Inšpektori zistili veľké nedostatky na zimných štadiónoch

(Autor: ILUSTRAČNÉ - SITA)
SITA|12. jan 2012 o 11:34

Na slovenských zimných štadiónoch odhalila kontrola 630 nedostatkov, z toho 50 závažných. Inšpekcia udelila pokutu 6800 eur.

KOŠICE. Inšpektori práce kontrolovali koncom minulého roka bezpečnosť technológií, zamestnancov a návštevníkov na viac ako troch desiatkach zimných štadiónov.

Ako informoval hovorca Národného inšpektorátu práce (NIP) Igor Holéczy, zistili pritom vyše 630 nedostatkov, z toho 50 závažných. Prevádzkovateľom štadiónov, medzi nimi aj hokejových stánkov z najvyššej súťaže, navrhli desať pokút spolu za 6 800 eur.

Kontroly zamerané na bezpečnosť zamestnancov

„Kontroly inšpekcie práce boli zamerané najmä na bezpečnosť zamestnancov pri obsluhe chladiarenských zariadení, kontrolu stavu technických zariadení a bezpečnosť pri prevádzkovaní chladiacich zariadení. Práve chladiace zariadenia môžu predstavovať nezanedbateľné riziko pre zamestnancov aj návštevníkov športových hál. V prípade havarijného úniku čpavku môže dôjsť k ohrozeniu zdravia. Čpavok je hlavným chladiacim médiom na väčšine zimných štadiónov. Zimné štadióny zväčša skladujú aj niekoľko ton čpavku,“ uviedol Holéczy.

Najviac nedostatkov zistili inšpektori pri prevádzke technických zariadení na štadiónoch. Na viacerých strojoch neboli vykonané v určených intervaloch kontroly ich stavu, alebo neboli vykonané odborné revízie či úradné skúšky. Chýbali tiež tlakové skúšky nádob zapojených do systému čpavkového chladenia.

Nedostatky aj prevádzkovaní budov

Nedostatky boli aj pri prevádzkovaní budov. Na niektorých zimných štadiónoch napríklad po stavebných úpravách ostali voľne visiace elektrické vedenia či nedostatočne izolované vypínače. V ďalšom prípade zas priestory štadióna neboli vybavené dostatočným núdzovým osvetlením pre havarijné prípady. Nedostatočné núdzové osvetlenie bolo inštalované napríklad aj na tribúnach pre verejnosť.

Kontroly hokejových hál boli okrem dozoru nad bezpečnosťou zamerané aj na kontrolu zákazu nelegálneho zamestnávania. Inšpektori práce nelegálne zamestnávanie počas kontrol nezistili.

Kontroly preukázali, že viac nedostatkov bolo zistených na štadiónoch, ktoré prevádzkujú samosprávy. Ich zariadenia sú často staršie, niekde aj 30-ročné. Naopak, menej nedostatkov bolo zistených na štadiónoch, prevádzkovaných súkromnými organizáciami.

V previerkach chladiarenských zariadení bude inšpekcia práce pokračovať aj v budúcnosti. Napríklad aj pri kontrolách chladiarenských a mraziarenských zariadení v potravinárskom priemysle.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov