Hokejové kluby uvažujú o vlastnej lige, Slovan a Michalovce sú mimo

Momentka z tohtoročného finále Tipos extraligy medzi Zvolenom a Popradom.
Momentka z tohtoročného finále Tipos extraligy medzi Zvolenom a Popradom. (Autor: TASR)
Boris Vanya, Patrik Fotta, SITA|14. máj 2021 o 16:44

SZĽH tento krok vníma ako nekorektný a nezodpovedný.

BRATISLAVA. Väčšina klubov hokejovej extraligy uvažuje nad založením vlastnej súťaže, na ktorú nebude mať dosah Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH).

Informáciu priniesol podcast na webe tyzden.sk a pre sportnet.sk ju potvrdili dva zdroje. Zástupcovia oslovených klubov ešte minulý týždeň tieto úvahy nechceli komentovať, zároveň ich však ani neodmietli. 

"V marci a apríli formálne založili tzv. Slovenskú profesionálnu hokejovú ligu, ktorá bude úplne mimo zväzu," povedal Štefan Hríb v podcaste Týždeň s týždňom.

Nezapojili sa všetci

Podľa informácií sportnet.sk sa do tejto iniciatívy nezapojili z extraligových klubov iba HC Slovan Bratislava a HK Dukla Ingema Michalovce, ostatné, vrátane nováčika zo Spišskej Novej Vsi, áno.  

"Neviem sa momentálne k tomu vyjadriť a ani nemám záujem," povedal šéf HC'05 Banská Bystrica Juraj Kovaľ. "Nereagujem na to. Mrzí ma to," bola stručná odpoveď riaditeľa novozámockého klubu Imreho Valáška.

"Nebudem sa k tomu vyjadrovať, nehnevajte sa," v podobnom duchu odvetil aj šéf hokejovej Detvy Róbert Ľupták. „Dohodli sme sa aj s ostatnými klubmi, že zachováme dekórum a nebudeme sa vyjadrovať pre médiá, kým sa celá vec definitívne neuzavrie,“ povedal generálny manažér nováčika zo Spišskej Novej Vsi Richard Rapáč.

Slovan Bratislava poskytol pre tyzden.sk nasledujúce stanovisko: "Majitelia HC Slovan vnímali kuloárne chýry o vytvorení nezávislej súkromnej hokejovej ligy, ale neboli priamo zúčastnení žiadnych rokovaní o vytvorení takéhoto subjektu.

Až keď nás SZĽH pozval na rokovanie hokejových klubov extraligy a výkonného výboru SZĽH, boli sme prvýkrát konfrontovaní s myšlienkou vytvorenia Profesionálnej hokejovej ligy (PHL).

Až následne nás oslovili predstavitelia občianskeho združenia PHL (po skončení aktuálneho ročníka Tipos extraligy) na stretnutie a predstavenie dôvodov vzniku PHL.

HC Slovan k týmto pohľadom jednoznačne zaujal stanovisko, že v žiadnom prípade sa k takýmto názorom nikdy nepridá. HC Slovan je rozhodnutý podporiť silný SZĽH, aj keď ostatné kluby vytvoria od SZĽH nezávislú PHL."   

SZĽH tento krok vníma ako nekorektný a nezodpovedný. "Bez akejkoľvek diskusie klub oznámili plány na založenie vlastnej ligy, ktorá sa bude riadiť vlastnými pravidlami novozaloženého občianskeho združenia PHL.

Nemôžeme však akceptovať formu, ktorú predstavitelia tejto iniciatívy zvolili. Nápadne to pripomína situáciu spred roka, keď akcionári spoločnosti PRO-HOKEJ, a.s. ju poslali do likvidácie, založili novú spoločnosť APHK, a.s. a dnes už existuje ďalšie občianske združenie - PHL.

Takéto konanie považujeme za nezodpovedné a hazardujúce s dôverou našich dlhoročných partnerov a najmä fanúšikov hokeja," znie časť stanoviska SZĽH na webe sport.sk.

Naďalej rokujú, tvrdí šéfka asociácie

Riaditeľka Asociácie profesionálnych hokejových klubov (APHK) Aneta Büdi pre Sportnet uviedla, že rokovania so SZĽH stále prebiehajú.

„Rokujeme o viacerých možnostiach a celkovom zlepšení nastavenia spolupráce pre budúce sezóny. Aj so zväzom máme dohodu, že o výsledku budeme informovať, až keď sa reálne dohodneme,“ povedala Büdi, ktorá tvrdila, že zmeny nebudú výrazné.

„Nebude to nič radikálne či drastické. Ide o štandardné vyjednávanie ohľadne drobných úprav v rámci spolupráce. Chceme docieliť len kozmetické zmeny, ktoré budú v prospech klubov.

Cieľom je, aby boli kluby jednotné a akceptovali všetky práva, na ktorých sa dohodneme. Rokovania sú na dobrej ceste. Budú prebiehať ešte najbližšie týždne.“

Slovan nie je členom APHK

Najvyššiu hokejovú súťaž momentálne riadi trojčlenná Ligová rada, v ktorej zasadajú dvaja zástupcovia SZĽH vrátane prezidenta Miroslava Šatana a jeden predstaviteľ APHK. 

Asociáciu profesionálnych hokejových klubov založili slovenské hokejové kluby, účastníci najvyššej súťaže, minulý rok namiesto Pro-Hokeja, ktorý sa ocitol v likvidácii.

Slovan Bratislava sa nestal členom APHK a v minulej sezóne sa dostal do konfliktu s asociáciou pre internetové vysielacie práva. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Hokejové kluby uvažujú o vlastnej lige, Slovan a Michalovce sú mimo