Hokejová 18-ka rozdrvila Nórov 9:2 a je späť medzi elitou

(Autor: SITA)
TASR|17. apr 2012 o 20:34

Slovenskí hokejisti do 18 rokov si vybojovali návrat do A-kategórie MS.

Slovenskí hokejisti do 18 rokov si vybojovali návrat do A-kategórie MS, keď v záverečnom zápase I.A divízie v Piešťanoch deklasovali Nórsko 9:2.

PIEŠŤANY. Pod víťazstvo zverencov trénera Ernesta Bokroša sa najvýraznejšou mierou podpísal útočník Marko Daňo, ktorý zaznamenal svoj druhý hetrik na šampionáte.

Mladí Slováci na turnaji nenašli premožiteľa ani v jednom z piatich duelov a budúci rok sa opäť predstavia medzi svetovou elitou, odkiaľ vypadli minulý rok.

ico

SLOVENSKO - Nórsko 9:2 (3:1, 2:1, 4:0)

Góly: 5. Dinda, 9. a 35. Reway, 16., 25. a 47. Daňo, 53. Predajniansky, 55. Horanský - 18. Karterud, 32. Medby. Rozhodovali: Hanson (Kan.) - McIntyre (USA), Raming (Rus.), vylúčení 8:11 na 2 min, navyše Rzavský 10 min za nešportové správanie - Loken 10 min za narazenie zozadu, Pedersen 10 min za úder do oblasti hlavy a krku, presilovky 4:2, oslabenia 0:0, 3350 divákov (vypredané).

Zostava SR: Romančík - Predajniansky, Šimek, Dinda, Rusina, Valjent, Luža, Šohajda, Buri - Réway, Kolena, Horanský - Gríger, Lunter, Daňo - Paulovič, Rzavský, Šimun - Rehák, Šoltés, Koyš

Hoci domácim stačilo v poslednom zápase na šampionáte uhrať remízu, do súpera sa pustili s veľkou vervou. Už po 17 sekundách mohol otvoriť skóre Reway, zoči-voči brankárovi Svendsenovi však neuspel.

Podarilo sa to až v 5. minúte Dindovi, ktorý skóroval strelou z medzikružia. O minútu na to mohol pridať druhý gól Rehák, ale Nórov zachránila žŕdka.

Na 2:0 zvýšil v 9. minúte Reway, ktorý našiel medzeru v brankárovom postavení. V rovnakej minúte mohol znížiť Karterud, jeho trestné strieľanie však brankár Romančík zneškodnil.

Ako sa strieľajú góly ukázali Slováci svojim rovesníkom v 16. minúte, keď v presilovke po rozobratí nórskej obrany zakončil do prázdnej bránky Daňo. Hostia sa dočkali gólu v závere úvodného dejstva, keď Karterud potrestal vylúčenie Buriho.

Slovákom vyšiel nástup aj do druhej tretiny, keď Daňo opäť v početnej výhode pridal tvrdou strelou z pravého kruhu svoj druhý gól v stretnutí. Vývoj prostrednej časti hry poznačili viaceré sporné verdikty rozhodcu, ktorý toleroval tvrdú, no miestami až zákernú hru Nórov.

V 32. minúte zostal za Romančíkovou bránkou ležať Valjent, rozhodcovia však neprerušili hru a Medby vsietil druhý nórsky gól. Táto situácia vyvolala v radoch domácich búrku nevôle, ale nenechali sa vyviesť z rytmu. Hnaní vpred vypredanými tribúnami pokračovali v ofenzívnej hre, ktorú v 35. minúte korunoval piatym gólom Reway.

V záverečnej dvadsaťminútovke už Nóri nenašli dostatok psychických ani fyzických síl na zvrat, naopak Daňo v 47. minúte zavŕšil tretím presilovkovým gólom svoj druhý hetrik na šampionáte - 6:2. Zdecimovaní Nóri si so súperom nevedeli rady, faulovali a ďalšiu presilovku potrestal v 53. minúte Predajniansky.

To však ešte nebolo zo strany Slovákov všetko, päť minút pred koncom doklepol Rewayovu strelu Horanský zvýšil na 8:2. Totálnu nadvládu Slovákov nad zápasom dokonal Valjent, ktorý v pästnom súboji zložil Lesunda.

Konečnú podobu výsledku dal symbolicky kapitán Kolena, ktorý po prihrávke Rewaya spečatil v presilovke na 9:2. Nóri prehru nezvládli a v závere ešte vyvolali šarvátky, na postupe Slovákov to však už nič nezmenilo.

ďalšie výsledky:

Japonsko - Francúzsko 4:2 (1:1, 2:0, 1:1)

Slovinsko - Taliansko 4:3 pp a sn (0:2, 0:1, 3:0 - 0:0, 1:0)

Konečná tabuľka:

1. Slovensko 5 5 0 0 0 30:6 15
2. Nórsko 5 3 0 0 2 22:20 9
3. Taliansko 5 1 1 2 1 17:20 7
4. Francúzsko 5 1 1 0 3 12:19 5
5. Slovinsko 5 1 1 0 3 12:21 5
6. Japonsko 5 1 0 1 3 14:21 4

Pozn.: Slovensko postúpilo do elitnej kategórie, Japonsko zostúpilo do B-skupiny I. divízie.

Aktéri hodnotia:

Ernest Bokroš, tréner SR: "Šport je o výhrach a prehrách. Vyhrať päť zápasov za sedem dní je veľmi náročné. Aj títo súperi nás dokázali vytrápiť, ale kolektívnym výkonom sa nám podarilo uspieť a môžme sa z toho tešiť. Pre vývoj mládežníckeho hokeja je len dobré, že sme späť medzi elitou."

Marko Daňo, útočník SR: "Individuálne ocenenia si samozrejme veľmi vážim, je to však len taká čerešnička na torte. Podstatný je titul a návrat do A-kategórie. Nebola to ľahká cesta, zápas s Nórmi bol ťažký. Povedali sme si, že doň musíme vstúpiť lepšie ako do všetkých ostatných a to sa nám podarilo. Nóri nemali dobrého brankára, dali sme im deväť gólov a zaslúžene vyhrali."

Milan Kolena, útočník a kapitán SR: "Nebolo to jednoduché. Hoci sa to nezdá, neboli tu ľahkí súperi a dokázali nás potrápiť. Zomkli sme sa však ako kolektív a vyhrali to, takže super. Držali sme spolu, išli od zápasu k zápasu a vyplatilo sa nám to. Skvelí fanúšikovia nás hnali dopredu, my sme sa tomu podriadili a vyšlo nám to tak, ako sme si predstavovali."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Hokejová 18-ka rozdrvila Nórov 9:2 a je späť medzi elitou