Janka oddychuje, Kostelič boduje

Chorvát Ivica Kostelič suverénne vedie vo Svetovom pohári.
Chorvát Ivica Kostelič suverénne vedie vo Svetovom pohári. (Autor: TASR/AP)
Ján Mikula|27. jan 2011 o 20:30

Millera odvolali narodeniny dcérky, Janku zase slabšia forma po vírusovej chorobe.

Viacerí z najlepších svetových zjazdárov si urobili prestávku pred víkendovým programom Svetového pohára.

BRATISLAVA. Štyria z popredných svetových zjazdárov vynechajú cez víkend Svetový pohár. Američan Bode Miller si pred MS v Garmisch-Partenkirchene odskočil do San Diega, kde bude pri oslave tretích narodenín jeho dcérky Neesyn Dacey.

Okrem neho vynechajú zjazd a superkombináciu v Chamonix aj jeho krajan Ted Ligety, Rakúšan Benjamin Raich a obhajca prvenstva v SP Švajčiar Carlo Janka.

Narodeniny i oddych

Miller uprednostnil sviatok dcérky, ďalší oddychujú po náročnom programe. Očividné je to najmä u Janku (24), ktorého 3. miesto vo Wengene v zjazde za Kärrom z Rakúska a kolegom Cuchem, a druhé v kombinácii boli oneskoreným oživením v nevýraznej sezóne.

Pod formu sa vraj podpísala únava, informuje agentúra AP. Janka mal pred sezónou problémy. Neznámy vírus spôsobil, že bol neustále unavený.

Od mája do konca augusta sa Švajčiari pripravovali v Čile a na Novom Zélande, a Janka bol doma v posteli. Olympijský víťaz v obrovskom slalome priznal, že sa vinou vynútenej prestávky rozhodol sústrediť sa na MS.

Znalci pomerov okolo švajčiarskeho lyžovania uvažujú, či sa pod slabšiu formu nepodpísali rozpory okolo trénera. Federácia potvrdila, že po sezóne už nebude trénerom Martin Rufener, lebo sa nedohodli na kontrakte do olympiády v Soči 2014. Rufener začal trénovať v roku 2004, keď boli Švajčiari v tieni Rakúska. Pod ním získali prvé dve zlaté olympijské medaily od roku 1988. Vo Vancouvri 2010 vyhral Defago zjazd a Janka obrovský slalom.

Janka ako Maier

Janka sa netají, že jeho vzorom je Rakúšan Maier. Obaja dokázali podobné husárske kúsky. Janka i Maier sú jediní lyžiari, ktorí vyhrali tri preteky SP počas jedného víkendu. Na trón si vo Svetovom pohári sadol v novom roku famózne jazdiaci Chorvát Ivica Kostelič, starší brat trojnásobnej víťazky Svetového pohára a štvornásobnej zlatej olympijskej medailistky Janice.

Záhrebčan povzbudený víťazstvom v kombinácii vo Wengene, vyhral rovnakú disciplínu aj v Hahnenkamme a urobil dôležitý krok na ceste za veľkým glóbusom.

„V uplynulých rokoch som sa príliš zameral na kombináciu a bol tam určitý blok. Teraz som sa sústredil na slalom. V Kitzbüheli som prežil skvelé tri dni," povedal Kostelič do kamier rakúskej televízie ORF.

Zrazu sa stal favoritom pre svetový šampionát i celkové prvenstvo v SP. Nechce z neho zliezť. V slalome však Kosteliča v posledných dvoch pretekoch zdolal francúzsky estét Jean Baptiste Grange.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Janka oddychuje, Kostelič boduje