Hokejista Danton je z väzenia von, chce hrať

Mike Danton (v strede) s bývalými spoluhráčmi Chrisom Prongerom a Pavlom Demitrom.
Mike Danton (v strede) s bývalými spoluhráčmi Chrisom Prongerom a Pavlom Demitrom. (Autor: AP)
Sportnet|12. jan 2010 o 23:07

Niekdajší spoluhráč Pavla Demitru zo St. Louis si za prípravu úkladnej vraždy odsedel vo väzení 5,5 roka a v univerzitnom tíme v Halifaxe dostane druhú šancu.

HALIFAX, BRATISLAVA. Bývalý hráč NHL Mike Danton je opäť na slobode, vlani na jeseň ho prepustili na podmienku. Teraz sa chce 29-ročný Kanaďan vrátiť k hokeju.

Danton začal študovať na univerzite St. Mary sociológiu a už v tejto sezóne by mohol hrať v miestnom univerzitnom mužstve v Halifaxe.

„Dlho som o tom rozmýšľal," povedal pre stanicu TSN Steve Sarty, šéf športového klubu na univerzite. „Mám za sebou niekoľko neprespaných nocí. Urobil som si veľa prieskumov a nazdávam sa, že ľudia by mali dostať druhú šancu. Ak my povieme Mikovi Dantonovi nie, tak kto mu povie áno?"

Aj tréner univerzitného mužstva Trevor Steinburg priznal, že spočiatku váhal. „Potom ma však vyzvali samotní hráči, aby sme Dantona zobrali," uviedol pre pre Chronicle Herald. „Nepochybujem, že robíme správnu vec. On už zaplatil cenu za svoju chybu. Priznal si ju a potrestali ho."

Halifax nie je Dantonovi cudzí. Ako junior hral v hale Metro Centre v roku 2000 za Barrie Colts vo finálovom turnaji Memorial Cupu. Vtedy sa ešte volal Mike Jefferson, neskôr sa odlúčil od svojej rodiny a prijal nové priezvisko.

Rodák z Bramptonu bol najprv v tíme New Jersey Devils (2000 - 2003), ale nevychádzal s generálnym manažérom Lou Lamoriellom. Vymenili ho do St. Louis Blues, kde sa stal spoluhráčom Pavla Demitru a v sezóne 2003 - 2004 nastúpil ako útočník v NHL na 68 zápasov.

Dantona zadržali 16. marca 2004 v San Jose deň po tom, keď bluesmani vypadli v 1. kole play off proti domácemu mužstvu Sharks. Obvinili ho, že plánoval úkladnú vraždu svojho agenta Dava Frosta. Netušil, že muž, ktorého si na to najal, bol policajný informátor. Dantona odsúdili na 7,5 roka väzenia, minulý rok ho prepustili. Podmienku má do januára 2011, za ten čas smie cestovať medzi provinciami v Kanade len na špeciálne povolenie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hokejista Danton je z väzenia von, chce hrať