Jágr sa cíti ako v Bratislave, semifinále hrá rovnaká štvorica

Podobne ako v Bratislave aj Kanada vypadla v štvrťfinále.
Podobne ako v Bratislave aj Kanada vypadla v štvrťfinále. (Autor: SITA/AP)
Vojtech Jurkovič|22. máj 2014 o 23:35

Prekvapením štvrťfinálového programu bolo len vyradenie Kanady v súboji s Fínmi. V ostatných troch zápasoch favoriti nezaváhali.

jurkovic_avizo.jpg
Z Minska od nášho redaktora VOJTECHA JURKOVIČA

Semifinálové dvojice MS v Minsku

Rusko - Švédsko, Česko - Fínsko

MINSK. Semifinále si na majstrovstvách sveta v Minsku zahrajú štyri rovnaké družstvá boli na MS 2011 na Slovensku. Len si to vymenia, tentoraz hrá Švédsko s Ruskom a Česko s Fínskom. U nás prehrali Česi so Švédskom (2:5) a Rusi s Fínskom (0:3).

Rozhodli o tom štvrtkové zápasy štvrťfinále. Najemotívnejší zápas sa hral vo vypredanej Minsk aréne. Tréner domáceho Bieloruska Kanaďan Glen Hanlon si s ich najsilnejším výberom v histórii trúfal aj na posledného majstra sveta zo Štokholmu Švédsko.

Volali po Salt Lake City

Transparenty v hľadisku si želali zopakovanie senzácie zo štvrťfinále olympijských hier zo Salt Lake City 2002, kde Bielorusi gólom Kopata spoza červenej čiary do siete Tommyho Sala vyradili Švédov 4:3. Po prehre v semifinále s Kanadou 1:7 vtedy skončili Bielorusi štvrtí, čo je najväčší úspech v ich hokejovej histórii.

Včera mal Hanlonov tím blízko k vyradeniu majstra sveta. Domáci otočili vedenie Švédov z 0:1 na 2:1 dvoma gólmi Platta a Jefimenka, v prvej časti poslednej tretiny mali tlak, ktorý vyústil do nepremeneného trestného strieľania Kaľužneho.

Nervozitu domácich využil na šikovný gól spoza bránky Ekholm, domácim nepomohla ani záverečná hra bez brankára. Bielorusi skončili na domácich MS celkove na 7. mieste.

Jágr sa cíti ako v Bratislave

Dramatický súboj sa odohrával v aréne Čižovka. Skúsenejší Česi viedli nad Američanmi 4:1, no v priebehu trinástich sekúnd predposlednej minúty dovolil Američanovi Johnsonovi znížiť na rozdiel gólu. Český tréner Vladimír Ružička sa vtedy podľa vlastných slov na striedačke modlil, veterán Jágr dodal, že Američanom sami ponúkli šancu vrátiť s do hry.

„V Minsku sa mi hrá podobne ako na šampionáte v Bratislave 2011. Aréna i diváci sú super. Máme dosť silný tím, aby sme išli do finále,“ povedal po zápase Jágr, ktorý si nerád spomína na domáci šampionát v Prahe 2004, kde Česi vypadli vo štvrťfinále, hoci dovtedy nestratili jediný bod.

Fínom sa v poslednej minúte podaril bravúrny kúsok, keď sa favorizovanou Kanadou otočili výsledok z 1:2 na 3:2. Chybu pri dvoch góloch si priznal kanadský brankár Ben Scrivens.

Fíni idú do semifinále štvrtý rok po sebe, Kanaďania doň piaty rok nepostúpili.

Francúzsko ide domov

Rusi poslali Francúzov domov. Hrobára slovenského postupu zlomili s prehľadom 3:0, tréner Oleg Znarok postavil aj posilu Malkina, ktorý sa prezentoval gólom. Po zranení sa zapojil do hry aj Ovečkin.

„Necítil som žiadnu bolesť a pred zápasom som proti nej neužil ani žiadne tablety či dostal injekcie. V ďalšom zápase už nastúpim bez špeciálneho chrániča a potom už budem môcť aj ľahšie korčuľovať," povedal pre championat.com Alexander Ovečkin.

"O zranení som diskutoval aj s lekárom Washingtonu, ktorý mi štart odsúhlasil. S trénerom Olegom Znarokom som sa dohodol, že ak bude zápas jasný, na ľade nebudem často," dodal Ovečkin.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Jágr sa cíti ako v Bratislave, semifinále hrá rovnaká štvorica