre štvorkajak. Pritom práve štvorkajak bol od olympiády v Sydney zakaždým v olympijskom finále a celkovo vybojoval štyri olympijské medaily. 

Do kvalifikácie len jedna loď na disciplínu

„Bolo to pre nás minulý rok veľké sklamanie. Hodil som to však za hlavu. Odkedy sme začali prípravu, sústreďujem sa najmä na K1 a na poslednom sústredení sme si vyskúšali aj dvojkajak.

Prekvapivo nám to išlo celkom dobre. Pritom posledné dva roky sme sa trápili. Teraz sa nám otvorila aj táto možnosť. Uvidíme ako dopadnú kvalifikačné preteky,“ reaguje člen štvorkajaku Denis Myšák. 

Vlani na majstrovstvách sveta v Duisburgu nepostúpil štvorkajak ani do finále a celkovo obsadil 12. priečku. No neuspeli ani ďalšie posádky.

Že slovenská kanoistika nemá ani jednu olympijskú miestenku vníma ako veľké sklamanie. 

„Už vlani sme mali len jednu medailu na majstrovstvách Európy. Bolo cítiť, že pribudli lode, rozdiely v špičke sa zmenšili a nebolo vôbec jednoduché sa dostať čo i len do finále. Už to nebola taká samozrejmosť, že bude ďalšia medaila.

Ale vždy sme si na to verili, trénujeme na to. Nejdem na súťaž s tým, že chcem postúpiť do finále, ale chcem sa dostať na medailovú pozíciu. A to platí aj naďalej. Hoci viem, že to je náročnejšie,“ vysvetľuje. 

Dvojnásobný olympijský medailista je na tom rovnako ako ďalší kanoisti. Ak chce štartovať v Paríži musí zvládnuť dve náročné skúšky. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Kanoistov čaká posledný boj o olympiádu. Bude to drsné, vraví Myšák