Horolezec Lincoln Hall zomrel na rakovinu

TASR|21. mar 2012 o 21:36

Príčinou úmrtia rodáka z Canberry bol mezothelióm, forma nádorového ochorenia, ktorá sa objavuje u osôb vystavených dlhší čas pôsobeniu azbestu.

SYDNEY. Austrálsky horolezec Lincoln Hall zomrel v stredu v nemocnici v Sydney na následky zriedkavej formy rakoviny vo veku 56 rokov. Pred šiestimi rokmi po dobytí Mount Everestu skolaboval v dôsledku výškovej choroby pri zostupe a zázračne sa prebral zo stavu blízkeho smrti.

Informáciu zverejnil prezident Austrálskej himalájskej nadácie Simon Balderstone.

Príčinou úmrtia rodáka z Canberry bol mezothelióm, forma nádorového ochorenia, ktorá sa objavuje u osôb vystavených dlhší čas pôsobeniu azbestu, a ktorú u horolezca diagnostikovali pred rokom. Hall pracoval v mladosti na stavbách, kde prichádzal zrejme do kontaktu s týmto nebezpečným materiálom.

V roku 2006 sa horolezec prakticky po druhý raz narodil. Jeho kolegovia ho totiž ponechali v nadmorskej výške okolo 8600 metrov po tom, čo mu už nenahmatali ani pulz, ani nedokázali registrovať jeho dýchanie.

Zišli do tábora po tom, ako dve hodiny sledovali bezduché telo kolegu, aby oznámili jeho úmrtie. O to väčšie prekvapenie ich čakalo na druhý deň, keď ho napriek chýbajúcim rukaviciam, čiapke, kyslíku a spacieho vaku našli sedieť v spomínanej nadmorskej výške a počuli od neho prvé slová: "Myslím si, že ste prekvapení, že ma tu vidíte."

Po zostupe Halla hospitalizovali v Nepále s edémom mozgu, omrzlinami palcov a infekciou v hrudnom koši. Údajne sa na kolegov, ktorí ho snažiac sa o záchranu vlastných životov ponechali napospas prírode, nehneval a bral to s humorom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Horolezec Lincoln Hall zomrel na rakovinu