Jubilant Olšavský roky v pevnom sedle

Sportnet|20. dec 2010 o 00:00

Skúsenosti, ale i pevné postoje mu dláždili futbalovú cestu, po ktorej sa už pred rokmi dostal k bráne uznania.

KOŠICE. Získal si úctu a vážnosť, a tak nech sa už dve desaťročia menilo vedenie Východoslovenského futbalového zväzu z akýchkoľvek dôvodov, on zostal na svojej stoličke. Aj to svedčí o tom, že predseda ŠTK VsFZ Ing. Štefan Olšavský je odborníkom a zásadovým mužom na pravom mieste. Preto mohol s dobrým pocitom osláviť včera svoju jubilejnú šesťdesiatku znalec noriem, ktoré ovláda dokonale ako málokto.

Rodák z Demjaty sa nestal odborníkom náhodne. Futbal mal totiž už od mlada rád. Najskôr ako aktívny hráč, ktorý dokonca v drese Lokomotívy klopal na ligové brány.

Vynikol aj v hale

Ako často hovorí, najväčší pokrok v Čermeli urobil za čias skvelého človeka a trénera Milana Moravca. Po ňom prišiel Michal Baránek, ktorý ho postavil pred hotovú vec: Futbal alebo škola! A tak budúci inžinier v snahe mať v rukách chlieb a istotu sa rozhodol dokončiť vysokoškolské štúdium. Tento krok neľutuje. Hoci to bolo takmer pred štyridsiatimi rokmi, spomenie si na to neraz aj teraz. Dokonca mladším kolegom či známym rád ukáže i článok zo zožltnutého košického Večera, keď ho na halovom turnaji v metropole východu vyhlásili v drese železničiarov za najlepšieho jednotlivca. Guľatú naháňal nejaký čas aj v Dubnici, ale po návrate na východ sa oddal zväzovej práci.

Šéfuje vyše štvrťstoročia

Už vyše štvrťstoročia je Pišta na Alejovej ulici v Košiciach predsedom kľúčovej, športovo-technickej komisie zväzu. Udržať si takéto postavenie nie je jednoduché, ale - ako vidieť - nie nemožné. On si totiž vie pre každú súťaž vybrať ochotných a spoľahlivých spolupracovníkov. Sám dokonale ovláda normy, preto ho neprekvapia ani spletité situácie, ba ani dribling niektorých klubových funkcionárov, ktorí by chceli svojich predstavených nachytať na hruškách. Lenže pri Pištovi už roky na to nemajú šancu, lebo meter na ŠTK má u neho vždy rovných sto centimetrov. Aj preto, keď pri lámaní chleba prijali niektorí funkcionári klubov jeho rozhodnutia s nevďakom, ba sa aj odvolali, ukázalo sa, že neprávom, lebo nešliapať po normách, znamená víťaziť.

Aj váženým delegátom

Bola by chyba, keby človek s takýmito vedomosťami a postojmi nevyužil svoje schopnosti ako delegát zväzu. Keďže v rámci regiónu plnil svoje povinnosti na jednotku, stal sa neskôr delegátom SFZ. Aj tam postupne uplatnil svoje kvality. Neraz dostal nomináciu na rizikové stretnutia do Trnavy, na Tehelné pole, Žitný ostrov či tam, kde boli obavy o nerušený priebeh stretnutia. Nikde za jeho prítomnosti nevzbĺkli plamene vášne, lebo všade odviedol kus dobrej roboty, s ktorou boli spokojní napokon všetci. Preto pri bilancii svojich šiestich životných krížikov Pišta môže povedať, že urobil na futbalovom poli naozaj veľa dobrého.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Jubilant Olšavský roky v pevnom sedle