Nebudem určovať dĺžku kariéry vekom, ale výkonnosťou, vraví Ivona Fialková

Ivona Fialková.
Ivona Fialková. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|20. máj 2022 o 08:00

Mladšia zo sestier Fialkových sa rozhodla pokračovať v biatlone.

Je v ideálnom športovom veku. No po uplynulej sezóne nebola rozhodnutá, že bude v kariére ďalej pokračovať. Musela dlhší čas o tom premýšľať.

"Potrebovala som dlhšiu pauzu. Musela som zistiť, či ešte nájdem motiváciu," priznáva IVONA FIALKOVÁ. Aj v budúcej sezóne bude spolu so sestrou Paulínou reprezentovať Slovensko.

V príprave ju však čaká podstatná zmena, ktorú si presadila.

Ako ste trávili čas po skončení sezóny? 

Oddýchla som si fyzicky aj psychicky. Bolo toho veľa nielen za poslednú sezónu, ale za celý olympijský cyklus. Potrebovala som teraz dlhšiu pauzu a dlhší reset. Som si povedala, kedy ak nie teraz. Potrebovala som čas na rozhodnutie. Dobre som si oddýchla na novú sezónu. 

Zverejnili ste status, že pokračujete v kariére ďalej. Máte 27 rokov. Z čoho vyplynulo, že ste zvažovali, či budete pokračovať v biatlone? 

Neberiem to tak ako väčšina ľudí, že dĺžku kariéry budem určovať podľa veku, ale podľa výkonnosti. Vždy som bola športovcom, ktorý si dokáže nastaviť zrkadlo. Treba vedieť prijať aj to, keď vám to nejde.

Viem, že bežecké výkony som mala dobré, ale súčasťou biatlonu je aj streľba. Celkovo som s s výsledkami nebola spokojná. Potrebovala som čas, aby som zistila, či nájdem motiváciu a či sa budem uberať touto cestou alebo skúsim cestu v niečom inom. 

Radili ste sa s niekým? 

Komunikovala som s trénermi, s rodičmi so sestrou, s priateľom. Všetci chápali, prečo ostať aj prečo skončiť. Konečné rozhodnutie nechali na mňa. Sama som potrebovala k tomu dospieť. Ak by ma niekto k tomu dotlačil, nedopadlo by to dobre. Nechali mi čas na rozmyslenie.

Nechcela som to riešiť na konci sezóny s horúcou hlavou. Nakoniec som sa rozhodla, že mám dobré podmienky, podporili ma Slovenský zväz biatlonu aj Dukla Banská Bystrica. Skúsim potiahnuť ešte sezónu. A čo bude ďalej?

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Nebudem určovať dĺžku kariéry vekom, ale výkonnosťou, vraví Ivona Fialková