Vysielacie práva na českú extraligu získal platený kanál. Chceli to kluby

Fotka z finálového zápasu HC Oceláři Třinec - Mountfield Hradec Králové.
Fotka z finálového zápasu HC Oceláři Třinec - Mountfield Hradec Králové. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|10. máj 2023 o 22:42

ČT bude vysielať 23 zápasov zo základnej časti.

BRATISLAVA. Prakticky nepretržite od rozdelenia federácie vysielala zápasy českej extraligy verejnoprávna Česká televízia. Priame prenosy aj magazíny robili na úrovni. Dlhodobo patrí Tipos extraliga medzi najsledovanejšie športové prenosy v Čechách.

Finálové zápasy sledovalo priemerne 1,45 milióna divákov.

Kontinuita, ktorá začala ešte československou ligou v roku 1957 sa teraz nepreruší úplne, ale výrazne sa obmedzí.

Hlavným držiteľom práv na nasledujúcich päť sezón sa stane kanál O2 TV SPORT. Tento kanál vysielal zápasy aj doteraz, no mal obmedzenú licenciu.

Od budúcej sezóny sľubuje, že odvysiela naživo všetkých 341 zápasov súťaže. Plánuje vyrábať signál aj zo súbežne hraných zápasov.

O práva sa uchádzala aj Česká televízia a tiež uspela. Získala práva v kategórii "voľne dostupný kanál".

Ako napísal komentátor ČT Robert Záruba na twitteri, budú vysielať nedeľné zápasy. V utorok a v piatok budú prinášať štúdio s expertmi.

Kto bude chcieť sledovať zápasy v iné dni alebo z iných zápasov, bude si musieť zrejme zaplatiť O2 TV SPORT.

Situácia, ku ktorej v Čechách prišlo, je do istej miery unikátna. Majiteľ vysielacích práv Asociace profesionálních klubů ledního hokeje totiž hlavnú časť vysielacích práv zaradila do kategórie "payTV". Teda sa o ne mohli uchádzať len platené kanály.

Česká televízia je verejnoprávny kanál a o tieto práva nemohol súťažiť. Zapojil sa len do súťaže o vysielanie 23 zápasov základnej časti. Okrem toho získal aj časť práv na zápasy play-off.

"Kluby rozhodli, že extraligu dajú za takzvaný pay wall. Teda, že ju umiestnia na platenú platformu. To je disciplína, v ktorej Česká televízia nemôže súťažiť. Toto rozhodnutie rešpektujeme. My sme získali práva presne na to, čo sme ako verejnoprávny kanál získať mohli. Naďalej budeme ponúkať extraligu v dostatočnom množstve. Otázkou bude play-off," reagoval Záruba pre český isport.cz.

Česká televízia tak ani nemohla súperiť o práva s O2. Majiteľ práv ju v podstate z možnosti automaticky vylúčil.

"Rozdelenie práv záviselo iba na majiteľovi, ktorý evidentne potreboval zarobiť viac peňazí, preto balík živých vysielaní rozdelil na dve časti," vysvetľuje Záruba. Podľa neho diváci na ČT budú naďalej sledovať hokej v zodpovedajúcej kvalite.

Na Slovensku vlastní vysielacie práva na zápasy Extraligy od sezóny 2023/2024 JOJ Šport.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Česko»Česká hokejová extraliga»Vysielacie práva na českú extraligu získal platený kanál. Chceli to kluby