Česi majú hrať šiesti stále, Slováci postúpia cez Kanadu, ak skóruje legendárny útočník

Slovenský útočník Peter Bondra sa teší z gólu vo štvrťfinále MS 2002 proti Kanade.
Slovenský útočník Peter Bondra sa teší z gólu vo štvrťfinále MS 2002 proti Kanade. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|22. máj 2024 o 11:15 (aktualizované 22. máj 2024 o 13:30)

IIHF motivuje fínskeho útočníka k finte, ktorou sa preslávil.

PRAHA. "Bondra... gól. Gól, to bol gól. Žigéér, Žigéér," zneli pamätné slová komentátora Slovenskej televízie Stanislava Štefánika.

Takto hokejovým fanúšikom na Slovensku sprostredkoval moment, keď Peter Bondra vo štvrťfinále MS 2002 druhýkrát prekonal Jeana-Sébastiena Giguéra. 

Slovenskí hokejisti otočili skóre zápasu s Kanadou z 0:2 na 3:2 a o pár dní neskôr mohli oslavovať svoj doposiaľ jediný titul majstrov sveta. 

Aj o 22 rokov neskôr sa v kľúčovom zápase šampionátu stretávajú Slováci s výberom javorového listu, ktorý v Prahe ešte nenašiel premožiteľa. 

IIHF vo svojom glosovacom rebríčku sily vzhľadom sa spomenuté súvislosti skonštatovala, že Slovensko postúpi, ak skóruje Bondra. 

VIDEO: Zostrih zo štvrťfinále Slovensko - Kanada na MS 2002

Pozor na Slafkovského spoluhráča

V prípade Kanady sa pohrala s menom Dylan, pričom hokejové majstrovstvá spojila s hudbou: "Dokonca aj Beatles sa chceli stretnúť s Dylanom."

V Prahe však v týchto dňoch nežiari Bob Dylan, ale Dylan Cozens, ktorý je síce na papieri napísaný vo štvrtom útoku Kanady s Mangiapanem a Buntingom, no napriek tomu je s ôsmimi gólmi najlepším strelcom turnaja. 

Dvakrát skóroval aj v zápase proti Česku, pričom rozhodujúci gól zaznamenal v predĺžení počas presilovky súpera štyroch proti trom. Aj vďaka tomu Kanada stále neprehrala a vyhrala pražskú skupinu MS.

V spomenutom dueli Kanada - Česko sa domácemu tímu podarilo v závere vyrovnať z 1:3 na 3:3, pričom oba góly padli v čase, keď hrali Česi bez brankára. Aj preto im IIHF humorne radí, aby hrali so šiestimi korčuliarmi stále. 

VIDEO: Zostrih zo zápasu Česko - Kanada na MS v hokeji 2024

Súperom tímu okolo kapitána Romana Červenku budú vo štvrťfinále Američania. Tí ich na domácich šampionátoch dvakrát zarmútili - v roku 2004 po štvrťfinálových nájazdoch a o 11 rokov neskôr v súboji o bronz.

Tentokrát si budú musieť dať pozor na Colea Caufielda, ktorý je podľa IIHF prirodzený strelec. V úvode turnaja mal veľa striel, no nevedel dať gól. Postupne sa však rozbieha a proti Poliakov aj Lotyšom dvakrát skóroval. 

Čo tak Michigan v predĺžení?

Ako jediní zatiaľ na MS nestratili bod Švédi. Naposledy sa o ich hernej kvalite presvedčili Slováci, ktorí prehrali jednoznačne 1:6.

Severania tak majú stále šancu na prémiu milión švajčiarskych frankov, ak by aj v play-off vyhrali všetky zápasy v riadnom hracom čase.

Vo štvrťfinále ich čaká derby proti Fínom, ktorí ich v tejto fáze vyradili napríklad na svetovom šampionáte v Košiciach. Vtedy rozhodlo predĺženie, a tak sa IIHF pýta: "Granny? Čo tak Michigan v predĺžení?"

Práve Mikael Granlund asi najviac spopularizoval šikovné zakončenie spoza bránky zvané Michigan, no určite by ho potešil hocijaký gól. Vzhľadom na to, že mal byť lídrom fínskeho tímu, je jeho päť asistencií málo.

VIDEO: Pamätný gól Mikaela Granlunda do siete Ruska na MS 2011

Švédi ďalšie štvrťfinálové sklamanie nechcú pripustiť a ich forma inšpirovala autora rebríčka k myšlienke, že " The Moomins sú odsúdení na zánik".

Moomins sú kreslené postavičky z poviedok či komiksov fínskej spisovateľky a ilustrátorky Tove Janssonovej, ktorý pôvodne vyšli vo švédčine vo Fínsku.

Gaudreau v drese Kazachstanu?

IIHF sa venovala aj mužstvám, pre ktoré sa už šampionát skončil. 

V prípade Lotyšska platila zaujímavá paralela, že keď sa prestalo dariť brankárovi Artursovi Šilovsovi v drese Vancouveru v play-off NHL, tak rovnako išli dolu aj výkony jeho krajanov v Ostravar Aréne. 

Rypla si aj to Rakúšanov, ktorí sa o šancu na postup do štvrťfinále pripravili po prehre s Britmi: "Mozart nevedel zvládnuť úspech."

O doposiaľ najvyššie víťazstvo na turnaji sa postarali Američania, ktorí deklasovali Kazachstan 10:1. Hetrikom sa blysol Brady Tkachuk, no najviac bodov zaznamenal Johnny Gaudreau s bilanciou gól a štyri asistencie.  

Za Kazachstan hralo v minulosti na MS množstvo hráčov zo zámoria a nepochybne by tamojšia reprezentácia rada privítala aj útočníka Columbusu. "Astana je krásne mesto, pán Gaudreau," odkazuje mu. 

Dáni veria, že na budúcom šampionáte v Herningu budú mať k dispozícii aj nejakých hráčov z NHL, keďže pre väčšinu z nich by to boli MS v rodnom meste.

Isté však je, že na MS v Dánsku si nezahrajú Poliaci.

Tí po roku vypadli z elitnej kategórie, do ktorej sa vrátili po 22 rokoch. IIHF tak glosovací rebríček zakončila vetou: "Vrátime sa späť pred MS v roku 2046."

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Česi majú hrať šiesti stále, Slováci postúpia cez Kanadu, ak skóruje legendárny útočník