Hossa s Kopeckým môžu obhájiť Stanleyho pohár

Tomášovi Kopeckému trvalo dlhšie kým sa definitívne presadil v drese Blackhawks. Vyšla mu však olympiáda a následnej aj play off, v ktorom patril k najlepším hráčom tímu.
Tomášovi Kopeckému trvalo dlhšie kým sa definitívne presadil v drese Blackhawks. Vyšla mu však olympiáda a následnej aj play off, v ktorom patril k najlepším hráčom tímu. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|6. okt 2010 o 16:49

Víťaz NHL Chicago Blackhawks začne sezónu s dvoma Slovákmi v elitnom útoku.

Favoriti na zisk Stanleyho pohára ostávajú viac-menej tí istí, ako v minulej sezóne. Vždy však môže niekto nečakane vyletieť, ako sa to podarilo v poslednom play off Montrealu na čele s Jarom Halákom.

Zámorskí experti najčastejšie označujú na víťazstvo posledných finalistov. Obhajcovia titulu z Chicaga síce stratili viacero hráčov, ale kostru tímu udržal manažment pokope.

Najväčší otáznik bude brankársky post, keď hrdinu play off Anttiho Niemiho nahradil skúsený Marty Turco. Slovenských fanúšikov však môže tešiť, že v prvom útoku Hawks začnú po boku kapitána Jonathana Toewsa Marián Hossa s Tomášom Kopeckým.

Kopecký potešil trénera

Hossova pozícia v tíme je jasná, preto je potešujúci fakt, že ho Kopecký dokázal nasledovať. „Vlani mi dodala sebavedomie najmä olympiáda, preto som rád, že mi tréneri odvtedy veria aj v klube," povedal 28-ročný krídelník denníku Chicago Tribune.

„Tomáš spravil behom roka obrovský progres. V tréningovom kempe výborne zapadol do elitného útoku," dodal tréner Chicaga Joel Quenneville.

Na rozdiel od Blackhawks, vedenie Philadelphie udržalo celý káder pokope a ešte ho dokázalo posilniť. Z tímu odišiel český obranca Lukáš Krajíček, ktorého nahradil bek Andrej Meszároš.

Slovenský zadák mal v príprave solídnu formu, ktorá ho môže posunúť až do elitnej defenzívnej dvojice ku Kimo Timonenovi. Pomohlo mu zranenie Chrisa Prongera.

Chicago sa dočkalo v minulej sezóne po 49 rokoch Stanleyho pohára

Meszároš má šancu na elitnú obranu

„Andrej sa ukazuje v dobrom svetle. Vlani sme mali v dôležitých momentoch málo obrancov, takto nám tréneri môžu dopriať viac oddychu," uviedol pre klubovú stránku Pronger.

Posilnil sa aj finalista Západnej konferencie San Jose. Sharks kompletne vymenili brankárov, keď sa im podarilo podpísať Fína Anttiho Niemiho, ktorý bude bojovať o post jednotky s krajanom Anterom Niittymäkim.

San Jose začne novú sezónu v Štokholme, kde vyzve v dvoch zápasoch Columbus. Novinári na stránke nhl.com veria najviac Washingtonu , ktorý vyhral v minulej sezóne základnú časť, ale v play off vypadol už v prvom kole s Montrealom.

Capitals majú asi najlepší útok v NHL. Okrem Alexa Ovečkina majú tréneri v kádri aj skvelého švédskeho centra Nicklasa Bäckströma, ďalšieho Rusa Alexandra Siomina a jedného z najproduktívnejších obrancov posledných rokov Mika Greena.

Ovečkin krotí vyhlásenia

Po zbabranom play off však krotil svoje vyhlásenia aj vždy sebavedomím nabitý Ovečkin. „Nechcem povedať, aká bude sezóna 2010/2011. Bolo by pekné vyhrať ligu, uvidíme či sa nám to podarí," konštatoval kapitán tímu pre magazín Face Off.

Podobne sa počíta aj s víťazmi Stanleyho pohára z pred dvoch rokov z Pittsburghu. Penguins držia dlhšie pokope mladý káder okolo Sidneho Crosbyho. Kanadský center sa skvelým spôsobom zlepšil v streľbe, keď sa stal spolu so Stevenom Stamkosom najlepším strelcom základnej časti.

Slabšiu sezónu mal hrdina play off z pred dvoch rokoch Jevgenij Malkin. „Crosby a Malkin boli opäť najproduktívnejšími hráčmi zostavy Pens, ale aj medzi nimi bol rozdiel 32 bodov. Ak sa trénerom nepodarí rozdeliť produktivitu tímu, obe hviezdy môžu ostať ešte viac osamotené," napísal v predsezónnej analýze magazín The Hockey News.

chara_sita_ap_res.jpg

Boston vstupuje do sezóny silnejší

Do širšieho okruhu favoritov treba zarátať aj tradične silný Detroit so skvelou dvojicou útočníkov Henrik Zetterberg - Pavel Daciuk a jedným z najlepších obrancov histórie Nicklasom Lidströmom, Vancouver s bratmi Sedinovcami a brankárom Luongom a taktiež Boston.

Práve tím okolo kapitána Zdena Cháru by chcel v tejto sezóne spraviť prelomový krok k zisku Stanleyho pohára. Bruins patrili medzi favoritov aj vlani, ale totálne pokazili druhé kolo play off, v ktorom vyhrávali nad Philadelphiou už 3:0 na zápasy.

„Máme veľmi silný tím, pribudla k nám dvojka draftu Tyler Seguin aj iní hráči. Vlani nás prenasledovalo viacero zranení, ale na to sa nechcem vyhovárať. Už po prvých tréningoch počas kempu bolo vidieť, že chalani sú nabudení. Cieľom je útok na Stanleyho pohár," povedal Chára pre denník Bostone Herald.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hossa s Kopeckým môžu obhájiť Stanleyho pohár