Zdeno Chára pobeží premiérový maratón, vybral si najslávnejší

Zdeno Chára.
Zdeno Chára. (Autor: TASR)
Sportnet|19. mar 2023 o 22:30

Pobeží na podporu dvoch nadácií.

BOSTON. Bývalý hokejový obranca Zdeno Chára má pred sebou ďalšiu výzvu. Oznámil to na sociálnej sieti. "Mám pre vás vzrušujúcu novinku. Pobežím prvý raz v živote maratón a v premiére to nemôže to byť nič lepšie ako Bostonský maratón 17. apríla," napísal.

V septembri minulého roka 46-ročný Chára podpísal symbolický jednodňový kontrakt s Boston Bruins a oficiálne ukončil kariéru.

Mal za sebou 25 sezón profesionálneho hokeja, 1680 zápasov v základnej časti NHL, 200 v play off Stanleyho pohára a ďalšie zápasy v drese slovenskej reprezentácie, s ktorou získal dve striebra na majstrovstvách sveta (2000 a 2012).

Bostonský maratón charakterizujú najčastejšie prívlastky najstarší a najprestížnejší. Koná sa už od roku 1897 na Deň patriotov, tretí aprílový pondelok.

V početnom balíku býva vyše 20-tisíc bežeckých nadšencov, účastnícky rekord drží rok 1996, keď sa na trať vydalo 38 708 bežcov. Preteky sleduje okolo pol milióna ľudí.

Symbolom trate s prevýšením 140 metrov je takzvaný Heartbreak Hill, teda kopec, ktorý láme srdce. Stúpanie dlhé 800 metrov často premieša poradím na čelných priečkach.

Chára pobeží maratón na podporu Nádacie Thomasa E. Smitha a Hoytovej nadácie.

"Dick a Rick Hoytovci inšpirovali milióny ľudí na celom sveta a motivovali nás počas našej úspešnej púte za Stanley Cupom v roku 2011," napísal bývalý dlhoročný kapitán Bruins.

Rick Hoyt sa narodil s mozgovou obrnou. Keď mal 15 rokov, spýtal sa otca, či by nemohli absolvovať spolu charitatívny beh na podporu hráča lakrosu z jeho školy, ktorý ochrnul. Dick Hoyt na pretekoch tlačil syna na vozíku.  

Odvtedy absolvovali Hoytovci 1130 vytrvalostných podujatí vrátane 72 maratónov a šiestich dlhých triatlonov (Ironman). Bostonský maratón absolvovali 32-krát. Počas plaveckej časti triatlonu ťahal Dick Hoyt syna umiestneného v člne, cyklistickú časť zvládli na špeciálne upravenom tandemovom bicykli.

Dick Hoyt zomrel v roku 2021. 

Thomas E. Smith hrával v mladosti hokej. V jednom zápase narazil hlavou do mantinelu a poškodil si miechu. Deväť mesiacov po nehode vďaka rehabilitácii a cvičeniu nadobudol silu a pohyblivosť a vrátil sa k hokeju.

V októbri 2009 však na tréningu opäť po nešťastnom súboji narazil hlavou do mantinelu a zostal paralyzovaný. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Zdeno Chára pobeží premiérový maratón, vybral si najslávnejší