Huslistke Mae sa lyžiari ospravedlnili, nemali dôkazy o podvode

Vanessa Mae môže zabojovať aj o olympijské hry 2018.
Vanessa Mae môže zabojovať aj o olympijské hry 2018. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|25. feb 2016 o 20:46

Bol to podvod, vravela Svetová lyžiarska federácia o tom, ako sa slávna huslistka kvalifikovala na olympijské hry. Vanessa Mae sa však išla súdiť. Získala ospravedlnenie i zrušenie trestu.

BERN. Jej jazda nepripomínala nič z toho, čo ukázali súperi. Medzi bránkami išla veľmi opatrne. Na víťazku stratila 50 sekúnd. V cieli obrovského slalomu na olympijských hrách v Soči sa však Vanessa Mae tešila, akoby vyhrala.

„Nemám žiadne skúsenosti, pretože som naplno začala trénovať len pred polrokom. Som rada, že som dokázala trať zísť až dolu. Chcela som štartovať na olympiáde. Hoci je to bláznivé, splnila som si sen,“ hovorila vtedy v cieli.

Podozrivé preteky

Slávna husľová virtuózka svoj olympijský štart veľmi prežívala. Svetová lyžiarska federácia však neskôr zistila, že Mae získala body na súťaži, ktorá bola zmanipulovaná.

Na pretekoch kategórie FIS v Slovinsku senzačne obsadila 6., 7., 9. a 10. priečku. Zaujímavosťou je, že samotné preteky sa v Slovinsku organizovali na žiadosť Thajského olympijského výboru.

Mae bola pred olympijskými hrami vo svetovom rebríčku na 3166. mieste.

sochi_olympics_vanessa_mae_appeal-1bfa0d_r5169_res.jpeg

Vanessa Mae štartovala na olympijských hrách v Soči. FOTO - SITA/AP.

Lyžiarska federácia prešetrovala výsledky a zistila, že súťaž bola zmanipulovaná v prospech slávnej huslistky. Vo výsledkoch boli mená pretekárok, ktoré sa na súťaži nezúčastnili a niektoré skutočné výsledky boli upravené v prospech Mae. Medzi prvým a druhým kolom navyše organizátori nezmenili rozostavenie bránok.

Za to jej dali štvorročný dištanc. To však už neplatí.

Chýbali dôkazy

Mae sa proti trestu odvolala na arbitrážny súd a uspela. Sudcovia uznali, že neexistuje dostatok dôkazov o tom, že súťaž v Slovinsku bola skutočne zmanipulovaná. Medzinárodná lyžiarska federácia sa musela Mae, ktorá reprezentovala Thajsko, ospravedlniť a zaplatiť jej aj finančnú kompenzáciu.

„Vanessa Mae naše ospravedlnenie prijala a peniaze, ktoré sme jej vyplatili ako kompenzáciu, venovala na charitu,“ uviedla FIS v stanovisku.

Mae, ktorá má dvojaké občianstvo, britské i thajské, môže zabojovať aj o olympiádu v Pjongčangu 2018.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Huslistke Mae sa lyžiari ospravedlnili, nemali dôkazy o podvode